Description

Fraud examiners (Fraude onderzoekers) in private organizations frequently work preventively at retailers and in warehouses in order to prevent loss of inventory due to fraud. But it is also possible to work as a private investigator or with the police. Ability to interview suspects and knowledge of fraud mechanisms are required as a CFE. 

 

Note: the description in this job profile is based on the report on the report ‘Beroepenradar Safety & Security’ and the sources mentioned below. The content is not static but dynamic and subject to change and suggestions. Except from an English introductory summary, the job profile is compiled in Dutch because it describes a role within the Dutch Safety and Security domain.

 

Functieomschrijving

Een Fraudeonderzoeker voert verschillende werkzaamheden uit welke afhankelijk zijn van de achtergrond en professionele rol. Dit loopt uiteen van het onderzoeken van rapporten om fraude te vinden, het analyseren van financiele data (zoals afschriften), het interviewen van verdachten, het opstellen van rapporten, getuigen in de rechtbank, of het doen van achtergrondchecks. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Kennis over de mechanismes van fraude
  • Vaardigheid om verdachten te interviewen
  • Sterk analytisch inzicht
  • Ervaring op het gebied van fraudebestrijding evenals ervaring met data-analyse
  • kennis van bedrijfsprocessen 
  • kan zich verplaatsen in de belangen van verschillende partners en is goed in staat om commitment en medewerking te krijgen
  • Toont daadkracht, lef en scherpte en durft-waar nodig- af te wijken van gebaande paden
  • Is niet bang om de confrontatie aan te gaan

Eisen

Voor de meeste particuliere fraude onderzoekers is een middelbare schoolopleiding vereist. Een bachelor diploma in rechtshandhaving of strafrecht is een plus en soms vereist. Privédetectives leren het grootste deel van hun vaardigheden tijdens het werk en kunnen mogelijk een licentie krijgen. Voor individuen in verliespreventie en interne en externe fraudeanalyse, heeft een bachelor diploma meestal de voorkeur. Sommige organisaties eisen ook een certificering, zoals bijvoorbeeld het Certificat Fraud Examiner (CFE). 

 

Professionele ontwikkeling

Als Fraude onderzoeker is het mogelijk een andere functie te gaan vervullen zoals bijvoorbeeld financieel rechercheur bij de politie. Ook is het mogelijk een particulier onderzoeksbureau te beginnen. Om meer 

 

Bronnen: