Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
10/05/2023
Status:
Open
Apply before:
11/07/2023
Hours p/wk:
36

Description:

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft bij de directie Informatievoorziening een vacature voor de functie Information Security Officer (FGR: FGR Adviseur Bedrijfsvoering S11). Het betreft hier een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

In deze functie behoort hybride werken tot de mogelijkheden. Daarbij wordt verwacht dat je op locatie in Den Haag aanwezig bent op momenten dat het voor de uitvoering van je functie of om organisatorische redenen gewenst is. Afstemming hierover gaat in overleg met je leidinggevende.

 

Migratie gaat om mensen. Mensen vragen asiel, willen hier studeren, bieden hier hun kennis aan, willen hier werken, of willen gewoon Nederlander worden. Een belangrijke uitdaging voor de IND is het kunnen omgaan met de continu veranderende migratiestromen en de gevolgen die dit met zich meebrengt voor Nederland. De IND heeft de ambitie om binnen vijf jaar een moderne dienstverlener te zijn die informatie- en datagestuurd werkt voor het gehele proces van dienstverlenen, van aanvragen, naar beslissen en handhaven, inclusief procesvertegenwoordiging, waarbij de klant op ieder moment over de juiste verblijfstitel beschikt. Dit stelt andere en hogere eisen aan de informatievoorziening (IV) van de IND. Het vraagt om verdergaande digitalisering van de processen, de inrichting van een data-organisatie, een wendbare en snel op verandering inspelende IV-organisatie en een robuust en toekomstbestendig IV-landschap.

 

Wat ga je doen?

Informatiebeveiliging is bij voorkeur het voorkomen van incidenten door proactief te werken. Je voert daarom analyses uit op een afgewogen set van interne, externe en veelal dagelijkse informatiebeveiligingsrappor­tages vanuit de verschillende monitoringstools de we voor dit doel gebruiken. Op basis van jouw analyses zorg je dat er zo snel als mogelijk passende acties worden ondernomen om dreigende incidenten te voorkomen.

Je geeft daartoe gevraagd en ongevraagd advies aan medewerkers en management over de beveiligingsmaatregelen die daartoe getroffen moeten worden om de systemen en processen binnen de IND veiliger te maken. Voor de IND is daarbij de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) leidend.

Dat vraagt om veel communicatie, waarvoor in het bijzonder overtuigingskracht en het creëren van verbinding van cruciaal belang zijn.

Omdat het IV-landschap – en daarmee de IND – voortdurend wijzigt, organiseer je ook (technische) workshops en/of risico-assessments om de huidige status ten aanzien het door te voeren beleid op informatiesystemen goed in beeld te brengen.

Je werkt binnen een team met meerdere information security officers waarmee je zorgt dat het gestelde informatiebeveiligingsbeleid passend en aantoonbaar wordt toegepast. Je stemt je werk voortdurend en nauwgezet af met de teamlead en rapporteert aan de operationeel manager.

De voornaamste elementen in jouw rol zijn:

  • Makkelijk contacten leggen en onderhouden. Je bent een goed gesprekspartner van de technische ICT-medewerkers, verschillende managementlagen en uiteraard je mede teamleden;
  • Zelfstandig werken en beslissingen durven nemen;
  • Oplossings- en resultaatgericht te werk gaan en anderen weten te overtuigen.

Informatiebeveiliging binnen een grote organisatie als de IND is zeer divers en daarmee de functie ook. De functie vereist de nodige ervaring, maar zal deze ook in hoog tempo verbreden.

 

Functie-eisen

Herken jij jezelf hierin?

  • Je hebt minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring met informatiebeveiliging;
  • Een afgeronde HBO/WO opleiding met een sterke ICT component (security management / informatiebeveiliging);
  • Bij voorkeur gecertificeerd in CISM en CISSP en beheerprocessen (ITIL v3/v4, ASL2, BiSL);
  • Kennis van en ervaring op het gebied van VIR, VIRBI, BIO en CobIT. Kennis van de AVG en Privacy by Design is een pre;
  • Ervaring met het toepassen van beveiligingsbeleid en security architectuur, alsmede securityaspecten van softwareontwikkeling (Security by Design);
  • Kennis van TCP/IP gerelateerde protocollen, netwerken en netwerkapparatuur;
  • Ervaring met het voeren van informatiebeveiligingsassessments middels, bijvoorbeeld, IRAM2;
  • Ervaring met scanning- en monitoringtools zoals Nessus, Elastic Search en/of Flexera;
  • Ervaring met het werken in een digitale werkomgeving (bv MS Office, Webex, Citrix) is een vereiste/Je hebt aantoonbare ervaring en affiniteit met het werken in een digitale werkomgeving (bv MS Office, Webex, Citrix) en kunt jezelf goed redden met digitale middelen.

Arbeids­voorwaarden

  • Salaris­niveauschaal 11
  • Maand­salaris: Min €3.608 – Max. €5.503 (bruto)
  • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

Als je in dienst bent van het Rijk en solliciteert met een aanwijzing als verplichte Van-Werk-Naar-Werkkandidaat of Herplaatsingskandidaat, verzoeken wij je een kopie van de aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.

Wanneer je via een uitzend- of detacheringsbureau werkzaam bent bij de Rijksoverheid dit graag vermelden in je brief.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten.

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema’s bij het Rijk en de IND. De overheid wil dat iedereen zich thuis voelt bij het Rijk en dat medewerkers bewuster nadenken over een inclusieve werkomgeving.

We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, tenzij je al een arbeidsovereenkomst hebt bij de Rijksoverheid.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.