Officier van Justitie Hightech Cybercrime
Het Landelijk Parket
Binnen het Openbaar Ministerie houdt het Landelijk Parket zich bezig met de bestrijding van (inter)nationaal georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Van mensenhandel, drugs en witwassen tot terrorisme en high tech crime cybercrime. Ernstige misdaad die vraagt om een slimme en creatieve aanpak in samenwerking met andere partijen. “Onaantastbaarheid is geen optie”, is daarbij ons motto! Bij het Landelijk Parket werken zo’n 230 professionals, verspreid over vijf vestigingen: Rotterdam (hoofdkantoor), Amsterdam, Zwolle, Den Bosch en Zoetermeer.
High Tech Investigations cluster van Team Rotterdam 2
Je gaat werken bij één van de vijf operationele teams die leiding geven aan onderzoeken van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. Binnen het team Rotterdam 2 zijn in het cluster High Tech Investigations (HTI) de specialismen hightech cybercrime, interceptie, DIGIT en digitale opsporing ondergebracht. Internationale misdrijven, kinderporno en kindersekstoerisme zijn ook aandachtsgebieden van team Rotterdam 2. Je werkplek staat op de Kop van Zuid, met fantastisch uitzicht op de haven en skyline van Rotterdam. Je werkt ook regelmatig op andere plekken in Nederland.
Wat ga je doen?
Je geeft leiding aan ondermijningsonderzoeken van de Landelijke Eenheid op het thema high tech crime: de meest geavanceerde vorm van cybercrime. Data gedreven opsporing en internationale samenwerking staan daarbij centraal. Je verzamelt informatie en beoordeelt deze op relevantie, juridische kwaliteit, houdbaarheid en bewijsbaarheid. Je doet de zaken gedegen af op zitting. Bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit staat het bereiken van maatschappelijk effect voorop. Dat maakt dat je soms ook andere dan strafrechtelijke interventies inzet, vaak samen met in- en externe partners. Daarbij heb je oog voor de kansen van financieel rechercheren en afpakken van crimineel vermogen.
Het cluster High Tech Investigations fungeert daarnaast ook als landelijk kenniscentrum op het gebied van cybercrime en digitale opsporing en die kennisoverdracht vormt een belangrijke taak van alle betrokkenen in het cluster. Vanuit je verantwoordelijkheid voor het thema hightech crime draag je inhoudelijk bij aan de verdere versterking van de OM-brede aanpak van cybercrime en digitale opsporing. Je houdt jezelf en collega’s scherp, onder andere door collegiale intervisie.
Wat vragen we van je?
Je bent een ervaren en gedreven officier van justitie die ervaring heeft met de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit en affiniteit heeft met het thema high tech crime. Je houdt ervan om grensverleggend en innovatief te werk te gaan. De vaak grote en complexe ondermijningsonderzoeken vragen om een lange adem en uithoudingsvermogen, evenals goed organisatievermogen en snel kunnen schakelen. Je weet uitstekend sturing te geven in een complex speelveld waar de zaaksbehandeling vaak niet langs de geijkte wegen plaatsvindt. Risico’s en kansen signaleer je op tijd en je kunt goed omgaan met de druk die gevoelige onderzoeken met zich meebrengen. Het geeft je energie om samen met in- en externe partners te sturen op maatschappelijk effect. Daarbij kijk je verder dan het strafrecht en beschik je over creativiteit om met alternatieve interventies te komen.