Description

As an expert detective (recherchekundige), you are working with the police to solve crimes and track down criminals. Your job consists, among other things, of formulating crime scenarios or analysing criminal profiles. In order to become an expert detective, you first have to follow a study programme at the Police Academy.

 

Note: the description in this job profile is based on the report ‘Beroepenradar Safety & Security’ and the sources listed below. The content is not static but dynamic and subject to change and suggestions. Except from an English introductory summary, the job profile is compiled in Dutch because it describes a role within the Dutch Safety and Security domain.

 

Functieomschrijving

Als recherchekundige werk je bij de politie met collega-rechercheurs aan het oplossen van misdrijven en het opsporen van criminelen. Het werk van een recherchekundige spant de volle breedte van de misdaad en houdt zich onder andere bezig met het oplossen en bestrijden van moord, terreur, drugshandel en kinderporno. Je maakt meestal deel uit van een onderzoeksteam maar soms werk je ook zelfstandig aan deelonderzoeken. Je taken zijn uiteenlopend en bestaan onder andere uit het vormen van hypotheses en scenario’s, het analyseren van criminele profielen of het deelnemen aan een Team Grootschalige Opsporing (TGO). 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Hbo denk- en werkniveau
  • Scherpe en gedisciplineerde denker
  • Vermogen om feiten te onderscheiden van vermoedens en overhaaste conclusies
  • Kennis van etnische groepen en culturen is van belang

 

Eisen

Om recherchekundige bij de Politie te worden moet je eerst een interne opleiding volgen aan de Politieacademie bestaande uit een premaster en master fase. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een hbo-diploma. Verplicht is ook een Nederlandse nationaliteit. Omdat je in de eerste periode van je opleiding actief bent in het politiewerk op straat moet je aan bepaalde fysieke- en medische eisen voldoen. 

 

Professionele ontwikkeling

Als recherchekundige is het mogelijk een hogere functie binnen de politie te bekleden als je in bezit bent van de juiste competenties. Het is ook mogelijk een eigen adviesbureau te starten of een (andere) verandering te maken naar de private sector. 

 

Bronverwijzingen