Type:
Permanent employment
Location:
Zoetermeer
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
28/11/2022
Status:
Open
Apply before:
11/12/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Dit is de rol

Ten onrechte verdwijnen elk jaar miljoenen euro’s door fraude. Helaas zijn er mensen die gegevens verzwijgen of verzinnen om daar beter van te worden en dit kan ertoe leiden dat diezelfde mensen in de problemen komen en deze niet weten op te lossen. Dit is waar jij het verschil gaat maken! Het is aan jou om (met oog voor de inwoner) op te treden tegen misbruik.

Je bent het eerste aanspreekpunt voor de medewerkers van de domeincheck en de intake bij vermoedens van fraude. Hierbij ondersteun en adviseer jij de collega’s in het verdere verloop van de aanvraagprocedure. Denk daarbij aan dossieronderzoek, internetonderzoek, waarnemingen op locatie, kantoorgesprekken, huisbezoeken en buurtonderzoeken. Je neemt fraudemeldingen aan, onderzoekt deze en zorgt voor juridisch goed onderbouwde rapportages.

 

Als poortwachter ben je onderdeel van de unit Controle & Opsporing en werk je nauw samen met de sociaal rechercheurs binnen dit team. Ook zul je veel samenwerken met de collega’s aan de poort (de domeincheck en de intake). Je zorgt ervoor dat uitkeringen worden verstrekt aan inwoners die deze echt nodig hebben en voorkomt misbruik en oneigenlijk gebruik van de Participatiewet, IOAZ en IOAW.

 

Dat doe je voornamelijk door zelfstandig of in samenwerking met de sociaal rechercheurs onderzoeken uit te voeren. Je neemt deel aan interventies en participeert in overleggen met diverse ketenpartners zoals: politie, woningcorporaties, het UWV en andere gemeenten. Ook lever je een bijdrage aan het handhavingsbeleid en de inbedding hiervan in de organisatie.

 

Dit zijn wij

Het Team Inkomen & Zekerheid is één van de uitvoerende teams binnen de afdeling Sociaal Domein. Binnen één van de vier units worden de werkzaamheden van Controle en Opsporing uitgevoerd. Het team Controle en Opsporing bestaat uit 11 medewerkers, namelijk 4 sociaal rechercheurs met BOA-bevoegdheid, 4 sociaal rechercheurs zonder BOA-bevoegdheid , 1 handhavingsmedewerker Poort en 2 financieel administratief medewerkers. Het is een  enthousiast, flexibel en betrokken team. Collega’s weten elkaar goed te vinden. Alle collega’s hebben veel kennis en ervaring in hun vakgebied, zijn behulpzaam en hebben een groot verantwoordelijkheid- en rechtvaardigheidsgevoel. Je kunt altijd met ons lachen en wij zijn altijd te porren voor een lekkere lunch. De sfeer is goed. We laten elkaar in ieders waarde, accepteren elkaars verschillen en kunnen goede discussies voeren. We hebben hart voor de zaak en verliezen daarbij niet de menselijke maat uit het oog. Er wordt altijd gedacht aan nazorg indien nodig.

 

Functie-eisen

Dit ben jij

We zoeken geen boevenvanger, maar iemand die op basis van methodisch handhaven aan de slag gaat met preventie en het verrichten van (juridisch) onderzoek. Je bent weerbaar en in staat om waar nodig te de-escaleren. We zijn bereid om te investeren in collega’s die op onderdelen (nog) niet (geheel) voldoen aan de gestelde criteria, zo lang je leergierig en betrokken bent. Wel vinden we het belangrijk dat je in staat bent om helder en goed te rapporteren, wat we doen moet juridisch kloppen. Ook is het belangrijk dat je sociaal vaardig bent en het empathisch vermogen hebt om mensen die in de problemen zijn geraakt te helpen door in jouw netwerk de juiste hulp te zoeken. Jij kunt zowel zelfstandig als in teamverband goed uit de voeten.

 

Dit neem je mee

 • Hbo werk- en denkniveau
 • Ervaring met werkzaamheden in een vergelijkbare functie
 • Ruime kennis van sociale zekerheidswetgeving (o.a. de Participatiewet)
 • Rijbewijs B
 • Flexibel en bereid tot onregelmatig werken (vanwege werkzaamheden buiten kantoortijden)
 • Ervaring met internet-rechercheren is een pré
 • Kennis van het systeem Suite4GWS is een pré

Over de afdeling

Het Sociaal Domein is actief op een breed terrein. Sinds de decentralisaties vanaf begin 2015 zijn de taken van de gemeente toegenomen. Wij zijn beleidsmatig verantwoordelijk voor de maatschappelijke ontwikkelingen in Zoetermeer. Onze afdeling ontwikkelt strategie, adviseert het bestuur en werkt nauw samen met zowel externe als interne partners om gemeenschappelijke doelen te bereiken. De positie van inwoners staat hierbij centraal. Extern werken we onder andere samen met (jeugd)zorg- en welzijnsaanbieders en onderwijsinstellingen. Het sociaal Domein bestaat uit een beleidsteam en uit uitvoeringsteams Inkomensondersteuning, Zorg & Inkomen en Jeugd en Gezinshulp (JGH). De uitvoeringsteams zijn o.a. verantwoordelijk voor ondersteuning rond schulden, inkomensondersteuning en/of zorg waarbij steeds meer onderscheid wordt gemaakt naar unieke behoeften, mogelijkheden en omstandigheden. Belangrijk daarbij is de juiste verbinding van beleid en uitvoering met expliciet aandacht voor integraal werken, en het zorgen voor een klimaat van leren en ontwikkelen voor de medewerkers.
 

Dit bieden wij

 • Een salaris van max. €4208,- bruto per maand bij een fulltime werkweek van 36 uur, afhankelijk van je werkervaring
 • Naast je salaris ontvang je 17,05% Individueel Keuzebudget (IKB) dat je naar eigen inzicht kunt besteden (denk aan extra verlof) of volledig laat uitkeren. Het IKB bestaat uit: 8% Vakantietoelage, 6,75% Eindejaarsuitkering, 1,5% Levensloopbijdrage en 0,8% bovenwettelijke verlofuren (14,40 uur). Dit komt neer op een maximaal bruto maandsalaris van €4925,- (per jaar €59.105) o.b.v. een 36-urige werkweek
 • Een jaarcontract voor 36 uur per week met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren
 • Prima arbeidsvoorwaarden, zoals een ABP-pensioen, een reiskostentegemoetkoming, een thuiswerkvergoeding en -voorzieningen, etc.
 • Flexibiliteit om je werk en werktijden in te delen op een manier die bij jou past
 • Een moderne kantooromgeving midden in het stadscentrum van Zoetermeer met faciliteiten als een kolfkamer en gebedsruimte
 • Veel mogelijkheden tot het volgen van trainingen en opleidingen

Enthousiast?

Solliciteer voor de sluitingsdatum van 11 december. De gesprekken zullen in overleg worden gepland. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid altijd voorrang op externe kandidaten. Voor inhoudelijke vragen kan er contact opgenomen worden met Rene Kooren (Senior Sociaal Rechercheur) op telefoonnummer 079-3469405 of W.R.Kooren@zoetermeer.nl