Type:
Temporary employment
Location:
Den Haag
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
24/07/2023
Status:
Open
Apply before:
08/10/2023
Hours p/wk:
32

Description:

Bepalen welke misdrijven voor de rechter komen, zorgen dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers, nabestaanden en verdachten letterlijk en figuurlijk gehoord worden. Als officier van justitie lever je een fundamentele en beslissende bijdrage aan veiligheid en rechtvaardigheid.

 

Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd en kennen een enorme variatie. Van rijden door rood licht tot georganiseerde criminaliteit en van winkeldiefstal tot internationale fraude. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze de rechtsorde ondermijnen. Daar treden we tegen op, met waarschuwingen, boetes of andere straffen. Als officier van justitie leid je opsporingsonderzoeken en weeg je af wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek op zitting en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Je verliest de maatschappelijke context nooit uit het oog. Je bent streng als het moet en hebt begrip als het nodig is. Dit alles maakt jouw werk als officier van justitie boeiend, levendig, intensief en vaak onvoorspelbaar.

 

Natuurlijk werk je niet alleen. Samen met de collega’s op de parketten en onze ketenpartners (van politie tot zorginstellingen) kom je tot afgewogen oordelen en onderbouwde beslissingen. Er zijn veel mogelijkheden om je functie te verdiepen en te verbreden, bijvoorbeeld als specialist op een specifiek onderwerp of bij verschillende parketten. Professioneel interessant werk, veel kansen voor een afwisselende en bevredigende juridische carrière en een unieke mogelijkheid om jouw bijdrage te leveren aan de handhaving van de rechtsorde die het fundament van onze samenleving vormt.

 

Wat vragen we van jou?
Je brengt een sterk gevoel van rechtvaardigheid mee. Dit vul je aan met competenties als leergierigheid en overtuigingskracht en een groot vermogen tot samenwerking. Vanzelfsprekend bestaat er geen enkele twijfel aan jouw integriteit.

 

Daarnaast voldoe je aan de volgende eisen:

  • Je bent afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect.
  • Je beschikt over minimaal 6 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.
  • Je hebt kennis van straf- en strafprocesrecht en/of belangstelling voor, kennis van of ervaring met fraude- of milieuzaken, cybercrime of de WvGGZ.
  • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit.
  • Je bent van onbesproken gedrag.

Meer informatie 
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Daarom bieden we je graag het volgende aan:

  • Informatie over het werk, loopbaanmogelijkheden, selectieprocedure en opleiding kun je lezen op onze website.
  • Op onze website vind je ook verhalen en ervaringen van huidige officieren.

Arbeidsvoorwaarden
Je komt in dienst als officier in opleiding (OIO) met een dienstverband voor de duur van de opleiding. Het betreft een aanstelling van minimaal 32 en maximaal 36 uur per week.

  • Tijdens de opleiding ontvang je een salaris van minimaal € 3.177,99 en maximaal € 6.413,10  bruto per maand (RM-salariscategorie 9A bij een 36-urige werkweek).
  • Na succesvolle afronding van de opleiding word je benoemd tot officier van justitie en vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9.
  • Je hebt zowel tijdens als na de opleiding recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding. Verder kun je rekenen op uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een dertiende maand, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om 4 dagen te werken;
  • Na afloop van de opleiding blijf je in principe minimaal drie jaar werken bij het parket waar je opgeleid bent. Zo doe je direct aansluitende, waardevolle praktijkervaring op en haal je het maximale uit je opleiding.

Beoogde planning selectieprocedure
De selectieprocedure duurt ongeveer 4 maanden en bestaat uit verschillende stappen:

  1. Brief en cv selectie: 9 t/m 13 oktober
  2. Eerste gesprek bij het OM-onderdeel van je voorkeur: 15 oktober t/m 3 november
  3. Assessment bij een psychologisch adviesbureau: 13 november t/m 1 december
  4. Tweede gesprek met Landelijke Selectiecommissie: 3 december t/m 12 januari
  5. Arbeidsvoorwaardengesprek: laatste twee weken januari
  6. Intake voor de opleiding t.b.v. opleidingsplan met de SSR: nader te bepalen

De organisatie
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim 5.000 medewerkers van diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Zij houden zich bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder. We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij het OM thuis voelt en gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Ook in talent en groei.