Type:
Permanent employment
Location:
Leiden
Education:
Master (EQF 7)
Published:
14/09/2022
Status:
Open
Apply before:
04/10/2022
Hours p/wk:
40

Description:

PhD Position (1 FTE) Hybride Inlichtingen: Omgaan met onzekerheid door publieke professionals en AI

Heb je een achtergrond in de (technische) bestuurskunde, beleidswetenschappen en affiniteit met digitalisering? En ben je geïnteresseerd in het doen van een promotieonderzoek? The Hague Centre for Digital Governance van het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden start dit najaar met een onderzoeksproject ‘Hybrid Explainable Workflows for Security and Threat Intelligence’ en zoekt daarvoor een PhD kandidaat voor het beleidswetenschappelijk onderzoek hierbinnen.
 
Je wordt deel van een creatief en ambitieus team dat zich inzet voor team-based wetenschap en onderwijs op het gebied van digitalisering, data en AI in openbaar beleid en bestuur. We werken nauw samen met andere groepen, zijn actief lid van SAILS(het interdisciplinaire AI-netwerk van de Universiteit Leiden) en werken samen met de publieke sector. 
 
Deze promotieplek is onderdeel van het NWO project ‘Hybrid Explainable Workflows for Security and Threat Intelligence’ waarbinnen vijf promovendi in teamverband aan de slag gaan. Drie promovendi aan de VU hebben een technische focus en twee promovendi richten zich op het sociaal-wetenschappelijk deel. Deze vacature gaat over een van die plekken, de ander gaat bij de TU Delft aan de slag (die vacature is hier te vinden:  https://www.tudelft.nl/over-tu-delft/werken-bij-tu-delft/vacatures/details?jobId=8259) en je zult nauw met die PhD kandidaat samenwerken.  Er wordt van je verwacht dat je samenwerkt met je collega's en open op zoek gaat naar nieuwe en innovatieve relaties tussen de verschillende betrokken vakgebieden. 
 
Wat ga je doen?
Het project richt zich op het gebruik van data om inlichtingen en inzicht te genereren ten aanzien van veiligheidsdreigingen. Om deze data in te zetten voor het verkrijgen van bruikbare inzichten, werken mensen en kunstmatige intelligentie samen in een ‘hybride’ proces. Dit gaat gepaard met allerlei onzekerheden en vertekeningen. Professionals zijn zich hier vaak van bewust, maar missen een werkbare weergave van deze onzekerheden en wat dat betekent voor hun werk. Dit project ontwikkelt de ‘’metadata van onzekerheid ‘’ op machine-leesbare en door mensen te interpreteren wijze - en onderzoekt dit empirisch. Zo kan inlichtingenwerk expliciet redeneren over afweging tussen o.a. nauwkeurigheid, proportionaliteit, uitlegbaarheid, privacy en kosteneffectiviteit. Dit draagt bij aan een verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie voor een veiligere samenleving. 
 
Binnen dit multidisciplinaire project hebben wij een vacature voor een promotieonderzoek naar wat dit soort innovaties betekenen voor publieke organisaties binnen het veiligheidsdomein, voor de intelligence professionals zelf, en de processen waarbinnen die intelligence professionals werken.


Taken en verantwoordelijkheden


•    Het uitvoeren van vernieuwend sociaal-wetenschappelijk onderzoek in de context van een multidisciplinair project en in samenwerking met technische wetenschappers; 
•    Publiceren en presenteren van wetenschappelijke artikelen in internationale journals en op conferenties; 
•    Bijdragen aan onderwijsactiviteiten; 
•    Het schrijven van een proefschrift (in de vorm van een monografie of op basis van papers).


Wat breng je mee?


