Description

The main task of the application developer (Applicatieontwikkelaar) is software of the parts. Programming experience is tasks of great importance. The application developer is also involved in the implementation of an application and carries out maintenance activities on existing applications. The work is carried out both independently and in project form. Planning work and collaboration with colleagues is important. The application developer is often in direct contact with customers and with colleagues. Depending on the organization and the branch he has worked on, he has been contacted by his fellow project staff.

 

Note: the description in this job profile is based on the report on the report ‘Beroepenradar Safety & Security’ and the sources mentioned below. The content is not static but dynamic and subject to change and suggestions. Except from an English introductory summary, the job profile is compiled in Dutch because it describes a role within the Dutch Safety and Security domain.

 

Functieomschrijving

De hoofdtaak van de applicatieontwikkelaar is het ontwikkelen van (delen van) software. Programmeerervaring is hiervoor van hoog belang.Te denken valt aan besturingsprogrammatuur, toepassings-programmatuur, netwerkprogrammatuur, webbased applicaties, (serious) games, entertainmentsoftware, interactieve informatiedragers zoals dvd’s en pendrives, dynamische websites met bijvoorbeeld juridische teksten, statistische gegevens, cursusmateriaal, televisiebeelden, etc.

 

Ook is de applicatieontwikkelaar betrokken bij de implementatie van een applicatie en voert hij onderhoudsactiviteiten uit t.b.v. bestaande applicaties. De werkzaamheden worden zowel zelfstandig als in projectvorm uitgevoerd waardoor planning van werkzaamheden en samenwerking met collega’s van belang is. De applicatieontwikkelaar dient zijn werkzaamheden zelfstandig of in teamverband te kunnen uitvoeren en af te stemmen met de projectleider/leidinggevende en collega’s. Hij werkt onder de verantwoordelijkheid van de leidinggevende/projectleider, maar is verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van zijn eigen werk.

 

De applicatieontwikkelaar staat vaak in direct contact met klanten en met collega’s. Afhankelijk van de organisatie en branche waarin hij werkt, heeft hij tijdens het uitvoeren van zijn taken ook contact met andere projectmedewerkers zoals ICT- en applicatieontwikkelaars, functioneel beheerders en specialisten, mediavormgevers, communicatie-adviseurs en tekstschrijvers. De applicatieontwikkelaar is in staat trainingen te geven aan de eigen (minder vaardige op het gebied van de applicatie) collega’s.

 

Competenties

  • Analytisch
  • Samenwerken
  • Flexibiliteit
  • Plannen en organiseren
  • Accuratesse
  • Vermogen vraag om te zetten naar aanbod
  • Communicatief

Eisen

Een afgeronde MBO-opleiding Applicatie- en media ontwikkelaar of HBO-ICT. 

 

Professionele ontwikkeling

Als Applicatieontwikkelaar kan je je specificeren in een bepaalde sector en doorgroeien, een mogelijk beroep is Software Engineer of Software Developer. 

 

Bronverwijzingen

 

 

Matching Jobs & Internships for Application Developer

Matching Educational Offerings for Application Developer