Type:
Temporary employment
Location:
Zoetermeer
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Published:
11/02/2022
Status:
Open
Apply before:
17/02/2022
Hours p/wk:
38

Description:

Wat ga je doen?

Ieder jaar krijgt de MIVD wel 20.000 aanvragen voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Deze komen van mensen die een vertrouwensfunctie binnen Defensie gaan vervullen of die als leverancier bijvoorbeeld regelmatig een terrein van Defensie bezoeken. Omdat zij toegang tot wapenkamers en gevoelige informatie hebben, doorlopen zij eerst een veiligheidsonderzoek. Als screener onderzoek jij hoe eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust de (aspirant) vertrouwensfunctionaris is. Een verantwoordelijke taak waarmee je bijdraagt aan de nationale veiligheid.

Dit maakt jouw baan uniek
Via een inwerktraject stomen we je klaar tot screener. Ergens anders kun je dit vak namelijk niet leren.
Samen met je collega’s in het Naslagenteam ben je de eerste schakel in het veiligheidsonderzoek. Zodra de papieren aanvragen gedigitaliseerd zijn, ga jij aan de slag. Je neemt de ingevulde vragenlijsten door en screent daarbij op mogelijke indicatoren die de (aspirant) vertrouwensfunctionaris minder betrouwbaar maken. Twijfel je naar aanleiding van de antwoorden aan iemands betrouwbaarheid, bijvoorbeeld omdat hij of zij hoge schulden heeft en dus chantabel is? Dan ga je op zoek naar meer informatie. Die vraag je per mail of post op bij externe partijen die samenwerken met de MIVD. Schat je vervolgens in dat iemand niet kwetsbaar is, dan geef jij akkoord voor de VGB. Twijfel je nog steeds? Dan draag je je dossier over aan het Diepteteam dat de (aspirant) vertrouwensfunctionaris nader gaat onderzoeken.

Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Voor de persoon achter het dossier hangt veel van jouw onderzoek af. Om je kennis up-to-date te houden, sluit je aan bij kennisgroepen, projectgroepen, werkgroepen of innovatiegroepen. Binnen zo’n groep specialiseer je je bijvoorbeeld in het thema Jihadisme en zorg je dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Maar er zijn ook werkgroepen om werkprocessen efficiënter te laten verlopen. Vraagstukken waar jij je mening over geeft.

Omdat je bij de MIVD werkt, kun je je verhalen over werk niet met vrienden en familie delen. Maar wel met je collega’s. Daarom bouw je een bijzondere band op met hen. Er heerst een sterke onderlinge verbondenheid die er mede voor zorgt dat de meeste mensen lang bij de organisatie blijven werken. En allemaal werken we aan hetzelfde doel: de fysieke en digitale veiligheid van 17 miljoen Nederlanders.

Wie zoeken we

 • Je hebt een mbo-diploma, bij voorkeur op het gebied van beveiliging of administratie.
 • Je hebt bij voorkeur militaire ervaring of ervaring in de inlichtingenwereld.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het uitvoeren van (screenings) onderzoeken.
 • Je hebt een gezonde dosis achterdocht. Je kunt je werk nu eenmaal beter doen wanneer je ervan uitgaat dat niet iedereen in de wereld goede bedoelingen heeft.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en weet beleid dat op papier staat te vertalen naar uitvoering.

Competenties

 • Nauwkeurig 2
 • Analyseren 2
 • Stressbestendig 2
 • Besluitvaardigheid 2
 • Samenwerken 2
 • Omgevingsgericht 2
 • Integer 2
 • Oordeelsvorming 2

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau schaal 7
 • Minimum salaris: €2.300 bruto per maand
 • Maximum salaris: €3.200 bruto per maand
 • Contractduur 01-01-2024
 • Aantal uren per week 38
 • Plaats Zoetermeer, Zuid-Holland

De organisatie Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is onderdeel van het ministerie van Defensie. De dienst ondersteunt bij het gereedstellen van onze eenheden en bij militaire missies door het tijdig leveren van betrouwbare inlichtingen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Dit vindt plaats in nationaal en internationaal verband. De MIVD doet dit primair voor de ondersteuning van de besluitvorming door de politieke, ambtelijke en militaire leiding van Defensie, maar ook andere afnemers worden bediend.

De afdeling Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO)

De Unit Veiligheidsonderzoeken is een samenwerking tussen de MIVD en de AIVD. Gezamenlijk voeren zij veiligheidsonderzoeken uit naar (aspirant) vertrouwensfunctionarissen en adviseren zij de vakminister of het bevoegd gezag over de aanwijzing van de vertrouwensfuncties. Functies worden gezien als vertrouwensfuncties als zij de nationale veiligheid kunnen schaden. Pas wanneer na een veiligheidsonderzoek een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) wordt afgegeven, mag iemand zo’n functie uitvoeren.

Naslagenteam
In het Naslagenteam werken zo’n 85 mensen. Een dynamisch team met burgers en militairen. Het team waarin jij gaat werken is sociaal en luncht en sport regelmatig gezamenlijk, maar er wordt ook hard gewerkt. Samen zetten we er iedere dag de schouders onder om de grote hoeveelheid veiligheidsonderzoeken grondig uit te voeren.

Bijzonderheden

Dit gaat om een tijdelijke functie tot 01-01-2024.
We vragen je om niet met anderen te spreken over je sollicitatie bij de MIVD. Het kan je sollicitatie en eventuele loopbaan bij de MIVD schaden en je veiligheid in gevaar brengen.

Een veiligheidsonderzoek, eventueel een psychologisch onderzoek, het opvragen van referenties en online screening zijn onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Om in aanmerking te komen voor een functie bij de MIVD moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en (in principe) de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond. Ook je eventuele partner en andere mensen in je omgeving worden mogelijk gescreend