Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Leeuwarden
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
7000 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Welke software programmeer jij?

Bij de mbo-opleiding Software developer staat programmeren centraal. De wereld digitaliseert in een razend tempo. In vrijwel ieder vakgebied spelen geautomatiseerde systemen een rol. Als software developer houd je je bezig met het ontwikkelen van dergelijke systemen. Tijdens de opleiding kun je je richten op het ontwikkelen van mobile apps, games, webapplicaties, besturingssystemen, full-stack development, robotica, domotica, plc’s, virtual reality of drone-besturing. De mbo-opleiding Software developer is een 4-jarige niveau 4-opleiding. Je kunt de opleiding volgen via de bol-leerweg of via de bbl-leerweg.

 

Software developer in het kort

Wat houdt de opleiding in?

  • Je leert alles over programmeren en code schrijven
  • Aan de slag met verschillende opdrachten en projecten
  • Vrijheid te kiezen wat je wilt leren
  • Veel kans op werk
  • Je leert door te doen

Waar kun je werken?

De vraag naar softwaredevelopers is groot. Er zijn dus goede kansen op werk. Dit kan bij een bedrijf zijn met een eigen ontwikkelafdeling of bij een gespecialiseerd softwarebedrijf. Ook bij de overheid zijn goede mogelijkheden. Voel je meer voor een bestaan als zelfstandig ondernemer, dan kan dat ook.

 

Als softwaredeveloper houd je je vooral bezig met het bedenken van programma’s en het schrijven van de code daarvoor. De gebieden waarin dit gebeurt zijn zeer divers. Je kunt denken aan webapplicaties, full stack-systemen, mobile apps, virtual reality, games, besturing van robots, drones en meer.

 

Software developer in de praktijk

Zelfstandig werken, eigen verantwoordelijkheid en individuele leerroutes zijn erg belangrijk bij de opleiding Softwaredeveloper. Daardoor heb je de vrijheid om eigen keuzes te maken die het beste passen bij jouw ontwikkeling. Theorie die je leert in de lessen, pas je toe tijdens praktijkopdrachten. Want je leert jouw vak pas echt door het te doen.

 

Tijdens de bol-leerweg ga je naar school en loop je stage. Heb je een arbeidscontract bij een werkgever waarbij je voornamelijk programmeertaken uitvoert? Dan kan je de bbl-leerweg doen. Je gaat dan 1 dag per week naar school.

 

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

In de eerste fase van de opleiding richt je je vooral op het ontdekken van het vak en het onderzoeken of dit beroep ook echt bij je past. In de loop van de opleiding ga je steeds meer de diepte in en ga je stagelopen.

 

Omdat je van praktijkopdrachten veel leert, begin je in de opleiding direct met programmeren. Je begint met een eenvoudige opdracht. Als je deze af hebt, overleg je met jouw begeleider om te kijken wat de volgende opdracht wordt. De opdrachten waar je aan werkt worden steeds complexer. Dat betekent dat je steeds meer kennis en vaardigheden nodig hebt om de opdrachten goed af te ronden. Je zult dus steeds nieuwe uitdagingen aangaan en langzamerhand beter worden in het vak. Je krijgt steeds meer inzicht in het beroep en welke mogelijkheden er zijn. Dit betekent ook dat je keuzes kunt maken. Je kunt je onder andere specialiseren in het maken van mobile apps, games, virtual reality, full-stack of webapplicaties.

 

Begeleiding

Vanaf de eerste dag van de opleiding krijg je de verantwoordelijkheid over je eigen leren en werk je zelfstandig. Je wordt hierbij begeleid en ondersteund door een coach. Samen met de coach bespreek je waar je aan werkt, wat je vorderingen zijn, wat je nodig hebt en wat je nog moet of wilt leren. Daarbij zal de coach regelmatig contact met je zoeken, maar kan je ook zelf de coach inschakelen wanneer je daar behoefte aan hebt.

 

Voor vakinhoudelijke ondersteuning zijn er vakspecialisten. Zij zijn beschikbaar voor het helpen bij programmeerproblemen en het beantwoorden van vragen die met programmeren te maken hebben. Ook geven de vakspecialisten les en verzorgen ze workshops op verzoek van studenten. Onze vakspecialisten komen uit de praktijk en hebben kennis van verschillende programmeertalen en de verschillende aspecten van het vak.

 

Sommige studenten hebben of krijgen te maken met factoren die belemmerend werken bij het studeren. Denk aan dyslexie, autisme, doofheid of persoonlijke problemen. Hiervoor zijn extra ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar.

 

Stage

Stages vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens een stage ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Daar word je vakinhoudelijk begeleid door collega’s van het bedrijf.

 

Bbl (werken en leren)

Heb je een arbeidscontract bij een werkgever waarbij je voornamelijk programmeertaken uitvoert? Dan kan je de bbl-leerweg doen. Je gaat dan 1 dag per week naar school. We bespreken samen hoe je opleiding er dan precies uit gaat zien.

 

Wat leer je?

Iedere website, elk computerprogramma, elk spelletje dat je speelt op een spelcomputer is door programmeurs of software developers gemaakt. Als software developer schrijf je instructies voor een computer, die deze instructie uitvoert. Je gebruikt hiervoor een programmeertaal. Bekende programmeertalen zijn Javascript, PHP, Python, Java, C, C++ en C#.

 

Tijdens de opleiding ontdek je deze programmeertalen en leer je om minimaal 1 taal optimaal te beheersen. Verder leer je tijdens de opleiding alle kneepjes van het vak, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en volg je enkele algemene vakken en keuzedelen.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk ga je vooral bezig met leren programmeren. Minstens zo belangrijk is dat je je ontwikkelt als persoon, zodat je zelfstandig in het beroep aan de slag kunt of verder gaat studeren aan het hbo. Verantwoordelijkheid nemen, zelfstandig werken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en collegialiteit zijn voor een succesvolle toekomst!

 

Over het beroep

Het is belangrijk dat je aan het eind van de opleiding minimaal één programmeertaal goed beheerst. Daarnaast verwachten we dat je kunt werken met een database, inzicht hebt in het proces van softwareontwikkeling en brede kennis hebt van ontwikkelingen binnen het vakgebied. Je hebt vakken over de volgende beroepsgerichte onderwerpen:

  • Programmeren van mobile apps
  • Programmeren van applicaties met en zonder framework
  • Programmeren van websites
  • Ontwerpen van databases, beveiligen en koppelen van webpagina's
  • Toepassen van animaties, video en webgraphics
  • Beheren en ontwikkelen van webservers en databases

Algemene vakken

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook enkele algemene vakken, namelijk:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan & burgerschap
  • Engels

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval 1 gericht op het beroep en 1 op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf, in overleg met je coach. Zo bepaal je jouw unieke leerroute en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Keuzedelen tellen mee voor je diploma.


Doorleren

Met een diploma Software developer heb je een ideale basis om door te studeren aan het hbo. In veel gevallen kun je zelfs vrijstellingen voor bepaalde vakken krijgen.

Passende vervolgopleidingen aan het hbo zijn:

  • Software Engineering
  • Business & ICT
  • Bio-informatica
  • Network & Security Engineering
  • Business IT & Management
  • Embedded Systems and Automation
  • Software Engineering
  • Hogere Informatica
  • Game Architecture & Design
  • Games & Interactie