Keywords:
Cyber, Education Market, ICT, Hacking, Engineering
Edu type:
Formal education
Location:
Enschede
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Wil jij een slimme grasmaaier programmeren die het gazon voor je maait? Of een auto die jou met één druk op de knop brengt waar jij naar toe wilt? Nog beter: een zelfstandig opererende androïde die zelf inziet wat hij voor jou kan doen!

 

Een robot die invaliden helpt met lichamelijke inspanningen of eentje die je op je wenken bedient: dat zou bijzonder zijn om aan te werken! Sommige toepassingen zijn nog toekomstmuziek, maar andere zijn al wel degelijk gerealiseerd. Denk aan bijvoorbeeld afwasmachines en auto’s die zelf kunnen inparkeren.

 

Al deze systemen zijn in meer of mindere mate autonoom. Vaak ligt de focus op een specifieke toepassing. In de toekomst zullen deze systemen in toenemende mate steeds multifunctioneler worden en zich flexibeler aan hun omgeving aanpassen. Dit vereist een bepaalde ‘intelligentie’ van de systemen.

 

Tijdens de opleiding ligt de focus op de combinatie van hardware en software. Je ontwerpt systemen voor diverse functies met daarin microcontrollers of computers waarvoor jij de software schrijft. Je leert veel over microcontrollers, digitale hardware, meet- en regelsystemen, computernetwerken, programmeertalen en operating systemen. Deze aspecten komen allemaal bij elkaar in bijvoorbeeld onze Nao robots, die we voor projecten inzetten om meesterwerken te realiseren!

 

Je leert hoe computers zijn opgebouwd. Je kent de bouwstenen en bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Kortom, je komt alles te weten over de zogeheten hardware. Maar computers alleen kunnen niets. Ze hebben een programma nodig om iets te kunnen doen: de software. Soms worden deze programma’s met de computer meegeleverd, vaak worden ze apart gekocht.

 

Academie Life Science, Engineering & Design

De opleiding Technische Informatica valt onder de academie Life Science, Engineering & Design van Saxion.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).