Keywords:
Military
Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
07/10/2021
Status:
Open
Apply before:
27/02/2022
Hours p/wk:
40

Description:

Als Officier Inlichtingen en Veiligheid (I&V) – Human Terrain Analist (HTA) bij de Koninklijke Landmacht, ga je werken bij het Joint ISTAR Commando (JISTARC) in ‘t Harde. ISTAR staat voor Intelligence, Surveillance, Target Acquisition en Reconnaissance. Dit zijn de taken van deze militaire eenheid. JISTARC verzamelt en analyseert informatie en voorziet hiermee militaire commandanten van een zo compleet en actueel mogelijk beeld van de operatieomgeving. Als HTA werk je niet alleen op een kazerne, maar neem je ook deel aan oefeningen en uitzendingen. Omdat oefeningen en uitzendingen veelal in een internationale context worden uitgevoerd (denk hierbij aan missies in Mali, Litouwen, maar ook vele andere kleine missies) werk je nauw samen met internationale partners van de Nederlandse krijgsmacht. Soms verleen je ook steun aan politieonderzoeken in het kader van de derde hoofdtaak van defensie. 

 

Dit ga je doen

De HTA is belast met analyse van het Human Terrain. Het Human Terrain wordt beschreven als: het deel van de operatieomgeving dat gevormd wordt door interacties tussen individuele en groepen menselijke actoren, tot uiting komend in hun gedrag en organisatie en gebaseerd op hun sociaal-culturele en politieke mentale concepten en percepties. Bij inzet, oefeningen en projecten bestaat de directe werkomgeving van de HTA uit een multidisciplinair team van analisten en ondersteunende inlichtingenfunctionarissen. Conclusies uit analyse van het Human Terrain worden geïntegreerd met analyses van de andere disciplines, om zo als een All Source Intelligence Cell (ASIC) tot begrip van de omgeving, voorspellend vermogen, en militaire implicaties te komen. De omvang en tijdsduur van de opdrachten kunnen variëren van ad-hoc-ondersteuning gedurende enkele weken tot een uitzending van 4-6 maanden. De werkzaamheden worden - afhankelijk van de opdracht - op een kazerne of externe locatie uitgevoerd. Daarnaast word je geacht je kennisniveau op peil te houden en krijg je de ruimte om je verder te ontwikkelen. Qua persoonseigenschappen wordt er van je verwacht dat je sociaal bent, goed kunt samenwerken, creatief kunt denken, flexibel, klantgericht en verantwoordelijk bent en dat je zowel mondeling als schriftelijk helder en duidelijk kunt communiceren.

Pluspunten van deze functie 

Werksfeer: nergens vind je zo’n hecht team van collega’s als bij Defensie.

Uitdaging: niet alleen inhoudelijk, maar ook door je bijzondere werkomgeving.

Opleidingsmogelijkheden: Defensie is naast werkgever ook een groot opleidingsinstituut, waar je opleidingen kunt volgen om persoonlijk en professioneel te groeien.

Hier ga je werken

Als Officier Inlichtingen en Veiligheid - HTA ben je niet alleen specialist op je vakgebied, maar ook militair en officier. Na een selectieprocedure en een fysieke en psychologische keuring, zal je de korte officiersopleiding van een jaar volgen aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Gedurende deze opleiding krijg je de basis voor het werken als officier aangeleerd. Nadat je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond, begin je aan de vaktechnische opleiding (VTO) van circa 11 maanden. Tijdens deze opleiding word je inhoudelijk opgeleid voor de functie van HTA. Na succesvolle afronding van de VTO word je geplaatst bij het Joint ISTAR Commando in ’t Harde.

Het vakgebied Inlichtingen & Veiligheid (I&V) is onderdeel van het Wapen van de Informatiemanoeuvre. Het belang van informatie binnen het optreden van de krijgsmacht neemt toe. Dat komt vooral door de razendsnelle technologische ontwikkelingen. De hoeveelheid data die moet worden verwerkt tot bruikbare informatie voor militaire operaties is enorm. Dit wapen gebruikt dus informatie als wapen om het gedrag van mensen en groepen te analyseren en te begrijpen. Door de specialisten van de Korpsen Inlichtingen & Veiligheid en Communicatie & Engagement onder het Wapen van de Informatiemanoeuvre te plaatsen, verbetert hun samenwerking en daarmee de informatiepositie in operaties van de toekomst.

Eisen 

  • WO relevante studie: maatschappij- / gedragswetenschappen (bijv. sociologie, culturele antropologie, politicologie, psychologie, economie), geschiedenis & internationale betrekkingen, letteren, taal & cultuur (bij voorkeur niet-westers) en/of andere relevante afstudeerrichtingen binnen deze disciplines (conflict studies, genocidestudies, ontwikkelingsstudies, etc.)
  • Engels op academisch niveau. Spreken, lezen en schrijven
  • Ervaring in een internationale omgeving is gewenst
  • Ervaring met het werken in het inlichtingen en veiligheidsdomein en/of analyse is gewenst
  • Bereid om uitgezonden te worden;
  • Beschikbaar vanaf 5 september 2022;
  • Net als bij andere militaire functies dien je eerst het keurings- en selectietraject te doorlopen, voordat je in dienst kunt treden. Ook wordt er een veiligheidsscreening bij je afgenomen.Je wordt als militair aangesteld bij Defensie. Als Officier Inlichtingen en Veiligheid - HTA, krijg je na de opleiding op de KMA de rang van Tweede-Luitenant met een bruto aanvangssalaris van €2600 - €3500. Al gedurende je opleiding ontvang je het startsalaris van cadet-Vaandrig, afhankelijk van leeftijd en relevante werkervaring, bedraagt dit ongeveer €2411,- bruto.  

Daarnaast biedt de landmacht uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals goede gezondheidszorg, uitgebreide reis- en onkostenvergoedingen en ruime sportfaciliteiten.

Voorlichtingsdag HTA 

Het bijwonen van de voorlichtingsdag is een vereiste om te kunnen solliciteren. Dit omdat we zeker willen stellen dat iedereen die solliciteert een juist beroepsbeeld heeft. Daarnaast geven we meer inzicht in het verdere selectieproces. Deze voorlichtingsdag wordt door middel van een Webinar op 9 november 2021 gehouden. 

LET OP: Voor de HTA is er één opkomstmoment (startdatum) op 5 september 2022. Na het solliciteren ontvang je inloggegevens van jouw persoonlijke online sollicitatie dossier. In dit dossier staat onder andere een opkomstdatum vermeld. Dit betreft een fictieve datum en klopt dus niet. Nadat je (positief) medisch gekeurd bent, zal je in principe worden gepland voor 5 september 2022.