Type:
Permanent employment
Location:
Zwolle
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
10/07/2023
Status:
Open
Apply before:
04/08/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Het politievak verandert voortdurend door digitalisering in de samenleving. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en vragen een politieorganisatie die hier adequaat op anticipeert. Het zwaartepunt zal steeds meer verschuiven van ontwikkeling van informatievoorziening (IV) als faciliterende taak, naar ontwikkeling van het politievak als onderdeel van de digitaliserende en duurzame samenleving, met ‘IV als politiewapen’. Als gegevensarchitect speel je een cruciale rol bij het flexibel en snel ontwikkelen en tijdig beschikbaar stellen van de informatiehuishouding voor een slagvaardige politieorganisatie die is opgewassen tegen cybercrime én die onze eigen cybersecurity versterkt.

 

Wat ga je doen?

Als grootste IT-leverancier van de overheid staat de politie voor een grote uitdaging: de transformatie van de Dienst ICT en de Dienst IM naar één sterke IV-organisatie. Eentje die is opgewassen tegen cybercrime én die onze eigen cybersecurity versterkt. Aan dit meerjarige traject draag je bij als gegevensarchitect binnen de Dienst IM en werk je in een matrixorganisatie.

Voor de doorontwikkeling van informatiegestuurd en datagedreven werken naar kennisgestuurd werken binnen het veiligheidsdomein is het essentieel dat contextgevoelige informatie goed wordt vastgelegd. Bij het ontwikkelen en koppelen van applicaties is niet alleen de gegevensuitwisseling zelf van belang, maar ook de betekenis van die data en de context van vastlegging.

De gegevensarchitect die wij zoeken, houdt zich bezig met semantisch modelleren (betekenisleer), waarbij er een koppeling ontstaat tussen de gebruikte gegevens (data) en de betekenis ervan. Een relevant voorbeeld is dat door kennisgestuurd werken niet alleen gezocht kan worden op geregistreerde gegevens maar ook op relevante en gerelateerde begrippen waardoor onder andere criminaliteit effectiever opgespoord kan worden. Wij gebruiken hiervoor de Linked Data standaarden.

Als gegevensarchitect:

  • geef je invulling aan de visie voor semantisch ontwikkelen en ontwerpen t.b.v. informatiehuishouding politie en de ketenpartners;
  • begeleid je de ontwerpers in hun toepassing van de standaarden en richtlijnen die jij hebt ontwikkeld. Specifiek heb je daarbij aandacht voor het juist toepassen van de Linked Data standaarden;
  • werk je de visie uit in een behorende roadmap die opgenomen wordt in het veranderportfolio;
  • help je de organisatie – op alle niveaus – met kennis over semantisch modelleren en draag je die kennis actief uit;
  • werk je samen met collega’s in een expertisecentrum voor gegevens en draag je de gezamenlijke kennis uit. Je bewaakt de kwaliteit van de gegevensmodellen.

Waar ga je werken?

Team IV-architectuur vervult de informatie- en technische architectuurfunctie en zorgt voor de ontwikkeling, samenhang en borging van die architectuur. Zij maakt binnen de kaders van de enterprise architectuur een vertaling van de gevraagde functionaliteit naar een eenduidige IV architectuur en ontwikkelt en onderhoudt een meerjarenvisie op de technische en applicatieinfrastructuur, waarin de afzonderlijke componenten van elke infrastructuur in samenhang zijn beschreven, zowel in tijd als functioneel gezien (IV referentiearchitectuur). Hiermee wordt de samenhang van de diverse informatievragen geborgd en wordt input gegeven voor de release- en implementatieplanning. IV architectuur zet architecten in voor “Just enough, Just in time” architectuur in een Agile omgeving.

 

Wie ben jij?

Jij bent een ervaren gegevensarchitect met een uitstekend organisatievermogen en ervaring met Agile omgevingen. Je weet wat er speelt binnen de organisatie en onderzoekt wat nodig is voor de IV-systemen. Hiervoor verken en vertaal je ontwikkelingen in de markt naar het werkveld van de politie. Je hebt uitstekende netwerkvaardigheden en voor collega's ben je een goede coach. Je bent professioneel, scherp analytisch en verbindt continu context, inhoud en mensen om te komen tot gezamenlijke resultaten. Ook heb je goede schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden. Je luistert naar meningen van anderen, maar bent ook kritisch en onafhankelijk. Vanuit een duidelijke eigen visie en mening ben je in staat anderen te overtuigen.

Verder heb je:

  • een hbo diploma, bij voorkeur een opleiding in kennismanagement of informatiemanagement;
  • ervaring met gegevensanalyse en -modellering;
  • kennis van en ervaring met diverse instrumenten en methodieken voor semantische modellering en gegevensarchitecturen;
  • ruime ervaring als architect of analist binnen een (bestuurlijk) complexe organisatie;
  • ervaring met Agile ontwikkelmethodieken en het met opstellen van architectuurdocumentatie;
  • ervaring met het begeleiden van de implementatie d.m.v. storytelling en het visualiseren van complexe modellen en vraagstukken.

Wat wij bieden

Je formele standplaats is Zwolle, maar je werkt vooral vanuit Odijk. Er wordt hybride gewerkt. Er is ruimte voor 3 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week (4 x 9 of 32 uur is bespreekbaar). 

Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een vaste aanstelling, waarbij een proeftijd van 1 jaar van toepassing is.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal €4505,- en maximaal €6369,- (schaal 12 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is bedrijfsvoeringspecialist D, werkterrein informatie- en communicatietechnologie.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een betrouwbaarheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over onder andere data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.