Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Doetinchem
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
19/08/2024
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Het beroep

Vind jij het interessant om computerprogramma’s, (web-) applicaties of apps voor bedrijven en thuisgebruik te ontwikkelen en vind je het leuk een computer precies te laten doen wat jij wil? Dan is de opleiding Software development iets voor jou! Een applicatie is een computerprogramma dat bedoeld is om een taak uit te voeren voor eindgebruikers. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om een productielijn in een fabriek te laten bedienen. De nieuwste technologie op het gebied van softwareaansturing is domotica en IoT (Internet of Things): het op afstand bedienen van apparaten in huis. Hierbij staan interactiviteit en gebruiksgemak voorop en dat mag jij als software developer gaan ontwerpen en programmeren. Je kunt aan de slag bij bedrijven die software ontwikkelen, zoals software bureau’s, IT-bedrijven, banken, industriële bedrijven, webdesign bureau’s en logistieke bedrijven.

 

Opbouw

Tijdens de opleiding besteed je gemiddeld 70% van je tijd aan theorie en practicum op school. De overige 30% van de studietijd loop je stage bij een bedrijf. Je leert om de wensen van de klant in kaart te brengen en op basis daarvan een bijpassend (functioneel) ontwerp te maken. Ook leer je hoe je de wensen van de klant kunt omzetten naar een technisch ontwerp. Naast dat je wordt voorbereid op het bouwen en testen van computerprogramma’s en andere mediauitingen in verschillende programmeertalen, leer je gebruikers te begeleiden.

 

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • het portfolio is volgens de norm afgesloten
  • een voldoende voor het examen
  • de vakken Nederlands, Engels en rekenen zijn volgens de norm afgesloten
  • een voldoende voor het vak loopbaan en burgerschap

Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria.

 

Aanvullende toelatingscriteria

Om met deze opleiding te beginnen, moet je meedoen met de intakeprocedure. Je voert dan opdrachten uit, waarbij je een beeld krijgt van wat je gaat doen tijdens de opleiding en wat het vak van een software developer inhoudt. Daarnaast wordt van je verwacht dat je je goed informeert over de opleiding, zodat je je keuze kunt motiveren. Tijdens een gesprek in de intakeprocedure zullen we de opdrachten en motivatie met je bespreken. Daarna volgt een studiekeuzeadvies. Bij een negatief studiekeuzeadvies is het aan de kandidaat en ouders/verzorgers om dit wel of niet op te volgen, als de student tenminste wettelijk toelaatbaar is.

 

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

 

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

 

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

  • Business IT & Management
  • Communication and Multimedia Design
  • HBO ICT – Information Engineering
  • Informatiedienstverlening en -management
  • Technische informatica