Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Master (EQF 7)
Published:
25/04/2022
Status:
Open
Apply before:
06/05/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Zonder geavanceerde informatietechnologie is het Openbaar Ministerie nergens. Want stel je voor dat een Officier van Justitie niet kan inloggen, waardoor een zitting moet worden opgeschort. Of dat er een storing is in de DNA-database, nét als we een dader willen identificeren.

 

Binnen het OM is het domein IT volop in ontwikkeling. Het bouwt aan een toekomstbestendige IT-infrastructuur voor de applicaties van het OM. Het zet daarbij de stap van een incident-gedreven organisatie naar een proactieve en proces-gedreven organisatie met een hoge kwaliteit dienstverlening. Binnen het Change & Control team hebben we momenteel een uitdagende vacature als Riskmanager.

 

Wat ga je doen?
Het Openbaar Ministerie heeft geregeld te maken met risico’s en situaties die een grote impact hebben op de continuïteit van de bedrijfsvoering. Zowel intern als extern kunnen incidenten plaatsvinden. De gevolgen voor de organisatie of de betrokken individuen kunnen groot zijn. De Riskmanager signaleert en analyseert de bedrijfsmatige risico’s voor het Openbaar Ministerie op het gebied van ICT en informatiesecurity. Zij/hij bespreekt geconstateerde risico’s en de gevolgen daarvan voor de organisatie met de eigenaren van de systemen of applicaties en doet voorstellen om die risico’s beheersbaar te maken.

De Riskmanager is verantwoordelijk voor de invulling van het risicomanagement door het inventariseren, analyseren en vaststellen van beheersmaatregelen ten aanzien van mogelijke risico’s. De Riskmanager werkt daarvoor nauw samen met projectleiders, solution architecten, IT-specialisten en de teamleiders binnen de organisatie. Daarnaast heeft zij/hij intensief contact met leveranciers over mogelijke risico’s in de door hen geleverde (cloud) diensten. Verder heeft zij/hij contact met collega’s bij onze partners in de strafrechtketen en moet zij/hij een goed overall beeld hebben van de structuur van de organisatie en kennis van de door het OM gebruikte technieken.

 

De Riskmanager:

 • Voert risicoanalyses uit en formuleert verbeter voorstellen aan de hand van de uitkomsten;
 • Adviseert projectleiders en stuurgroepen m.b.t. projectrisicomanagement;
 • Stelt risicomanagement rapportages op, signaleert afwijkingen, onderneemt passende acties en formuleert adviezen;
 • Vertaalt het beleid van de organisatie richting implementatie en uitvoering;
 • Beheert en monitort de vastgestelde risico’s en de getroffen beheermaatregelen.

Functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde WO-ICT opleiding of een opleiding als EDP-auditor en je beschikt over minimaal vijf jaar relevante werkervaring;
 • Je bent CISA of CISSP gecertificeerd of bereid om dat te worden;
 • Je hebt ervaring met het uitvoeren van IT-audits, bij voorkeur binnen de Rijksoverheid. Ook heb je ervaring met het uitvoeren van Risico-analyses, Business Impact Assessments en Privacy Impact Assessments;
 • Je hebt kennis van en ervaring met het BIO normenkader en de AVG wetgeving en bij voorkeur heb je ervaring met IRAM2 methodiek en de BIO Quickscan;
 • Als persoon ben je goed in het analyseren, netwerken, plannen en organiseren. Je bent omgevingsbewust en weet je jouw omgeving makkelijk te overtuigen. Verder herken jij jezelf in de volgende kernwoorden; integriteit, medewerker gerichtheid, flexibiliteit, samenwerken.

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 12
 • Salaris­omschrijving

  De functie is gewaardeerd in schaal 12 CAO Rijk. Afhankelijk van ervaring en opleiding kan inschaling plaatsvinden in de aanloopschaal 11 CAO Rijk.

 • Maand­salarisMin €3.919 – Max. €5.825 (bruto)
 • Dienst­verbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duurzie vacaturetekst
 • Maximaal aantal uren per week36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

 • Het betreft een contract voor bepaalde tijd op een vaste formatieplaats voor de duur van één jaar. Bij goed en volledig functioneren wordt dit omgezet naar een vast dienstverband.
 • Een assessment kan deel uitmaken van het selectietraject.
 • Veiligheidsonderzoek
  Daarnaast heb je de Nederlandse nationaliteit, i.v.m. het veiligheidsonderzoek A.