Beschrijving

De hoofdtaak van de applicatieontwikkelaar is het ontwikkelen van (delen van) software. In bezit zijn van programmeerervaring is van groot belang. De applicatieontwikkelaar is daarbij betrokken bij zowel de implementatie van applicaties als het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan bestaande applicaties. Deze werkzaamheden worden zowel zelfstandig als in teamverband uitgevoerd. Bovendien wordt het kunnen plannen van werkzaamheden en een goede samenwerking met collega's op waarde geschat.

 

De applicatieontwikkelaar staat vaak in direct contact met klanten en collega’s. Afhankelijk van de organisatie en branche waarin de applicatie ontwikkelaar werkt, heeft de applicatie ontwikkelaar tijdens het uitvoeren van zijn taken ook contact met andere projectmedewerkers zoals ICT- en applicatieontwikkelaars, functioneel beheerders en specialisten, mediavormgevers, communicatie-adviseurs en tekstschrijvers.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

 

Functieomschrijving

De hoofdtaak van de applicatieontwikkelaar is het ontwikkelen van (delen van) software. Programmeerervaring is hiervoor van hoog belang. Te denken valt aan besturingsprogrammatuur, toepassings-programmatuur, netwerkprogrammatuur, webbased applicaties, (serious) games, entertainmentsoftware, interactieve informatiedragers zoals dvd’s en pendrives, dynamische websites met bijvoorbeeld juridische teksten, statistische gegevens, cursusmateriaal, televisiebeelden, etc.

 

Ook is de applicatieontwikkelaar betrokken bij de implementatie van een applicatie en voert onderhoudsactiviteiten uit t.b.v. bestaande applicaties. De werkzaamheden worden zowel zelfstandig als in projectvorm uitgevoerd waardoor planning van werkzaamheden en samenwerking met collega’s van belang is. De applicatieontwikkelaar dient zijn werkzaamheden zelfstandig of in teamverband te kunnen uitvoeren en af te stemmen met de projectleider/leidinggevende en collega’s. De applicatieontwikkelaar werkt onder de verantwoordelijkheid van de leidinggevende/projectleider, maar is verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van zijn eigen werk.

 

De applicatieontwikkelaar staat vaak in direct contact met klanten en met collega’s. Afhankelijk van de organisatie en branche waarin hij werkt, heeft de applicatieontwikkelaar tijdens het uitvoeren van zijn taken ook contact met andere projectmedewerkers zoals ICT- en applicatieontwikkelaars, functioneel beheerders en specialisten, mediavormgevers, communicatie-adviseurs en tekstschrijvers. De applicatieontwikkelaar is in staat trainingen te geven aan de eigen (minder vaardige op het gebied van de applicatie) collega’s.

 

Competenties

  • Analytisch
  • Samenwerken
  • Flexibiliteit
  • Plannen en organiseren
  • Accuratesse
  • Vermogen vraag om te zetten naar aanbod
  • Communicatief

Eisen

Een afgeronde MBO-opleiding Applicatie- en media ontwikkelaar of HBO-ICT. 

 

Professionele ontwikkeling

Als Applicatieontwikkelaar kan je je specificeren in een bepaalde sector en doorgroeien, een mogelijk beroep is Software Engineer of Software Developer. 

 

Bronverwijzingen

 

Bijpassende vacatures en stages voor Applicatie ontwikkelaar

Bijpassende opleidingen voor Applicatie ontwikkelaar