Type:
Temporary employment
Location:
Leiden
Education:
Master (EQF 7)
Published:
01/12/2022
Status:
Open
Apply before:
05/12/2022
Hours p/wk:
40

Description:

Bij het kennisnetwerk Victimologie in Nederland (ViNe) is per 1 januari 2023 een vacature voor een

Junior onderzoeker bij het kennisnetwerk Victimologie in Nederland (ViNe) - 0,5 fte voor de duur van 1 jaar.
Vacaturenummer 22-769 13210 

 
ViNe staat voor het kennisnetwerk Victimologie in Nederland, naar een initiatief van Hellena Donner (ministerie van Justitie en Veiligheid), Maarten Kunst (universiteit Leiden), Antony Pemberton (KU Leuven & NSCR) en Carlo Contino (Fonds Slachtofferhulp). Met ViNe worden inzichten en ervaringen uit de praktijk, beleid en verschillende wetenschapsdisciplines bij elkaar gebracht op het gebied van slachtofferschap. Voor meer informatie, zie: https://www.victimologie.nl
 
Met het kennisnetwerk worden verschillende doelstellingen nagestreefd:

 • Het stimuleren van kennisuitwisseling;
 • Het leggen van verbanden tussen kennisgebieden;
 • Het bevorderen van samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmedewerkers en professionals uit de praktijk.

 
Onderzoek
Slachtoffers kunnen vanaf het moment dat slachtofferschap dreigt of plaatsvindt te maken krijgen met verschillende instanties/ketenpartners, en ieder slachtoffer ‘reist’ op een andere manier door de verschillende ketens. Om deze reden beogen wij een prospectief onderzoek uit te voeren naar de slachtofferreizen van slachtoffers van partnergeweld. Meer specifiek willen we in kaart brengen welke juridische en/of hulpverleningspaden slachtoffers kunnen bewandelen na partnergeweld. 
 
Naast het inzichtelijk maken van deze slachtofferreizen, zijn we voornemens de behoeften, verwachtingen (vooraf) en de ervaringen (achteraf) van slachtoffers gedurende hun reis door de keten te onderzoeken. Middels een speciaal ontworpen app kan op een eenvoudige manier contact worden gezocht met de slachtoffers. In deze app kunnen slachtoffers bijhouden met welke instanties zij contact hebben gehad tijdens hun reis en wat hun behoeften, verwachtingen en ervaringen waren met deze instanties.
 
In het onderhavige onderzoek staan de volgende vragen centraal: 

 1. Met welke juridische en/of psychosociale hulpverlenende instanties krijgen slachtoffers te maken wanneer zij melding maken van partnergeweld? 
 2. Welke behoeften en verwachtingen hebben slachtoffers van (contact met) juridische en/of psychosociale hulpverlenende instanties?
 3. Hoe hebben slachtoffers dit contact met juridische en/of psychosociale hulpverlenende instanties ervaren?

Als junior onderzoeker zal je de projectleiders van ViNe ondersteunen bij de uitvoer van dit onderzoek:

 • Het verzamelen van wetenschappelijke literatuur;
 • Overzicht creëren van juridische en/of psychosociale hulpverlenende instanties waar slachtoffers van partnergeweld mee te maken zouden kunnen krijgen;
 • Opstarten van het onderzoek in de app;
 • Hulp bieden in de werving van respondenten;
 • Monitoren van dataverzameling in de app;
 • Bijhouden van contacten.

Functie-eisen

 • Een afgeronde universitaire masteropleiding in de Victimologie, Criminologie, Psychologie, Sociologie, of andere relevante opleiding;  
 • Uitstekende beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal, zowel in woord als op schrift;
 • Een teamplayer, die beschikt over sterke sociale-, communicatieve en organisatorische vaardigheden. Kan goed omgaan met diverse doelgroepen (professionals en slachtoffers) en is een netwerker;
 • Affiniteit met het thema huiselijk geweld;
 • Ervaring met kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden;
 • Proactief, initiatiefrijk, representatief, discreet, stressbestendig, klantvriendelijk.

De faculteit
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is gevestigd in Leiden en Den Haag en is met ruim 6500 studenten en ongeveer 650 medewerkers een van de grootste faculteiten van Nederland. De faculteit richt zich op innovatief multidisciplinair onderzoek en een steeds vernieuwend onderwijsaanbod aan de hand van maatschappelijke vraagstukken. Onze faculteit is groot genoeg om nationaal en internationaal het verschil te maken en klein genoeg om persoonlijk onderwijs te bieden. Zo leveren we dagelijks een bijdrage aan een veilige en duurzame wereld. Impact met recht! Zie voor meer informatie https://www.universiteitleiden.nl/rechtsgeleerdheid.

 

Wij bieden
Een afwisselende baan van 0,5 fte in een informele, wetenschappelijke omgeving. Het salaris bedraagt minimaal € 2.960,- en maximaal € 4.670,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 10). De aanstelling geldt voor een duur van 12 maanden.
 
Je wordt formeel gezien aangesteld bij de Universiteit Leiden, afdeling Criminologie van het instituut Strafrecht & Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Een combinatie van de functie junior onderzoeker met de functie van docent (0,5 fte) op de afdeling Criminologie van de Universiteit Leiden is bespreekbaar.

 

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical leave en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden

 

Diversiteit en inclusie
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

 

Informatie
Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Janne van Doorn, Universitair Docent Criminologie van de afdeling Criminologie en projectleider van ViNe, email a.j.van.doorn@law.leidenuniv.nl

 

Solliciteren
Je kunt uitsluitend solliciteren via ons online sollicitatiesysteem. Sollicitaties vergezeld van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 5 december 2022 ingezonden worden. Sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 15 december 2022. 
 
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.