Type:
Permanent employment
Location:
Assen
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
19/04/2022
Status:
Open
Apply before:
29/04/2022
Hours p/wk:
36

Description:

De Forensische Opsporing van de politie is een van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega’s in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en te houden. Als forensisch voertuigonderzoeker kom je in actie als er forensisch-technisch onderzoek naar een voertuig nodig is. Met jouw kennis en expertise op het gebied van voertuigtechniek kun jij opgeslagen voertuigdata analyseren en interpreteren om daarmee een bijdrage te leveren aan de oplossing van een delict of ernstig ongeval.

 

Wat ga je doen?

Als forensisch voertuigonderzoeker ondersteun je bij ernstige delicten. Je onderzoekt de oorzaak en toedracht van ernstige verkeersongevallen waarbij sprake is van zwaar lichamelijk letsel en/of dodelijke afloop dan wel met een (grote) maatschappelijke impact. Je wordt ook ingezet bij onderzoeken die niet gerelateerd zijn aan verkeersongevallen. Bijvoorbeeld als er technisch onderzoek moet worden uitgevoerd naar een vluchtauto bij een bankoverval of ontvoering waarbij er specifieke vragen zijn met betrekking tot de (digitaal) technische gegevens van het voertuig.

 

Jij houdt je bezig met het verzamelen, toetsen, analyseren en interpreteren van voertuigdata. Je maakt hierbij gebruik van je kennis op het gebied van voertuigdata, autonome voertuigen (rijdende computers) en bijzondere voertuigen (landbouwvoertuigen, enzovoort). Door relevante gegevens (bijvoorbeeld automotive gegevens) technisch te analyseren, kun je aangeven op welke wijze het voertuig is gebruikt en/of een technische aanpassing aan het voertuig of juist een defect invloed gehad heeft op het te onderzoeken incident. Ten behoeve van een goede dossiervorming werk je volgens gestandaardiseerde methoden en schrijf je vervolgens een helder en begrijpelijk rapport of advies.

 

De mogelijkheden op het gebied van forensische onderzoeksmethoden, -technieken en -middelen ontwikkelen zich in hoog tempo. Het is van groot belang om deze op de voet te volgen. Je deelt kennis met je collega’s en bent daarnaast actief in het opbouwen en onderhouden van jouw kwaliteitsnetwerk en andere (internationale) netwerken. Je bent in staat om over de aanschaf van materialen en beleid advies te geven en te helpen met de opbouw en ondersteuning van voertuigonderzoek binnen ons team in Noord-Nederland.

 

Waar ga je werken?

Team Forensische Opsporing van Eenheid Noord-Nederland heeft een totale formatie van ruim 120 fte. Het team is opgedeeld in:

  • 1e lijns-onderzoek op de plaats delict of plaats incident (in het geval vanverkeersongevallenanalyse);
  • 2e lijns-onderzoek door laboranten en experts;
  • een frontdesk waarbinnen planning en prioritering van de inzetten plaatsvindt, evenals advisering met betrekking tot forensisch onderzoek.

De samenstelling van het team is zeer divers. Enerzijds heb je te maken met doorgewinterde collega's met een flinke dosis ervaring en anderzijds met nieuwe collega's met een frisse blik. Jouw samenwerkingspartners lopen uiteen van collega-specialisten uit de teams Forensische Opsporing elders in het land tot andere onderdelen van de opsporing en onder andere het OM, het NFI, de Politieacademie of andere externe partijen en brancheorganisaties. De locaties in Assen en Drachten zijn goed te bereiken en beschikken over voldoende parkeerplek.

 

Wie ben jij?

Je bent analytisch, hebt een goed wiskundig inzicht, affiniteit met opsporing en met het uitvoeren van metingen en berekeningen. Je bent gedreven en ziet het als een uitdaging om een prominente rol te spelen in onderzoeken waarbij waarheidsvinding centraal staat. Daarbij neem je gemakkelijk initiatief en zorg je voor een nauwkeurige vastlegging van je bevindingen. Je bent in staat om met verschillende partijen samen te werken en te communiceren. Bovendien ben je leergierig en houd je trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied nauwlettend in de gaten. Je kunt op je eigen werk reflecteren, bent waakzaam voor tunnelvisie en kunt feedback geven en ontvangen. Je bent in staat professionele afstand te bewaren van het menselijk leed waarmee je in aanraking komt en gaat veerkrachtig om met schokkende of confronterende werkomgevingen.

 

Daarnaast vragen we een hbo-diploma.

 

Wat wij bieden

De standplaats is Assen. Hou er rekening mee dat dit in de toekomst Drachten wordt. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen.

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.596,- en maximaal € 4.299,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein verkeersongevallenanalyse.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek P maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Een vakinhoudelijk assessment maakt mogelijk deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.