Zoekwoorden:
Urban Security, National Security, law enforcement, Criminology, Criminal investigation
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Rotterdam
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

 

 Alweer een tbs'er ontsnapt en een pedofiel opgepakt. Burgers voelen zich onveilig. Valt dat te wijten aan de politieke agenda of groeit de criminaliteit echt? Als criminoloog zoek jij het antwoord!

 

Bij criminologie staat het stellen van kritische vragen centraal. Hierdoor ontwikkel je als toekomstig criminoloog een wetenschappelijke houding, waardoor je criminaliteit beter leert beschrijven en verklaren. Criminologie is een brede opleiding, doordat verschillende disciplines aan bod komen. Dit maakt de criminoloog tot een veiligheidsexpert met sociaalwetenschappelijke en juridische kennis. Door middel van deze brede vorming kijkt een criminoloog vanuit verschillende invalshoeken naar complexe vraagstukken omtrent criminaliteit en veiligheidsbeleid. Het belangrijkste doel waar een criminoloog zich mee bezig houdt is het antwoord op de vraag hoe wij de samenleving veiliger kunnen maken. Door nieuwe inzichten toe te passen en het verrichten van onderzoek is een criminoloog in staat om nieuw veiligheidsbeleid te ontwikkelen, of bestaand beleid te evalueren en te verbeteren.

 

 

Carrièremogelijkheden

Vanwege de multidisciplinaire vorming ben je na de opleiding Criminologie breed inzetbaar. De combinatie van juridische en sociaal wetenschappelijke kennis maakt de criminoloog tot een ideale bruggenbouwer in beleidsfuncties bij:

- ministeries;
- gemeentes;
- het parket;
- de lokale overheid;
- slachtofferhulp;
- de reclassering;
- Europol.

 

Verder kun je denken aan praktijkfuncties als:

- misdaadanalist bij de politie;
- forensic accountant;
- organisator van een concreet preventie- of sanctieproject;
- toezichthouder effectenverkeer.