•    Een MSc/MA diploma in een sociale wetenschap, bij voorkeur in de beleidswetenschappen (bestuurskunde, politicologie, technische bestuurskunde);
•    Gemotiveerd om empirisch onderzoek te doen naar de relatie tussen openbaar bestuur en digitale technologie;
•    Creatief, 'make things work' mentaliteit, zelfstandige en communicatieve teamspeler; 
•    Goede academische schrijfvaardigheid; 
•    Affiniteit met het openbaar bestuur én met AI, data, en digitalisering. Ervaring met socio-technisch onderzoek is een pré; 
•    Geïnteresseerd in deelname aan interdisciplinaire onderwijsactiviteiten; 
•    Uitstekende beheersing van het Engels (mondeling en schriftelijk); 
•    Nederlandse taalvaardigheid is een sterke pre, vanwege interviews en casus in Nederlandstalige context. 
 
Vanwege de samenwerking met AIVD en andere partners, is de positie een zogenaamde ‘vertrouwensfunctie’. Daarom dient de kandidaat de Nederlandse nationaliteit te bezitten en een veiligheidsonderzoek te ondergaan. 
 
Beschrijving organisatie
Wetenschap voor en over de samenleving is hét domein van de Faculteit Governance en Global Affairs (FGGA). FGGA verzorgt kwalitatief hoogwaardig interdisciplinair onderwijs over en onderzoek naar maatschappelijke en governancevraagstukken zoals terrorisme, organisatie van het openbaar bestuur, klimaatverandering en economische crises.
 
Hedendaagse onderwerpen worden zowel vanuit een bestuurskundig, politicologisch, economisch, juridisch als sociologisch perspectief benaderd. Door deze interdisciplinaire benadering krijgen het onderwijs en het onderzoek van de faculteit een grensoverschrijdend karakter.
 
De faculteit Governance en Global Affairs (FGGA) is een van de zeven faculteiten van de Universiteit Leiden en is gevestigd in Den Haag.
 
De FGGA is een jonge, ondernemende, vernieuwende en innovatieve organisatie die in snel tempo groeit. De faculteit heeft drie wetenschappelijke instituten, twee centers, 3500 studenten en 330 medewerkers. Voor meer informatie over de faculteit klik hier.
 
Het Instituut Bestuurskunde in Den Haag is een van de grootste en oudste instellingen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bestuurskunde in Nederland. Het instituut combineert een sterke internationale academische reputatie met een centrale positionering bij de internationale, nationale, regionale en lokale overheidsinstellingen, inclusief die in Den Haag. Het Instituut Bestuurskunde ontvangt consequent hoge beoordelingen in peer reviews voor zowel zijn onderwijs- als onderzoeksprogramma’s.  Meer informatie over het Instituut Bestuurskunde is te vinden op https://www.universiteitleiden.nl/en/governance-and-global-affairs/institute-of-public-administration.  De website van het Centre is te vinden op: https://www.universiteitleiden.nl/en/governance-and-global-affairs/institute-of-public-administration/the-hague-centre-for-digital-governance 
 
Wat bieden wij?
Een uitdagende functie in een dynamisch team van collega’s. De aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een fulltime aanstelling. De aanstelling is in eerste instantie voor één jaar met een verlenging van drie jaar na een positieve evaluatie van de voortgang aan het einde van het eerste jaar. Het salaris bedraagt € 2.541,- in het eerste jaar, oplopend tot € 3247,- in het laatste jaar bij een fulltime aanstelling. Het is belangrijk dat de kandidaat tijdens de contractperiode in Nederland woont.
 
De Universiteit Leiden biedt een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op de website.
 
Diversiteit  
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.
 
Informatie  
Voor algemene informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Bram Klievink ( a.j.klievink@fgga.leidenuniv.nl ) of Sarah Giest ( s.n.giest@fgga.leidenuniv.nl ). 
 
Solliciteren 
Graag vragen wij je om bij jouw sollicitatie de volgende aanvullende documenten in pdf-formaat te uploaden. De deadline voor sollicitaties is 4 oktober 2022.
 
•    Curriculum vitae (CV); 
•    Motivatiebrief; 
•    Cijferlijst van uw Master 
•    (Draft) Master scriptie