Keywords:
Cyber, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Zoetermeer
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Wat deed jij toen je wakker werd? Whatsappen, een foto op Snapchat zetten? Later checkte je waarschijnlijk in met je ov-chipkaart, nam je vluchtig het nieuws door en maakte je nog even een tientje over naar je vrienden voor die avond in de kroeg. Dit is alles is mogelijk dankzij life changing ICT. Jij kickt op technologie, combineert creativiteit met functionaliteit en wil dingen bedenken, ontwikkelen en programmeren binnen een van de 5 richtingen van de voltijdopleiding HBO ICT.

 

ICT is onmisbaar. Nu en in de toekomst. Wil jij ICT-oplossingen bedenken waar iedereen wat aan heeft? Dan ben je bij de voltijdstudie HBO ICT aan het juiste adres. De opleiding is zo ontworpen dat je zelf in charge bent. Het eerste halfjaar maak je kennis met het brede spectrum binnen het vakgebied: ga jij voor de technische, bedrijfskundige of de mensgerichte kant van ICT? Kies een van de 5 differentiaties waar je de anderhalf jaar erna volledig mee bezig bent en stoom jezelf klaar voor een stage in het bedrijfsleven. Die loop je in het derde jaar. 20 weken lang, in binnen- of buitenland. In het vierde jaar kies je een minor (mag ook over de grens) en studeer je af in het bedrijfsleven. Zo stroom je eenvoudig door van bit naar baan.

 

Als ICT’er zorg je voor een betrouwbaar en veilig wifi-netwerk in de trein. Dat doe je, als je na de opleiding aan het werk gaat met échte opdrachten. Maar als young professional doe je meer. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe de cultuur in ‘jouw’ bedrijf is. Je woont vergaderingen bij, gaat naar bedrijfsfeestjes, ontmoet collega’s. Daarnaast leer je ‘jouw’ markt kennen. Wat er speelt, wie je concurrenten zijn en wat ze doen. Je leert, kortom, hoe het is om te werken.

 

Na het afronden van deze voltijd opleiding krijg je een Bachelor of Information and Communication Technology degree. Bij het afronden van deze deeltijd opleiding krijg je een Bachelor of Science degree.

 

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

In het eerste halfjaar oriënteer je je op het brede vakgebied van ICT, waarin je niet alleen technologische kennis nodig hebt, maar ook sociale en professionele skills. Zoals helder communiceren, rapporteren, presenteren en samenwerken. Tijdens hoor- en werkcolleges leer je hoe je programmeert, ontwerpt, bouwt, test, analyseert, adviseert en managet. Je oefent je ICT-vaardigheden in practica en werkt samen met andere studenten aan projecten die rechtstreeks uit de praktijk komen. En je doet aan blended learning: naast klassikale lessen volg je ook online lessen. In het tweede semester van jaar 1 kies je voor de differentiatie Information Security Management.


Alles wat met beveiligingsproblemen te maken heeft, lost een ICT’er met kennis van Information Security Management op. Chatten, surfen en online kopen en betalen doen we allemaal dagelijks. Die informatiestromen zijn kwetsbaar. Jij wilt de digitale wereld veiliger maken en mensen en organisaties bewuster kunt maken van online risico’s. Straks werk jij bijvoorbeeld als informatiebeveiliger of cybersecurityspecialist en bind je de strijd aan met hackers en phishingmails.

 

Jaar 2

Kennis verdiepen

Het tweede jaar van de voltijdopleiding HBO ICT staat in het teken van je differentiatie: Information Security Management. Tijdens vakken als Cybercrime, Forensisch ICT-onderzoek, Compliance en auditing en Crisismanagement leer je hoe je de digitale wereld veiliger maakt. Je richt je op techniek, organisaties, mensen en security. Denk aan stabiele servers, veilige websites en inloggen met DigiD. Daarnaast werk je aan skills als adviesvaardigheden, communiceren en presenteren, omdat je straks als consultant of adviseur met allerlei medewerkers om tafel zit.


Tijdens praktijkopdrachten werk je aan echte bedrijfscases. Je gaat als student-consultant aan de slag bij een bank, ministerie of zorgverzekeraar en verdiept je in de organisatie. Daarna onderzoek je welke bedrijfsmiddelen (assets) de organisatie gebruikt en welke risico’s die assets bedreigen. In de IT spelen die risico’s zich vaak af op het gebied van (cyber)security of privacyschending. Daarover geef je advies. Kunnen criminelen gemakkelijk hacken? Wat gebeurt er als je een phishingmail verstuurt? En hoe maak je medewerkers daarvan bewust?

 

Jaar 3

Stagelopen

Het derde jaar van de voltijdopleiding HBO ICT is een bijzonder jaar. In het eerste semester loop je een stage van 20 weken. Je stageopdracht zoek je zelf. Dat kan bij een innovatief ICT-bedrijf zijn, maar ook bij een bank, de politie, een verzekeraar, de gemeente of een ministerie. En wat dacht je van een stage in het buitenland? Jij kunt zelf bepalen waar je heen wilt. Naar China bijvoorbeeld. De Haagse werkt samen met de universiteit van Xiamen, van waaruit je onder leiding van een Nederlandse docent en Chinese studenten aan IT-projecten in China werkt. Een waardevolle boost voor je verdere carrière.


In het tweede semester van jaar 3 kies je voor een professionele route met reguliere lessen of voor een innovatieroute vol onderzoek en ondernemerschap. Binnen de professionele route krijg je les in je eigen differentiatie en specialiseer je je dus nog meer in jouw toekomstige vakgebied. Ook werk je met studenten uit andere differentiaties samen aan een multidisciplinair project. Binnen de innovatieroute werk je in een innovatieteam met andere studenten, docenten, bedrijven en lectoren aan een uitdagende opdracht. Je moet goed kunnen samenwerken, proactief en zelfstandig zijn en stevig in je schoenen staan. Kies de route die bij je past en bepaal de richting voor je toekomst als ICT’er.

 

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Je vierde jaar begint met een minor (vrije keuzeruimte) als je voor de professionele route hebt gekozen. Tijdens de minor verdiep je je nog meer in jouw differentiatie. Dat kan met minors in de richting van iOS Development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor binnen of buiten De Haagse kan ook. Reiskriebels? Verken je grenzen en doe een minor in het buitenland. Als je de innovatieroute volgt, dan ga je daarmee door in het eerste semester van het vierde jaar en verdiep je je verder in onderzoek en ondernemerschap. 


In het tweede semester is het tijd voor de kroon op je werk: de afstudeeropdracht. Je duikt het bedrijfsleven in, op zoek naar een ICT-probleem dat je gaat oplossen. Denk aan opdrachten bij grote technologische bedrijven, kleinere maatschappelijke organisaties als ziekenhuizen of onderwijsinstellingen. Of trekt een opdracht bij de overheid of een ministerie je meer? Daar wemelt het van in Den Haag. Kies een afstudeeropdracht die naadloos aansluit op jouw interesses. De arbeidsmarkt staat te springen om breed opgeleide en vakgerichte professionals als jij.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).

 

Als aanvulling op bovenstaande informatie

In mei 2018 heeft dcypher een inhoudelijke analyse uitgevoerd naar het curriculum van de opleiding Information Security Management aan de Haagse Hogeschool. Het curriculum betrof toen techniek (20%), organisatie (56%) en mens & gedrag (24%). Meer details over deze analyse kunnen worden gevonden op de website van dcypher.