Beschrijving

Als rechercheur werk je samen met de politie met het oplossen van misdaden en het opsporen van criminelen. Je taak bestaat onder andere uit het samenstellen van misdaadscenario's of het analyseren van criminele profielen. Om rechercheur te worden dien je eerst een opleiding te volgen aan de Politieacademie.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Als recherchekundige werk je bij de politie met collega-rechercheurs aan het oplossen van misdrijven en het opsporen van criminelen. Het werk van een recherchekundige spant de volle breedte van de misdaad en houdt zich onder andere bezig met het oplossen en bestrijden van moord, terreur, drugshandel en kinderporno. Je maakt meestal deel uit van een onderzoeksteam maar soms werk je ook zelfstandig aan deelonderzoeken. Je taken zijn uiteenlopend en bestaan onder andere uit het vormen van hypotheses en scenario’s, het analyseren van criminele profielen of het deelnemen aan een Team Grootschalige Opsporing (TGO). 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Hbo denk- en werkniveau
  • Scherpe en gedisciplineerde denker
  • Vermogen om feiten te onderscheiden van vermoedens en overhaaste conclusies
  • Kennis van etnische groepen en culturen is van belang

 

Eisen

Om recherchekundige bij de Politie te worden moet je eerst een interne opleiding volgen aan de Politieacademie bestaande uit een premaster en master fase. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een hbo-diploma. Verplicht is ook een Nederlandse nationaliteit. Omdat je in de eerste periode van je opleiding actief bent in het politiewerk op straat moet je aan bepaalde fysieke- en medische eisen voldoen. 

 

Professionele ontwikkeling

Als recherchekundige is het mogelijk een hogere functie binnen de politie te bekleden als je in bezit bent van de juiste competenties. Het is ook mogelijk een eigen adviesbureau te starten of een (andere) verandering te maken naar de private sector. 

 

Bronverwijzingen