Keywords:
Forensics
Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
28/03/2017
Status:
Open
Apply before:
04/04/2017
Hours p/wk:
36

De Forensische Opsporing van de politie is een van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega's in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en te houden. Heb jij de skills om zorgvuldig sporenonderzoek te doen naar biologische sporen, standaard chemische analyses uit te voeren of om dactyloscopische sporen zichtbaar te maken? Dan zoeken wij jou!

Wat ga je doen?

De laboratoriumwerkzaamheden bij de politie richten zich op drie gebieden; dactyloscopische sporen, DNA en verdovende middelen. Als laborant ga je je met één of meerdere van deze gebieden bezighouden.

Als labonderzoeker dactyloscopie verricht je forensisch vooronderzoek op items die mogelijk vingersporen bevatten. Met behulp van verschillende chemische technieken (zuren, dampen) maak jij dactyloscopische sporen zichtbaar. Die sporen kunnen zich bevinden op uiteenlopende objecten, bijvoorbeeld een wapen of een brief. Hierbij werk je volgens protocol (ISO 17025 kwaliteitssysteem). Het doel van jouw onderzoek is telkens om een spoor zichtbaar te maken en fotografisch vast te leggen, dat voldoende kwaliteit (helderheid) en kwantiteit (hoeveelheid dactyloscopische punten) heeft om er een dactyloscopisch onderzoek mee uit te kunnen voeren. 

Als labonderzoeker DNA verricht je (indicatief) vooronderzoek op items die mogelijk biologische sporen bevatten. Jij houdt je bezig met de bemonstering van objecten die mogelijk relevant zijn voor het onderzoek. Denk aan bloedsporen die worden aangetroffen bij een inbraak of aan speekselsporen op een bivakmuts die is aangetroffen bij een hennepkwekerij. De bemonsteringen worden vervolgens ingestuurd naar een externe onderzoekspartner zoals bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Jouw vooronderzoek is dus de opmaat naar het deskundigenonderzoek. Je werkt hierbij volgens protocol.

Als labonderzoeker verdovende middelen voer je op verschillende wijzen (indicatief) onderzoek uit op stoffen die al dan niet vallen onder de Opiumwet. Jouw onderzoek kan bijvoorbeeld uitwijzen dat er sprake is van drugshandel. Je werkt niet alleen met de  klassieke methode van indicatief vooronderzoek in de vorm van standaard chemische tests (kleurentests), maar voer je ook het NFiDENT proces uit. Hierbij werk je met compacte apparatuur die gebruik maakt van GC-MS technieken (gaschromatograaf massaspectrometer) die in verbinding staat met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Je werkt hierbij volgens protocol.

Je werkt volgens gestandaardiseerde methodes, die binnen kwaliteitsnetwerken zijn vastgesteld op forensisch technisch gebied. Ook op administratief gebied volg je gedisciplineerd de generieke werkwijze. Je werkt nauw samen met de laborant (HLO-opgeleide medewerker) op het proces en je laat je door deze collega instrueren in de nieuwste methoden en technieken.

De mogelijkheden op het gebied van forensische onderzoeksmethoden, -technieken en -middelen ontwikkelen zich in hoog tempo. Het is van groot belang om deze op de voet te volgen. Je neemt actief deel aan bestaande netwerken en doet voorstellen voor verbeteringen. 

Waar werk je?

Team Forensische Opsporing van Eenheid Oost-Nederland heeft een totale formatie van 192 fte. In Elst, Apeldoorn, Zwolle en Enschede zijn vier werklocaties ingericht voor de 1e lijns-onderzoeken. Vanuit deze locaties wordt ook de planning en prioritering van de inzetten op de plaats delict georganiseerd, evenals advisering met betrekking tot forensisch onderzoek. De 2elijns-werkzaamheden, waaronder die van laboranten, vinden plaats op de hoofdlocatie in Elst waar ook goede laboratoria voorzieningen aanwezig zijn. Speerpunten binnen het team zijn professionaliteit en het vakmanschap van de medewerker. Je samenwerkingspartners lopen uiteen van collega's uit de teams Forensische Opsporing elders in het land tot bijvoorbeeld een zedenrechercheur. Maar je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut.

Wie ben je?

Jij ziet het als een uitdaging om een prominente rol te spelen in onderzoeken waarbij waarheidsvinding centraal staat. Zelfs de kleinste kans is voor jou reden om je in een zaak vast te bijten. Daarbij ben je in staat om gedurende langere tijd zeer secuur te werken. Vervolgens zorg je voor een nauwkeurige vastlegging van je bevindingen. Ook onder tijdsdruk kun jij geprotocolleerd werken binnen een lab-kwaliteitssysteem (zoals ISO 17025) en draag je aan het uitvoeren en verbeteren hiervan bij. Administratieve discipline is je dus op het lijf geschreven. Je hebt een goed analytisch vermogen en bent waakzaam voor tunnelvisie. Je kunt op je eigen werk reflecteren en durft fouten toe te geven. Voor een goede dossiervorming ben je in staat heldere en begrijpelijke teksten te schrijven. Tenslotte toon je initiatief en werk je actief mee aan kennisontwikkeling en -deling binnen de forensische opsporing.

Verder vragen we het volgende van je:

  • mbo 3 werk- en denkniveau, bij voorkeur op het gebied van laboratoriumonderwijs in de richting van biologie en/of chemie;
  • kennis en/of ervaring op het gebied van chemie, met name gerelateerd aan het zichtbaar maken van vingerafdrukken, of op het gebied van verdovende middelen of op het gebied van biologie;
  • inzicht in criminalistiek.

Wat bieden wij?

Er is ruimte voor 3 fte. Om deze functie goed uit te kunnen voeren volg je aan de Politieacademie de interne opleiding Algemene Opsporingsbekwaamheid en Politiële Vorming. De Politieacademie hanteert hiervoor mbo 4-instapniveau. Deze functie is zowel in- als extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid gaat de interne kandidaat voor. Verder kun je het volgende van ons verwachten:
  • vaste aanstelling met proeftijd van een jaar
  • werkweek van 36 uur, parttime werken is mogelijk
  • bruto maandsalaris max 3174,- (schaal 7 Bbp)
  • 8% vakantie- en eindejaarsuitkering, pensioenregeling, betaald ouderschapsverlof
  • uitgebreide ontwikkelmogelijkheden
  • meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing.

 
 

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek, een assessment en een kleurenblindheidstest maken deel uit van de selectieprocedure.
  • De politie maakt werk van diversiteit. Meer hierover lees je op politie.nl.