Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Leeuwarden
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

De wereld digitaliseert in een razend tempo. In vrijwel ieder vakgebied spelen geautomatiseerde systemen een rol. Als software developer houd je je bezig met het ontwikkelen van dergelijke systemen. Met het diploma Software Developer van het Friesland College ben je dan ook klaar voor de toekomst.

 

Zelfstandig werken, eigen verantwoordelijkheid, en individuele leerroutes vormen belangrijke pijlers van de opleiding. Je hebt daardoor de vrijheid om eigen keuzes te maken. Je kunt je bv richten op het ontwikkelen van mobile apps, games, webapplicaties, besturingssystemen, full-stack development, robotica, domotica, plc’s, virtual reality of drone-besturing? Aan jou de keuze. Programmeren staat altijd centraal.

 

 

Wat houdt het beroep in?
De vraag naar software developers is groot. Er zijn dus goede kansen op werk. Dit kan bij een bedrijf zijn met een eigen ontwikkelafdeling of bij een gespecialiseerd softwarebedrijf. Ook bij de overheid zijn goede mogelijkheden. Voel je meer voor een bestaan als zelfstandig ondernemer dan kan dat ook. Reiken je ambities verder dan kan het een goede keuze zijn om eerst verder te studeren in het HBO.

 

Iedere website, elk computerprogramma, elk spelletje dat je speelt op een spelcomputer is door programmeurs gemaakt. Het werk van een programmeur noemen we programmeren. Wat je als programmeur in feite doet is het schrijven van instructies voor een computer die deze instructie uitvoert. Je gebruikt hiervoor een programmeertaal waarmee je een programma schrijft. In het programma geef je de stapjes aan die de computer uitvoert.

 

Als je nooit geprogrammeerd hebt, dan is dit best lastig om meteen te begrijpen. Toch kan vrijwel iedereen het leren. Belangrijk is dat je het mooi vindt om een uitdaging aan te gaan, te zoeken naar oplossingen en veel doorzettingsvermogen hebt. Als je begint met programmeren moet je allereerst bedenken met welke programmeertaal je aan de slag wilt. Bekende talen zijn Javascript, PHP, Python, Java, C, C++ en C#. Het hangt er vooral vanaf wat je wilt ontwikkelen. Javascript en PHP worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor webapplicaties terwijl voor het maken van games meestal C++ of C# gebruikt worden.

Als software developer houd je je vooral bezig met het bedenken van programma’s en het schrijven van de code daarvoor. De gebieden waarin dit gebeurt zijn zeer divers. Je kunt dan denken aan webapplicaties, full stack systemen, mobile apps, virtual reality, games, besturing van robots, drones enz.

 

 

Waar kun je werken?
Het werkveld is zeer divers. Dit betekent dat er goede mogelijkheden zijn om een omgeving te vinden die bij je past. Voor sommigen is dat een groot bedrijf waar je in een team werkt aan langlopende projecten terwijl iemand anders wellicht de voorkeur geeft aan een klein bedrijf waar je volledig zelfstandig aan een product werkt. Er zijn ook goede mogelijkheden om zelfstandig ondernemer te worden.

 

 

De opleiding
De opleiding is een niveau 4 opleiding en duurt officieel 4 jaar. De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. “Verantwoordelijkheid voor je eigen handelen, zelfstandigheid, flexibiliteit en vooral het zelf doen”, zijn belangrijk voor een software developer. Zo belangrijk dat we hier vanaf de eerste dag van de opleiding op inspelen.

 

Het is eventueel ook mogelijk de BBL-leerweg. Te volgen. Dan ga je één dag per week naar school. Daarnaast heb je een dienstverband waarbij je de overige dagen van de week overwegend programmeertaken uitvoert. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een werkplek.