Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
10/07/2023
Status:
Open
Apply before:
20/07/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Impactvolle cybercrime bestrijden, zodat de maatschappij hiertegen wordt beschermd. Daar staat het Cybercrimeteam van de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam voor. Als junior specialist digitale expertise je hier actief een bijdrage aan.

 

Wat ga je doen?

Jij faciliteert en adviseert over verschillende cybercrime interventies en voert ze uit, zoals het opsporen van verdachten en het verzamelen van bewijs. Dat doe je door in de data van een onderzoek te duiken en daar mee te puzzelen om zo samen met je collega’s zo effectief mogelijk verdachten en slachtoffers te identificeren. Zo streef je ernaar om maatschappelijk gezien het verschil te maken.

Je maakt gebruik van innovatieve digitale technieken en vertaalt jouw ideeën in heldere plannen van aanpak, waarbij je kritisch bent op de (maatschappelijke) waarde en haalbaarheid daarvan. Daarover spar je graag met je collega’s om zo nieuwe werkwijzen te ontwikkelen, niet alleen in het Cybercrimeteam, maar ook met collega’s die elders in de eenheid of in het land werken aan dezelfde veiligheidsproblematiek.

Dit werk doe je samen met je collega-specialisten digitale expertise (op os A-, os B- en os C-niveau). Je lokaliseert servers en stelt deze veilig. Je onderzoekt server images, databases en netwerkdata (bijv. pcap bestanden). Je doet onderzoekt naar malware en detecteert indicators of compromise. Daarnaast biedt je ondersteuning op het digitale vlak tijdens doorzoekingen en de nasleep daarvan. Denk hierbij aan het ter plekke onderzoek van een router, het uitvoeren van een live onderzoek op een digitaal apparaat en het uitlezen van de in beslag genomen digitale goederen, zoals PC’s of telefoons. Je gebruikt eventueel tools en scripts om relevante onderzoeksgegevens te structureren en te presenteren aan je tactische collega’s.

 

Waar ga je werken?

De hiervoor geschetste manier van werken past heel goed in het Cybercrimeteam. Een team waarin werkplezier, gelijkwaardigheid en ontwikkeling centraal staat. Een team dat kiest voor merkbaar effect boven meetbaar resultaat en waar innovatie centraal staat in de strijd tegen cybercrime.

Het Cybercrimeteam is multidisciplinair opgezet en bestaat uit tactische, financiële, digitale, pps, intell en OSINT-specialisten die zich gezamenlijk richten op de georganiseerde nationale en internationale cybercrime. We zijn een operationeel opsporingsteam dat zelfstandig volledige onderzoeken draait en datagedreven werkt vanuit een brede bestrijdingsstrategie.  We proberen zo gezamenlijk vanuit de verschillende disciplines criminele processen of gelegenheidsstructuren te verstoren of stoppen. Cybercriminelen zijn immers wendbaar. Als team werken we bijvoorbeeld zo veel mogelijk agile om ons aanpassingsvermogen op die ontwikkelingen buiten te vergroten.

Samenwerking staat centraal in de strijd tegen cybercrime, dat doen we intern en extern en zowel lokaal, landelijk als internationaal, bijvoorbeeld met publiek private partijen. Vanuit de landelijke samenwerking met andere cybercrimeteams werkt het team van Rotterdam specifiek aan het delictsoverstijgende thema financiële stromen. We proberen continu antwoord te krijgen op de vraag waar je vanuit financieel oogpunt het meest effectief cybercrime opspoort dan wel verstoort. 

 

Wie ben jij?

Je interesseert je voor digitale onderwerpen en blijft op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Het is onmogelijk om van alle digitale onderwerpen alles te weten, maar enige expertise op dergelijke onderwerpen (zoals netwerken of databases) is een pré. Je bent leergierig en enthousiast om je als specialist digitale opsporing te blijven ontwikkelen, want de techniek staat nooit stil. Je bent in staat om data en bevindingen inzichtelijk te presenteren voor je team en voor het onderzoek dossier.

Jij hebt affiniteit met cybercrime en weet anderen te enthousiasmeren daarin mee te gaan. Je toont initiatief, signaleert kansen en bent alert op trends en ontwikkelingen in dit vakgebied. Je bent volhardend om het thema cybercrime verder op de kaart te zetten en door te ontwikkelen. Je draagt uit eigen beweging voorstellen en ideeën aan, kunt prioriteiten stellen en je durft risico’s te nemen om doelen te bereiken. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Je bent analytisch sterk, kunt anderen overtuigen van bepaalde standpunten en communiceert tactvol. Daarbij zoek je actief samenwerking op met collega’s en ketenpartners en heb je de wil om bij aan het gemeenschappelijke belang. Je motiveert en coacht medewerkers om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen, onder andere door heldere feedback te geven op prestaties en gedrag. Daarbij stel jij jezelf kwetsbaar op en laat je blijken open te staan voor feedback van anderen. Ook heb je kennis van een of meerdere van de volgende onderwerpen: servers, netwerken, virtualisatie, encryptie, Programmeertalen ((zoals python, C#, Java of PHP), databases (SQL), reverse enginering en crypto currency.

Daarnaast beschik je over:

  • een hbo-diploma.

Wat wij bieden

De standplaats is Rotterdam. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week. Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd van een jaar. Bij voldoende functioneren wordt de aanstelling na een jaar omgezet in een vaste aanstelling.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.832,- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein tactische opsporing. 

 

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Een assessment kan deel uit maken van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt