Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
11/05/2023
Status:
Open
Apply before:
21/05/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Ben je geïnteresseerd in cybercrime en wil je jouw kennis van opsporingsmethoden graag delen? Heb je bovendien de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen, ook juridisch? Kom dan in Den Haag helpen bij de bestrijding van deze vorm van criminaliteit!

 

Wat ga je doen?
Het opsporen en vervolgen van cybercrime is niet eenvoudig. De daders zijn meestal onzichtbaar en werken niet altijd vanuit Nederland. Het OM doet er alles aan om de daders samen met de politie op te sporen en voor de rechter te brengen. Dat doen we in de vorm van een nieuw, landelijk gecoördineerd programma. Jij brengt als adviseur digitale opsporing daarbij onmisbare kennis in, kennis die je gebruikt om je collega’s te adviseren over de vele digitale aspecten van deze complexe onderzoeken. Je houdt de ontwikkelingen in cyber- en digitale criminaliteit bij en verdiept je in relevante wet- en regelgeving. Je werkt actief aan het vergroten en delen van jouw uitgebreide expertise, zowel binnen het parket als landelijk. Denk aan het opstellen en verspreiden van kennisdocumenten en lesmateriaal of het verzamelen van praktijkvoorbeelden. Ook lever je een bijdrage aan de coördinatie en afstemming met collega-specialisten van de politie over digitale kansen en juridische waarborgen.

Je hebt een unieke positie binnen jouw parket, het landelijke netwerk van specialisten digitale opsporing binnen het OM én van netwerken van experts daarbuiten. Dat betekent dat je niet alleen in het centrum van alle ontwikkelingen zit, maar er zelf ook heel veel van zult leren. Kennis die je vervolgens inzet voor een veilige (digitale) samenleving!

 

Hoe ziet jouw dag er uit?
In de ochtend word je gebeld door de lokale cyberofficier: zij vraagt of je haar kan adviseren in een lopende cybercrimezaak. Het lukt nog niet om de verdachte de lokaliseren, weet jij of er nog digitale opsporingsmethoden zijn die ingezet kunnen worden? In de middag overleg je met andere adviseurs digitale opsporing over de impact van AI en Deepfakes op ons werk. Jullie besluiten een notitie te schrijven met daarin de belangrijkste ontwikkelingen en gevolgen op een rij. Tot slot geef je in de middag een presentatie over digitale opsporing aan secretarissen die werkzaam zijn op jouw parket.

 

Wie ben jij?
Je bent een echte professional en gemotiveerd om jouw kennis te gebruiken voor de aanpak van digitale criminaliteit. Je hebt oog voor de juridische context, maar kunt ook buiten de gebaande paden denken. Dan laat je jouw creatieve geest zien. Samenwerken vind je vanzelfsprekend en je krijgt energie van het overdragen van kennis en het coachen van collega’s.

Je bent sparringpartner en adviseur voor onder meer cyberofficieren, en brengt dus echt diepgaande kennis op technisch vlak met je mee. Je bent op de hoogte van de nieuwste digitale opsporingsmethoden en kunt technische kennis en informatie op een toegankelijke manier uitleggen en delen.  Dankzij jouw ervaring uit de praktijk weet je niet alleen wat er mogelijk is, maar ook wat er haalbaar is.

Verder heb je:

  • minimaal een afgeronde opleiding op hbo-niveau;
  • werkervaring op het gebied van de aanpak van criminaliteit;
  • praktijkervaring (bijvoorbeeld door je werk in een onderzoeksomgeving);
  • uitgebreide (technische) kennis van digitale opsporingsmiddelen en digitale (on)mogelijkheden bij opsporing;
  • affiniteit met of kennis van cybercrime.

Waar kom je te werken?
Je gaat aan de slag bij het arrondissementsparket in Den Haag, waar het landelijke programma wordt aangestuurd. We werken aan het opsporen en vervolgen van individuele daders. Maar daar stopt het niet. We willen het voor criminele organisaties zo moeilijk mogelijk maken om mensen en bedrijven op te lichten. Daarom werken we samen, intern met elkaar en extern met gemeenten, politie, andere opsporingsdiensten, wetenschappelijke instellingen of bedrijven. Nationaal en internationaal, want cybercriminaliteit houdt zich niet aan landsgrenzen. Ons doel: betere opsporing en het ontwikkelen van innovatieve manieren om cybercrime te bestrijden (zoals met het alternatieve straftraject Hack_Right). Kennisdeling is daarom belangrijk, binnen het landelijke ‘platform cybercrime’, maar ook binnen het eigen parket. Collega’s kunnen met elkaar over dit onderwerp sparren en successen worden gedeeld en gevierd.  

 

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Werken bij het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim 5.000 medewerkers van diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Zij houden zich bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder. We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij het OM thuis voelt en gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Ook in talent en groei. 

 

Bijzonderheden

  • Salarisschaal 12 conform CAO Rijk, bij een 36 urige werkweek komt dit op minimaal € 4212,00 – maximaal € 6227,00.
  • Het betreft een functie voor minimaal 32 uur. We gaan eerst een contract voor een jaar aan. Na dit jaar kan het contract worden omgezet naar onbepaalde tijd.
  • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op: 1 juni 2023
  • De arbeidsvoorwaardengespreken vinden in de week van 5 juni 2023 plaats en de gewenste startdatum is 1 augustus of 1 september 2023
  • Het aanleveren van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is noodzakelijk.
  • Hybride werken is mogelijk in overleg.

Meer informatie
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Georges van den Eshof (Coördinerend Cyberofficier, parket Den Haag) via mailadres g.l.m.v.d.eshof@om.nl of telefonisch op 06-52086689. Twijfel je nog of deze functie bij je past? Georges gaat daar graag met je over in gesprek!

Sollicitatieprocedure
Voor vragen over de sollicitatieprocedure neem je contact op met de HR afdeling via mailadres w.a.schuurman@om.nl

 

Sollicitatiewijze 
Je kan je sollicitatiebrief en cv uploaden tot en met 21-5-2023 o.v.v. vacaturenummer OM-1785 via de knop solliciteer hieronder.