Keywords:
ICT, informatica
Edu type:
Formal education
Location:
Leiden
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
unknown
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

In het kort

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) zit verweven in heel de samenleving. Zonder ICT ben je niet in staat om te pinnen, te werken, water te drinken, te reizen en elektriciteit te gebruiken. Zichtbaar en onzichtbaar zorgen computers ervoor dat onze maatschappij functioneert. Dat maakt het vakgebied waarin jij straks gaat werken dan ook erg divers. Bij de voltijdopleiding Informatica van Hogeschool Leiden kun je in het eerste jaar kiezen voor een van de vier specialisaties: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Interactie-technologie. Ben jij werkzaam als digitaal forensisch onderzoeker? Bekijk dan de mogelijkheden van Forensisch ICT duaal.

 

Waarom kiezen voor hbo Informatica in Leiden

Bij de hbo-opleiding Informatica staat ‘het maken’ van oplossingen centraal. Je leert de technieken en theorie onder andere via video-onderwijs en in praktijk tijdens workshops. Bij het maken van je opdracht kun je gebruik maken van de faciliteiten in ons eigen FabLab. Tijdens je studie heb je veel keuzevrijheid, waardoor jij jouw eigen accent aan de opleiding kunt geven. Zo is er veel aandacht en ruimte voor wie jij bent en wat jij wilt worden. Eén opleiding, vier specialisaties. Dat is hbo Informatica bij Hogeschool Leiden!

 

Jouw toekomst in de informatica

Informatici ontwikkelen technologische oplossingen die aansluiten op hoe wij als mensen leven, werken en communiceren. Meer en meer moet die technologie 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar zijn, zodat er niets uitvalt waardoor de samenleving ontwricht wordt. Of je nu software schrijft, user interfaces ontwerpt, data-oplossingen inricht of de veiligheid van een bedrijfsnetwerk doorlicht: met het bachelordiploma van de hbo-opleiding Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers. Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, webapplicaties bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden.

 

De voltijdopleiding Informatica van Hogeschool Leiden biedt vier verschillende specialisatierichtingen aan. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten.

 

Software Engineering

Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen.

 

Forensisch ICT

De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Ook komen ook de juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. In het forensisch laboratorium, het IoT-lab, leer je werken met Hansken: een zoekmachine om digitale sporen snel inzichtelijk te maken.

 

Tijdens je studie ontmoet je experts uit het werkveld. Ook word je uitgedaagd om bijvoorbeeld mee te doen aan een cyber security- event. Zo deden onze studenten mee aan een online hackathon over illegale vuurwerkhandel.

 

Business Data Management

De specialisatie Business Data Management is aantrekkelijk voor nieuwsgierige en analytisch ingestelde mensen. Als data-detective ga je op zoek naar verborgen patronen in de data en richt je je op het ontwerpen en realiseren van data-oplossingen. Als aankomend datamanager leer je hoe je mensen en organisaties beter laat presteren door slim en goed gebruik van data. Je sluit deze specialisatie af met de nieuwste technologieën op het gebied van Big Data.

 

Is hbo Informatica iets voor jou?

Spreekt een ICT-opleiding in het hbo je aan? Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien is de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden dan iets voor jou!

 

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

  • een sterk analytisch vermogen
  • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
  • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • het vermogen om buiten kaders te denken

Daarnaast heeft iedere specialisatie zijn eigen karakter. Elke specialisatie vraagt dan ook iets anders van jou als student. Zo is het belangrijk dat je bij Software Engineering van software ontwerpen en programmeren houdt. Bij Forensisch ICT is het vooral van belang dat je doelgericht en vasthoudend bent en graag onderzoekt. Bij Business Data Management gaat het er met name om dat je een sterk analytisch vermogen hebt en dat je jouw weg kunt ontdekken in grote hoeveelheden informatie. Vind je de techniek en nieuwe ontwikkelingen heel interessant, maar wil je dit ook graag kunnen verbinden aan de mensen die ermee moeten kunnen werken? Dan liggen er kansen voor jou bij de richting Interactie-technologie (voorheen Mediatechnologie).

 

Interactie-technologie

De specialisatie Interactie-technologie is aantrekkelijk voor makers: creatieve geesten die concepten ontwikkelen en realiseren. Je hebt geen vrees voor technologie. Je kunt je verplaatsen in gebruikers en bent kritisch. Je leert door te experimenteren en bent altijd nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen in technologie, (social) media en mogelijkheden van gebruikersinteractie. Uiteraard zet je de wensen van de eindgebruikers daarin centraal.

 

Zo kun je binnen deze richting kiezen voor het vak IKGEO. Hier ga je online beschikbare geografische informatie koppelen aan een digitale landkaart die online beschikbaar is.

 

Ben je nieuwsgierig wat je kunt gaan ontwikkelen tijdens dit vak? Studenten vertellen over de online Berenjachtkaart die zij hebben ontworpen en de doorontwikkeling van de Hospital Hero app.

 

Studieopbouw

Informatica is een veelzijdige branche en je kan daardoor later ook op veel verschillende plekken aan de slag. Na de propedeuse, waarin je kennis maakt met het gehele vakgebied, stroom je door naar een specialisatie die het beste past bij jouw talenten en ambities. De vier specialisaties waaruit je kunt kiezen zijn: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Interactie-technologie.

 

Praktijkgericht leren 

Het vakgebied van Informatica is erg dynamisch. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de voltijdopleiding leer je de achtergronden achter de techniek kennen. Zo kun je jezelf nieuwe technologieën snel eigen maken. Ook werk je regelmatig met opdrachtgevers uit de praktijk.

De opdrachten die je uitvoert in de projecten, leveren producten op die direct zijn te gebruiken in een organisatie. Het kan dus zomaar zo zijn dat het door jou gemaakte product ook echt geïmplementeerd wordt!