Type:
Permanent employment
Location:
Driebergen-Rijsenburg
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
22/12/2021
Status:
Open
Apply before:
19/01/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Stel je voor, in een opsporingsonderzoek wil de politie een criminele dark market overnemen. De mogelijkheden en kansen zijn eindeloos. Maar mag dit? Onder welke wetgeving? En wie moet er toestemming geven? In zulke vragen mag jij als juridisch coördinator je tanden zetten. Met jouw kennis zorg je samen met collega’s van het OM en binnen de politie voor een gedegen juridisch advies. Je doel is altijd: collega’s helpen om kansen te pakken binnen de geldende juridische kaders.

 

Wat ga je doen?

Als juridisch coördinator begeleid je, samen met de technisch en organisatorisch coördinators, alle cybercrimeteams van de politie bij het datagedreven werken. De snelle digitalisering van de maatschappij en daarmee ook van de criminaliteit maakt dat de politie snel en wendbaar cybercriminaliteit bestrijdt in samenwerking met (internationale) publieke en private partners. Denk hierbij aan de ontmanteling van online drugshandelsplaatsen, het neerhalen van hardnekkige botnets en het bevrijden van gegijzelde data. Daarbij hoort onderzoek van grote databestanden. De teams volgen daarbij het CSAE bedrijfsprocesmodel. Om deze aanpak verder te brengen geef jij juridisch advies met betrekking tot de ontwikkeling en de toepassing van technologie en opsporingsmethoden. Vanwege de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, technologie en cybercrime is het belangrijk dat je door bijscholing hiervan op de hoogte blijft.

 

Als jurist geef je gevraagd én ongevraagd advies aan de regionale cybercrimeteams en de Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC) over juridische grondslagen en consequenties. Je beantwoordt niet alleen de vraag die wordt gesteld, maar ook de vraag die gesteld had moeten worden. Je bewaakt dat er een goede, toepasbare, effectieve en vooral ook juridisch houdbare afweging wordt gemaakt tussen grondrechten, het belang van de operatie, de consequenties voor de lange termijn, het beleid en de samenwerking met het Openbaar Ministerie. Dit met oog op juridische eenduidigheid binnen de politie en in voorkomende gevallen ook daarbuiten. Je houdt projectplannen tegen het licht, ontwikkelt convenanten en bent ook in staat om snel te schakelen en antwoord te geven op acute vraagstukken. Daarnaast ben je in staat om het beleid, adviezen en conclusies dusdanig te communiceren dat de operationele praktijk het begrijpt en kan toepassen in hun werk.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij het Netwerk Expertiseteams (NXT) van de Dienst Specialistische Operaties van de Landelijke Eenheid. NXT heeft geen eigen onderzoeken, maar adviseert vanuit een onafhankelijke expertiserol in de operatie bij onderzoeken van andere politieonderdelen en is betrokken in beleidsvorming, onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor wordt onder andere zaakoverstijgend (wetenschappelijk) onderzoek verricht en wordt deelgenomen aan de maatschappelijke discussie.

 

NXT bestaat uit een zeer diverse verzameling specialisten in uiteenlopende vakgebieden. Het gaat om expertisegebieden die zo specifiek zijn dat ze niet in elk van de eenheden zijn ondergebracht, maar waar vanuit de Landelijke Eenheid de gehele politie wordt ondersteund. Jij gaat bij het NXT deel uitmaken van een groep juristen die acteert op het kruisvlak van dagelijkse operationele vraagstukken en zaaksoverstijgende ontwikkelingen. Het uitleren van wettelijke kaders en het plaatsen van juridische kanttekeningen bij de aanpak van onderzoek(en) is onderdeel van het werken bij het Netwerk Expertiseteams.

 

Je werkt vanuit Driebergen-Rijsenburg, maar NXT bedient de hele politie. Het komt dus regelmatig voor dat je naar afspraken elders moet. Thuis- en telewerken is over het algemeen goed mogelijk, tenzij de inhoud zich hiertoe niet leent. Politiewerk houdt zich niet altijd aan kantoortijden dus het kan nodig zijn om in overleg beschikbaar te zijn op afwijkende tijden.

 

Wie ben jij?

Als collega ben jij in staat om, soms lastige, begrippen en concepten over te brengen aan een divers geschoold publiek. Dit doe je door notities te schrijven en presentaties te geven waarin je gestructureerd in volgbare stappen advies geeft. Je toont initiatief. Daarnaast ben je op de hoogte van ontwikkelingen binnen en buiten je directe vakgebied en alert op kansen en risico’s. Ook ben je communicatief sterk en in staat om op alle niveaus binnen de politieorganisatie je ideeën en bevindingen kenbaar te maken. Je bent standvastig en in staat ook bij grote operationele of bestuurlijke druk de juridische kaders voor het voetlicht te brengen en overeind te houden. Je herkent zelfstandig aandachtspunten in de kennis van collega’s en je stimuleert, motiveert en coacht collega's om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen. Je bouwt en onderhoudt een netwerk binnen de politie en met partners als het Openbaar Ministerie en binnen- en buitenlandse opsporingsorganisaties.

 

Daarnaast beschik je over:

  • een hbo-diploma, bij voorkeur een opleiding in de richting van strafrecht;
  • minimaal 3 jaar ervaring op het gebied van strafrecht en strafvordering of (data) privacy recht , diversiteit aan ervaring is een pré;
  • ervaring met relevante (inter-)nationale wet- en regelgeving;
  • uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden in de Nederlandse en Engelse taal.

 

Wat wij bieden

De standplaats is Driebergen-Rijsenburg. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week) met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen.

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 4.188,- en maximaal € 5.962,- (schaal 12 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist D, gewaardeerd in schaal 12 Bbp.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.