Type:
Permanent employment
Location:
Zoetermeer
Education:
Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
15/09/2022
Status:
Open
Apply before:
06/10/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Tegenwoordig is samenwerking met het buitenland niet weg te denken uit het politiewerk. Criminaliteit kent geen grenzen. Migratiecriminaliteit, verdovende middelen, mensenhandel- en smokkel, cybercrime; zaken met bijna altijd een internationaal karakter. Jij krijgt de mogelijkheid om jouw expertise in te zetten in een afwisselende functie met internationaal belang. Wil jij een wezenlijke bijdrage leveren aan de veiligheid van Nederland door het internationaal uitwisselen van politie-informatie? Kom dan als internationaal intelligencespecialist het Team Politiële Rechtshulp versterken waarin je een bijdrage levert aan het proces van internationale informatie-uitwisseling.

 

Wat ga je doen?

Als internationaal intelligencespecialist bij Team Politiële Rechtshulp lever je een bijdrage aan het proces van internationale informatie-uitwisseling en het contact met de Nederlandse ketenpartners, de buitenlandse opsporingsdiensten en organisaties. Binnen de stroom van internationale informatie-uitwisseling herken je trends en treed je op als adviseur. Je neemt deel aan (inter)nationale overlegvormen, waarbij je het Team Politiële Rechtshulp vertegenwoordigt. In een hectische en complexe omgeving ga je ook aan de slag met vernieuwing van werkinstructies, producten en processen binnen Team Politiële Rechtshulp. Je kunt op adequate wijze fungeren als intermediair tussen de uitvoering en het management. Proactief signaleer je knelpunten op het gebied van internationale informatie en je komt op eigen initiatief met adviezen of een verbeterplan.

De komende jaren zullen er nieuwe Europese verordeningen in werking treden zoals het Entry and Exit System (EES) en het European Travel Information and Authorisation System (ETIAS). Daarnaast worden de Visa Information System (VIS) en de Schengen Information System (SIS II) verordening gewijzigd. Om al deze verordeningen goed te kunnen implementeren is het nationale programma Grenzen en Veiligheid opgezet. Je gaat je onder andere bezighouden met het doorvoeren van deze veranderingen. Om dit te kunnen doen zijn goede werkprocessen nodig en is het van belang om steeds met de tijd mee te gaan. Afstemming met Team Sirene is van essentieel belang. Het is aan jou om deze werkprocessen te ontwikkelen en om dit te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Daarnaast regisseer, bewerk en veredel je informatie zowel naar nationale als internationale partners.

De functie wordt uitgevoerd in dagdiensten, maar gelet op de internationale ontwikkelingen zal dit uitgebreid kunnen worden. 24/7-diensten behoren in de toekomst ook tot de mogelijkheden.

 

Waar ga je werken?

Het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) is een afdeling van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) binnen de Landelijke Eenheid. Het LIRC bestaat uit zeven teams: Team Internationale Politie Uitzendingen, Team Liaisons, Team Sirene, Team Politiële Rechtshulp, Team Tolken & Vertalen, Team Internationale Rechtshulp Landelijke Eenheid en de Dutch Desk. Het LIRC bestaat uit ongeveer 210 personen. Binnen het LIRC zijn alle taken samengebracht op het gebied van internationale rechtshulp, internationaal berichtenverkeer en internationale informatieuitwisseling. Het LIRC is de Single Point of Contact (SPOC) voor internationale partners en 24 uur per dag bereikbaar.

Deze vacature is voor het Team Politiële Rechtshulp. Het team bestaat uit ongeveer 80 personen, met een jong en dynamisch team aan leidinggevenden. Het team is onderdeel van het LIRC en behandelt (inter)nationale rechtshulpverzoeken. Deze verzoeken worden aangeboden vanuit de hele wereld door diverse internationale partners, onder andere Interpol, Europol en het liaison netwerk of worden verstrekt door Nederlandse partners (onder andere de Landelijke Eenheid, het OM en bijzondere opsporingsdiensten) bestemd voor het buitenland. Complexe rechtshulpverzoeken worden met in achtneming van de internationale wetten regelgeving op een juiste wijze beantwoord of verder geleid naar politiediensten in Nederland of naar buitenlandse partners.

 

Wie ben jij?

Je hebt de kennis en kunde om internationale informatie-uitwisseling eigen te maken. Uit de veelheid aan informatie ben jij in staat om informatie op waarde in te schatten en zorg te dragen voor vakinhoudelijke verdieping als het gaat om wet- en regelgeving en ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld IROO en IPS Platform.

Je weet hoofd- van bijzaken te scheiden en ontwikkelingen kun jij snel en correct goed samenvatten en presenteren. Je begrijpt veranderprocessen en kunt snel de juiste conclusies trekken. Naast goed samenwerken, kun jij ook een stap naar voren zetten. Er wordt van jou verwacht dat je maatschappelijk georiënteerd bent en dat je snel kunt schakelen. Communicatief en organisatorisch ben je sterk en je laat een open, actieve en integere houding zien. Je denkt mee aan de ontwikkelingen en positionering van TPR binnen het rechtshulpketen en verhoudingen met de overige IRC's. Daarnaast ben je gedreven en kwaliteitsgericht. Je bent inventief en beschikt over reflecterend vermogen. Je bent in staat om operationele vraagstukken/behoeften te vertalen naar beleidsvoorstellen en om hierover te adviseren. Als je een executieve status hebt, dat de PSI/ESI niet nodig is.

Daarnaast:

  • een hbo diploma;
  • beschik je over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en beheers je bij voorkeur nog een andere Europese taal;
  • heb je affiniteit met/kennis van het intelligence-proces.

Wat wij bieden

De standplaats is Zoetermeer. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.749,- en maximaal € 4.487,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A.

 

Wat verder belangrijk is

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • Een veiligheidsonderzoek P maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.