Keywords:
ICT, informatica
Edu type:
Formal education
Location:
Leiden
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

In het kort
Informatie- en communicatietechnologie (ICT) zit verweven in heel de samenleving. Zonder ICT ben je niet in staat om te pinnen, te werken, water te drinken, te reizen en elektriciteit te gebruiken. Zichtbaar en onzichtbaar zorgen computers ervoor dat onze maatschappij functioneert. Dat maakt het vakgebied waarin jij straks gaat werken dan ook erg divers. De opleiding Informatica op Hogeschool Leiden geeft je de mogelijkheid om je in het eerste jaar te oriënteren op die diversiteit en je aan het eind van het eerste jaar te specialiseren op het gebied van Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Mediatechnologie.

 

Bij de opleiding staat ‘het maken’ van oplossingen centraal. Je leert de technieken en theorie onder andere via video-onderwijs en in praktijk tijdens workshops. Bij het maken van je opdracht kun je gebruik maken van de faciliteiten in ons eigen FabLab. Tijdens je studie heb je veel keuzevrijheid, waardoor jij jouw eigen accent aan de opleiding kunt geven. Zo is er veel aandacht en ruimte voor wie jij bent en wat jij wilt worden. Eén opleiding, vier specialisaties. Dat is Informatica bij Hogeschool Leiden!

 

 

Jouw toekomst
Informatici ontwikkelen technologische oplossingen die aansluiten op hoe wij als mensen leven, werken en communiceren. Meer en meer moet die technologie 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar zijn, zodat er niets uitvalt waardoor de samenleving ontwricht wordt. Of je nu software schrijft, user interfaces ontwerpt, data-oplossingen inricht of de veiligheid van een bedrijfsnetwerk doorlicht: met het bachelordiploma van de opleiding Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers.

 

Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, websites bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden.

 

 

Kies je eigen richting
De opleiding Informatica biedt vier verschillende specialisatierichtingen aan. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten.

 

Software Engineering
Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen.

 

Forensisch ICT
De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Ook komen ook de juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod.

 

Business Data Management

De specialisatie Business Data Management is aantrekkelijk voor nieuwsgierige en analytisch ingestelde mensen. Als data-detective ga je op zoek naar verborgen patronen in de data en richt je je op het ontwerpen en realiseren van data-oplossingen. Als aankomend datamanager leer je hoe je mensen en organisaties beter laat presteren door slim en goed gebruik van data. Je sluit deze specialisatie af met de nieuwste technologieën op het gebied van Big Data.

 

Mediatechnologie

De specialisatie Mediatechnologie is aantrekkelijk voor makers: creatieve geesten die concepten ontwikkelen en realiseren. Je hebt geen vrees voor technologie. Je kunt je verplaatsen in gebruikers en bent kritisch. Je leert door te experimenteren en bent altijd nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen in technologie, (social) media en mogelijkheden van gebruikersinteractie. Uiteraard zet je de wensen van de eindgebruikers daarin centraal.

 

 

Hoe ziet je baan eruit?

Als informaticus kun je tegenwoordig écht overal terecht. Elke organisatie werkt immers met computers. Je specialisatiekeuze geeft richting aan het deel van het IT-vakgebied waarop jij actief wordt. Aan jou is het de keuze op welk inhoudelijk domein je aan de slag wil.

 

- Als Software Engineer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van goede programmeercode. Je werkt mee aan het ontwerpen, realiseren en testen van software. IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid hebben Software Engineers in dienst. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.
- Een Forensisch ICT’er handelt snel en effectief tegen cybercrime en helpt met een analytische blik relevante zaken op te pikken in onderzoek. Het traceren van en beveiligen tegen misbruik hoort ook bij het werkterrein van een forensisch ICT’er. Je werkt bijvoorbeeld bij politie, justitie en andere opsporingsdiensten of op de particuliere markt.
- Als Business Datamanager ben je de data-detective van de organisatie: je analyseert de grote hoeveelheden gegevens die voortkomen uit bedrijfsprocessen en ontdekt het achterliggende patroon in de data zodat organisaties zichzelf kunnen verbeteren. Door dit patroon visueel te maken in dashboards voeg je een nieuwe vorm van intelligentie toe aan de organisatie. Business Datamanagers kunnen voor elke organisatie aan de slag, want overal worden stromen gegevens tot bruikbare informatie verwerkt. Je kunt bijvoorbeeld werken als Chief Data Officer, Data-analist en Datamanager.
- Mediatechnologen komen vaak terecht in jonge (kleinere) organisaties en start-ups. Hierdoor heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid binnen de innovatieve IT-systemen die je ontwerpt, test en bouwt. Je kan ook binnen grotere organisaties terecht komen als Usability tester of onderzoeker naar de inzet van nieuwe technologieën.