Keywords:
Forensics, Engineering
Type:
Temporary employment
Location:
Den Haag
Education:
Master (EQF 7)
Published:
06/09/2017
Status:
Open
Apply before:
31/12/2017
Hours p/wk:
36

Description:

Functie­omschrijving

Dankzij innovatieve applicaties en bibliotheken op het gebied van data-recovery en data-analyse kunnen daders van misdrijven sneller opgespoord en vervolgd worden. Als software engineer bij het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkel jij software die onze samenleving veiliger en rechtvaardiger maakt.

Bij het team Forensische Software Engineering ontwikkel jij voornamelijk data-analyseapplicaties en libraries. Een belangrijk onderdeel van je werk is het reverse engineeren van onbekende bestandsformaten of bestandssystemen om forensische sporen zichtbaar te maken. Jij duikt in low-level datastructuren en algoritmiek en haalt de betekenis van de laatste bit boven water.

Samen met een groep gedreven software engineers werk je aan diverse complexe applicaties, die binnen en buiten het Nederlands Forensisch Instituut gebruikt worden voor opsporing en bewijsvoering. Ook draag je bij aan de verbetering van het vakgebied software engineering; je denkt mee over een efficiënte inrichting van het ontwikkelproces, waarbij de forensische kennis zo goed mogelijk geborgd wordt.

 

Functie-eisen

 • Je hebt een relevant wo-diploma, bijvoorbeeld in de (technische) informatica of software engineering.
 • Je hebt aantoonbare ervaring in een vergelijkbare functie.
 • Je hebt meerdere jaren ervaring met diverse programmeertalen en -tools, waaronder Java.
 • Je hebt ervaring of affiniteit met (low-level) computertechniek en reverse engineering.
 • Je bent in staat om zelfstandig technisch onderzoek uit te voeren op het gebied van reverse engineering en algoritmiek.
 • Je bent een teamspeler, krijgt energie van samenwerken en neemt graag initiatief.
 • Je bent kritisch en werkt op een nauwkeurige, systematische manier, en toetst jouw resultaten bij collega’s.
 • Je neemt de verantwoordelijkheid voor een correcte uitvoering van de opdrachten.
 • Je draagt bij aan een gezamenlijk resultaat
 • Je wisselt actief ideeën uit met collega’s en/of externen over methoden, technieken en inzichten.
 • Je denkt vooruit en weet de benodigde acties daarvoor in te zetten. Je hebt kennis van en past relevante voorschriften en procedures toe. Je signaleert tijdig, prioriteert en koppelt terug als er knelpunten zijn.
 • Fouten maken mag, maar je leert hiervan. Je draagt eigen kennis over, integreert nieuwe kennis in bestaande kennis en geeft actief feedback.

 

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 11
 • Maand­salaris: Min €2.996Max. €4.605 (bruto)
 • Dienst­verband: Tijdelijke aanstelling voor de duur van project / traject / werkzaamheden
 • Contract­duur: 1 jaar
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

 

Bijzonderheden

 • Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke aanstelling of detachering voor een jaar.
 • De aanvankelijke inschaling en functievervulling zijn afhankelijk van je opleiding en ervaring.
 • Een veiligheidsonderzoek B maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Meer over de functiegroep Wetenschappelijk Medewerker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

 

Meer over jouw toekomstige afdeling

De divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) houdt zich voornamelijk bezig met forensisch onderzoek binnen geautomatiseerde systemen. Veel soorten software en hardware passeren hierbij de revue. DBS werkt niet alleen voor de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar ook voor de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdiensten (FIOD en SIOD), de Algemene Inspectiedienst (AID) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Vaak hebben opdrachtgevers zelf gespecialiseerde deskundigen in dienst. DBS verricht dan ook voornamelijk onderzoek in complexe gevallen waar de klanten zelf niet verder mee komen. Ook krijgt DBS (buitenlandse) rechtshulpverzoeken op digitaal gebied. Vanwege de enorme technologische ontwikkelingen op dit terrein investeert DBS relatief veel tijd in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en kennisoverdracht.

De afdeling werkt in innovatieve projecten nauw samen met diverse universiteiten en kennisinstituten, zowel nationaal als internationaal. De goede resultaten van die projecten dragen er mede aan bij dat het NFI op het gebied van digitale technologie internationaal zeer hoog staat aangeschreven. De afdeling participeert in het FIDIS Network of Excellence. Bij DBS werken ongeveer honderd medewerkers.

 

Team Forensische Software Engineering
Forensische software speelt een belangrijkere rol dan ooit bij het opsporen en vervolgen van misdrijven. Laptops, smartphones, cloudopslag; onderzoekers hebben te maken met terrabytes aan digitaal bewijsmateriaal afkomstig uit verschillende bronnen. Software die enorme hoeveelheden data veilig opslaat én het mogelijk maakt om snel en efficiënt de juiste informatie te vinden, is in opsporingsonderzoeken letterlijk van levensbelang.

Het team Forensische Software Engineering ontwikkelt en test deze complexe en innovatieve software voor onder meer politie, het OM, de FIOD en buitenlandse overheden. Denk aan een applicatie om de bewijskracht van sporen te berekenen, ons bigdata-platform Hansken of de software voor NFiDENT, waarmee de politie op locatie snel DNA-sporen kan analyseren en drugstesten kan uitvoeren.

Bij het team Forensische Software Engineering sta je midden in de actualiteit. In een divers en sociaal team van professionals draag je bij aan omvangrijke vooraanstaande projecten. Of je werkt juist meer zelfstandig aan kleinere softwareoplossingen. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf invulling te geven aan je werk. In het team heerst een prettige, informele werksfeer en er worden regelmatig groepsuitjes georganiseerd