Fraudeonderzoekers binnen particuliere organisaties werken vaak bij retailers of opslagplaatsen en voeren preventief onderzoek voor het voorkomen van bedrijfsfraude. Maar het is ook mogelijk om als privédetective bij de politie te werken. De vaardigheid voor het ondervragen van verdachten en kennis over de mechanismes van fraude zijn beide een vereist.
Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.
Een Fraudeonderzoeker voert verschillende werkzaamheden uit welke afhankelijk zijn van de achtergrond en professionele rol. Dit loopt uiteen van het onderzoeken van rapporten om fraude te vinden, het analyseren van financiele data (zoals afschriften), het interviewen van verdachten, het opstellen van rapporten, getuigen in de rechtbank, of het doen van achtergrondchecks.
Voor de meeste particuliere fraude onderzoekers is een middelbare schoolopleiding vereist. Een bachelor diploma in rechtshandhaving of strafrecht is een plus en soms vereist. Privédetectives leren het grootste deel van hun vaardigheden tijdens het werk en kunnen mogelijk een licentie krijgen. Voor individuen in verliespreventie en interne en externe fraudeanalyse, heeft een bachelor diploma meestal de voorkeur. Sommige organisaties eisen ook een certificering, zoals bijvoorbeeld het Certificat Fraud Examiner (CFE).
Als Fraude onderzoeker is het mogelijk een andere functie te gaan vervullen zoals bijvoorbeeld financieel rechercheur bij de politie. Ook is het mogelijk een particulier onderzoeksbureau te beginnen.