Type:
Permanent employment
Location:
Utrecht
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
26/10/2021
Status:
Open
Apply before:
15/11/2021
Hours p/wk:
38

Description:

Werken bij het ministerie van Defensie maar niet als militair?

Wordt Junior Data Scientist!

Als je kiest voor een baan bij Defensie, dan kies je voor maatschappelijk relevant werk. Je draagt echt iets bij aan een veilig Nederland.
Naast 40.000 beroepsmilitairen werken er ook nog zo’n 20.000 burgers bij Defensie. Wil jij in je eigen vakgebied als burger bijdragen aan een professionele defensieorganisatie en daarmee aan vrede en veiligheid in binnen- en buitenland? 

Wat ga je doen?
Medewerker is binnen het vakgebied gespecialiseerd als data scientist, wat de volgende werkzaamheden inhoudt:

 • Het samen met de Defensieonderdelen inzichtelijk maken van de data-analyse en datascience mogelijkheden;
 • Het inventariseren en analyseren van beschikbare data binnen zowel de (operationele) bedrijfsvoering als de operaties van defensie, alsmede bruikbare data uit andere bronnen;
 • Het toepassen van data analyse en datascience methoden en technieken om meerwaarde uit data te halen;
 • Het analyseren en selecteren van de beste (statistische) methode;
 • Het herkennen van patronen in ‘big data’ om hiervoor een voorspellend algoritme te ontwikkelen;
 • Het beschrijven en visualiseren van ontdekte inzichten en voorspellingen.

 

Functie-eisen

Wat vragen we?  

 • Academisch/HBO werk- en denkniveau, of een vergelijkbare combinatie van kennis, opleiding en ervaring in het Datascience vakgebied, zo nodig toetsbaar in een assessment.

 

Gewenst:

 • Bij voorkeur een analytische achtergrond zoals Econometrie, Wiskunde, Natuurkunde of vergelijkbaar;
 • Agile projectmanagement;
 • Artificial intelligence;
 • Bigdata, cloud, Bigdata, cloud computing, database- en data verwerkings technieken;
 • Quantum computing.
 • Enige ervaring in data analyse en data science;
 • Enige ervaring met (innovatief) onderzoek en Concept Development & Experimentation;
 • Enige ervaring met bestuurlijke en/of operationele IV/ICT;
 • Enige ervaring met het samenwerken in IT project teams;
 • Enige ervaring met toepassen van data science tooling;
 • Enige ervaring met software development.

Voor de rest kan je goed analyseren, ben je creatief en flexibel van aard. Overtuigen van anderen gaat jou goed af en neem je graag initiatief. Je bent organisatiesensitief en gericht naar je werkomgeving.

 

Arbeids­voorwaarden

Salaris­niveauschaal: 11 
Salaris­omschrijving: Het salaris is gebaseerd op een 38-urige werkweek.
Maand­salaris: Min €3.727 – Max. €5.118 (bruto)
Dienst­verband: Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
Contract­duur: Proeftijd van 2 jaar, met de intentie hierna om te zetten in een vaste aanstelling.
Maximaal aantal uren per week: 38

 

Overige arbeids­voorwaarden

Defensie hecht sterk aan persoonlijke groei en kent goede studiefaciliteiten, hierdoor sta je nooit stil. Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en door te groeien.

Buiten het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering van 8,33%, de zogeheten dertiende maand. Daarnaast ontvangen burgermedewerkers maandelijks een bruto tegemoetkoming voor de ziektekostenverzekering. Naast een pensioenregeling bij het ABP ontvang je maandelijks een vergoeding woon-werkverkeer of kun je onder gunstige voorwaarden kiezen voor een OV-abonnement met onbeperkt reizen door heel Nederland.

Hoe leuk het werken bij Defensie ook is, wij vinden het ook belangrijk dat je dit met jouw privéleven kunt combineren. Diverse verlofregelingen (bijvoorbeeld 75% betaald ouderschapsverlof) en flexibele werktijden dragen bij aan een goede balans. En als dat niet genoeg is, dan is het ook nog mogelijk je werktijd (tijdelijk) enkele uren per week te verkorten en extra verlofuren en/of ADV-uren op te bouwen.

 

Bijzonderheden

 • Deze vacature wordt zowel in- als extern opengesteld. Bij geschiktheid, krijgen interne kandidaten de voorkeur.
 • Het is noodzakelijk dat je als burgersollicitant de Nederlandse nationaliteit hebt of beschikt over een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), tenzij je afkomstig bent uit een land van de Europese Economische Ruimte (EER) of uit Zwitserland.
 • Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een veiligheidsonderzoek en referentiecheck maken deel uit van de selectieprocedure.
 • Je bent bereid om de eed of belofte voor burgermedewerkers van Defensie af te leggen.

 

Meer over jouw toekomstige afdeling

Waar ga je werken?
De werkzaamheden worden verricht binnen de sectie Datalab van Kennis, Innovatie, eXperimenten en Simulatie (KIXS) van het Joint IV Commando (JIVC) van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). 

Het JIVC heeft tot doel dat burgers en militairen krachtig en effectief kunnen samenwerken. Tijd- en plaatsonafhankelijk. Zij moeten hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. In Nederland, maar ook op missie. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. 

De afdeling Kennis, Innovatie, eXperimenten en Simulatie (KIXS) initieert, voert uit en begeleidt kennis- en innovatieve activiteiten die gericht zijn op het verbeteren of vernieuwen van de door het JIVC te leveren producten en diensten en de IV-componenten binnen defensiesystemen en -projecten, teneinde een significante bijdrage te leveren aan de innovatie van de krijgsmacht. 

De afdeling KIXS bestaat uit vijf secties te weten: Kennis en Informatie Management (KIM), Innovatie & Onderzoek (I&O), Simulatie (SIM), Ondersteuning (EXPOST) en het Datalab (DL). 

Het Datalab is voor heel Defensie hét kenniscentrum voor Datascience en beschikt vanuit die hoedanigheid over diepgaande expertise op het gebied van datascience en -engineering. Het DataLab initieert, voert uit en begeleidt data-gedreven opdrachten en activiteiten die gericht zijn op het verbeteren of vernieuwen van de door het JIVC te leveren producten en diensten en de IV-componenten binnen defensiesystemen en -projecten, teneinde een significante bijdrage te leveren aan het Informatie Gestuurd Optreden (IGO) van de krijgsmacht.