Keywords:
Education Market, Software Developer
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Software Developer leer je om software en mediasystemen te ontwikkelen. Het ontwerpen van een applicatie, programmeren en databases opzetten zijn helemaal jouw ding. Je hebt een scherp oog voor detail, technisch inzicht en werkt makkelijk met ontwerpsoftware. Hierop bouw je verder in deze opleiding.

 

Je werkt tijdens de opleiding Software Developer op een zeer praktijkgerichte manier. Dat betekent dat je werkt aan projecten die op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Je gaat dus vooral veel dóén. Je werkt aan brede projecten. Daarmee bedoelen we dat je aan het werk gaat met softwareprojecten in allerlei beroepenvelden: de gezondheidszorg, motorvoertuigentechniek of de logistiek. IT-oplossingen worden namelijk in elk beroepenveld steeds belangrijker. Dat maakt jouw opleiding future-proof!

 

Onderwijs op meerdere locaties
ICT kan niet meer zonder techniek en vice versa. Het bedrijfsleven vraagt van jou als afgestudeerde ICT-student steeds meer kennis en ervaring in de toegepaste ICT. Dit realiseren wij door jouw opleiding nauw samen te laten werken met de technische opleidingen. Zo werk je makkelijk samen aan projecten (we noemen dit satellietlabs) en kun je gebruikmaken van technische middelen, zoals robotarmen en 3D-printers. Dit betekent dat je opleiding niet binnen de muren van één locatie wordt gegeven. Je schijft je in voor Gouda of Leiden, maar je krijgt ook regelmatig les op een andere vestigingslocatie of op een andere locatie buiten school. Een goed voorbeeld hiervan is de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. Deze locatie vormt steeds meer het innovatieve hart van onze ICT-opleidingen. Samenwerking met Smart Health, Smart Logistics, doorstroom hbo en taakklasse 3 van onze ICT-opleidingen gaat hier plaatsvinden. De DIF is vanaf augustus 2021 dé plek waar innovatie, werken aan multidisciplinaire projecten en excellentie samenkomt. 

 

Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding volg je vijf dagen per week les. Zo’n 12 tot 16 uur per week werk je aan projecten, de overige uren besteed je aan lessen. Je loopt in het eerste jaar nog geen stage. We vinden het belangrijk dat je tijdens het eerste jaar en de gehele opleiding goed begeleid wordt. Docenten staan daarom altijd voor je klaar. Heb je hulp nodig bij het bouwen van een interactieve website of het programmeren van een app? Geen probleem, de docenten helpen je graag.

 

Vakken en keuzedelen
Je volgt tijdens de opleiding een breed pakket aan vakken. Zo krijg je les in online applicaties ontwikkelen door middel van programmeren en coderen in html, css, javascript php en mysgl. Ook leren we je applicaties ontwerpen en testen, van functioneel tot technisch ontwerp. Naast de beroeps specifieke vakken, volg je generieken vakken zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

 

Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen zijn vakken waarmee jij je kan specialiseren. Voorbeelden van keuzedelen zijn:

  • Smart technology: hier leer je slimme toepassingen te maken door middel van een microcontroller (arduino) en sensoren.
  • Voorbereiden op zelfstandig ondernemen: hier leer je meer over het opzetten van een eigen onderneming en hoe je als zzp’er na je studie aan de slag kan.
  • Voorbereiden op het hbo: ambities om naar het hbo door te stromen? Middels dit keuzedeel werken we aan een goede aansluiting van mbo naar hbo.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is volledig future-proof en dat bereiden we alleen maar meer uit. We werken op dit moment hard aan een experience centrum, waar je straks leert en werkt met de nieuwste technologieën, zoals VR en 3D printing.

 

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Extra Instroomactiviteit

Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen.

 

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-variant en behaalt succesvol je niveau 4 diploma Software Developer. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je heb een goede toekomst want er is steeds meer vraag naar jouw beroep! Je werkt als software developer bijvoorbeeld bij een webdesignstudio, audiovisueel bedrijf of vormgevingsbureau.

 

Als software developer ben je continu bezig met software en applicaties. Die ontwerp, maak, implementeer, documenteer én onderhoud jij. Denk aan webapplicaties, besturingssoftware, toepassingssoftware, entertainmentsoftware en multimedia- en netwerkprogrammatuur. Je werkt in de praktijk met HTML5, CSS3, Javascript, PHP, databases, frameworks en Java. Dit zijn allemaal dingen waarmee jij een app, website of webshop kan bouwen en coderen. Super interessant in het huidige tijdperk! Ook ben je bezig met (cross)media-uitingen. Dat betekent dat jij via verschillende mediakanalen, zoals social media, berichten plaatst. Bijvoorbeeld ter promotie van jouw bedrijf of app. Om zo’n bericht goed vorm te geven, werk je met de softwareproducten van Adobe. Grafische vormgeving van afbeeldingen, video’s, apps en websites zijn voor jou zó gedaan. Al die zaken hebben voor jou geen geheimen meer.