Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT, Hacking, Engineering
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Enschede
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2025
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

De combinatie van software zoals C++ en C#, met hardware als sensoren en microcontrollers vormt de kern van de opleiding Technische Informatica. Je gaat ontdekken wat embedded systems zijn en je leert alles over het automatiseren en het besturen van processen. Eigenlijk zorg jij ervoor dat alle apparaten goed geprogrammeerd zijn en dus ook werken!

 

HET EERSTE JAAR

Leer de taal van de techniek

Je legt in het eerste jaar een stevige basis van programmeren, ontwerpen, wiskunde en elektronica. Met deze kennis werk je aan diverse projecten. Zo maak je een kluis met een elektronisch codeslot en een zelfsturende energiezuinige robot racewagen. Deze projecten worden bestuurd met C op een Arduino microcontroller. Met een mircocontroller stuur je het apparaat aan waarmee je werkt.

 

Verschil TI, Elektro en HBO-ICT

Technische Informatica gaat vooral om software met een beetje hardware. Elektrotechniek gaat juist om hardware met een beetje software. Dat is grofweg het verschil tussen beide opleidingen. TI lijkt op HBO-ICT, maar je moet wel een schroevendraaier willen vasthouden. Daarnaast vormt wiskunde een belangrijker onderdeel in de opleiding dan bij de standaard informatica-opleidingen zoals HBO-ICT.

 

HET TWEEDE JAAR

Embedded systems

Samen met elektrostudenten leer je hoe je embedded systemen kunt ontwerpen, maken, programmeren en testen. Eigenlijk elk apparaat waar zowel hardware als software in zit, maar wat er niet direct uitziet als een computer, zoals een smart TV, robot of mobieltje.

 

Technische Informatica heeft twee thema's:

  • Software engineering
    Bij dit thema gaat het niet alleen om programmeren. Je denkt ook na over het hele ontwerpproces. Daarnaast ontdek je hoe je zorgt voor betrouwbare, goed geteste en goed te onderhouden software.
  • Embedded systems
    Samen met elektrostudenten leer je hoe je embedded systemen kunt ontwerpen, maken, programmeren en testen. Eigenlijk elk apparaat waar zowel hardware als software in zit, maar wat er niet direct uitziet als een computer, zoals een smart TV, robot of mobieltje.

HET DERDE JAAR

Stage in het bedrijfsleven en Smart Solutions

In het derde jaar ga je een half jaar op stage en leer je hoe je toegepast onderzoek doet. Tijdens het Smart Solutions-project werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan een onderzoek. Je maakt hierbij gebruik van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Een mooi voorbeeld is het Small Size Holland-project, waarin studenten werken aan een voetbalrobot.

 

HET VIERDE JAAR

Minor en afstuderen

In het vierde jaar volg je een minor van een half jaar. Dit geeft je de mogelijkheid om kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen. Je kunt vervolgens afstuderen bij bedrijven, zoals Demcon, Thales en Topicus. De meeste afstudeeropdrachten worden aangedragen door het bedrijfsleven en de Saxion-lectoraten, maar het mag ook een actueel probleem omvatten dat je zelf bedenkt.