Open bronnen – van het www tot het dark web – zijn schatkamers van informatie. Als je het kunt vinden! Heb jij diepgaande kennis van internettechnologie, de instelling van een detective en ga je door tot je gevonden hebt wat je zoekt?
Wat ga je doen?
Een vage foto: waar en wanneer is hij gemaakt en wie staan erop? Een telefoonnummer: kunnen we hiermee een target identificeren? Voorbeelden van vragen die jij krijgt als internet investigator bij OSINT, de afdeling Open Source Intelligence. Met behulp van open bronnen vind je informatie, ook al zit het diep verborgen op het internet. Aan de voorkant, via sociale media, mobiele apps en zoekmachines, of aan de achterkant, waar je dieper zoekt in websites, databases of netwerken, van het surface tot het dark web. Je gebruikt je technische OSINT skills om tools te gebruiken of zo nodig zelf te maken. Legaal, creatief, veilig én afgeschermd: je vindt sporen, maar je laat ze zelf niet na. Je maakt heldere rapportages met informatie waar onze inlichtingenteams écht iets aan hebben en waar ze met vertrouwen hun onderzoek mee kunnen voortzetten. Je zoekt onophoudelijk naar nieuwe, innovatieve manieren van werken, houdt je kennis vlijmscherp en laat de hele organisatie daarvan profiteren met trainingen en andere vormen van kennisoverdracht. Ben jij geen gewone webzoeker, maar een vasthoudende OSINT-onderzoeker en een echte expert? Dan kun je bij ons doen wat bijna nergens anders kan: je OSINT-vaardigheden inzetten voor het inlichtingenwerk.
Wat krijg je daarvoor terug?
Een zeer innovatieve functie in het hart van ons werk, midden tussen inhoud en techniek (moderne tools, R&D). Net zolang doorpluizen tot je hebt gevonden wat het inlichtingenteam zoekt, ook als iedereen denkt dat het niet gevonden kan worden. Zulke successen maken je trots! Sparren met supergemotiveerde collega’s, steeds blijven leren, kennis brengen en halen. Zo werk je mee aan de ontwikkeling van het team én aan de rol van OSINT in het operationele en inlichtingenproces. En niet te vergeten: aan het veilig houden van Nederland.
Functie-eisen
Jij kent de online wereld van boven tot onder, van zoekmachines en sociale netwerken tot het dark web, en van apps en databases tot tools. Je combineert deze kennis met een creatieve en vasthoudende manier van werken. Je houdt oog op het doel, met een nieuwsgierige blik en de instelling van een terriër: resultaat telt voor jou. Daarnaast ben je in staat om feitelijk en zorgvuldig te rapporteren over jouw bevindingen. Als je ook nog een niet-westerse taal beheerst of kan programmeren of scripten, dan waarderen we dat zeer.
Verder beschik je in elk geval over:
HBO werk- en denkniveau;
uitstekende kennis van de (achterliggende) technologie van het internet en een aantoonbaar hoog (online) veiligheidsbewustzijn;
minimaal twee voorbeelden over hoe je, hobbymatig of als werkervaring, open internet zaken hebt gevonden die niet gevonden wilden worden.
Ga je solliciteren? Geef dan in je motivatiebrief aan waarom jij voldoet aan de eisen en neem ons mee in de voorbeelden waar je jouw OSINT-vaardigheden hebt toegepast.
De AIVD omarmt diversiteit en inclusie en wil graag dat medewerkers zich thuis voelen. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten zijn een verrijking voor onze organisatie. Bij ons is iedereen die aan de voorwaarden voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) voldoet welkom, ongeacht culturele achtergrond, arbeidsvermogen, leeftijd, gender of seksuele voorkeur. Samen werken we aan de veiligheid van Nederland.
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.