Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
16/02/2021
Status:
Open
Apply before:
25/02/2021
Hours p/wk:
36

Description:

Durf jij het aan om de verantwoordelijkheid te nemen voor de belangen van 352 gemeenten? Heb jij het lef om zelfstandig aan de knoppen te draaien die het verschil maken in beleid en uitvoering van duizenden ambtenaren en bestuurders in Nederland? Dan is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op zoek naar jou voor de functie van: Senior beleidsadviseur strategische ontwikkeling datagedreven werken (36 uur)

 

 

Wat ga je doen:
Jij zet de uitdagingen voor datagedreven werken op de agenda. Gemeenten hanteren datastrategie bij de innovatieve aanpak van maatschappelijke opgaven, zoals de Coronacrisis en de energietransitie. Zij ontdekken de toegevoegde waarde en de benodigde randvoorwaarden om publieke waarden zoals privacy, rechtvaardigheid, transparantie en autonomie te bewaken. Als senior beleidsadviseur zorg je dat lokale best practices en uitdagingen worden vertaald naar landelijk beleid. Je biedt gemeenten een (bestuurlijk) handelingsperspectief. Je werkt samen met een praktijkonderzoeker en beschrijft o.a. wat nodig is om datagedreven werken structureel in te bedden en hoe we de balans bewaken tussen publieke waarden en technische mogelijkheden. Dit zorgt voor de nodige verdieping in het gesprek, dat soms blijft steken in ‘privacywetgeving staat datagedreven werken in de weg’.

 

Je zet je er vervolgens voor in om de gemeentelijke prioriteiten en punten op de (inter-)nationale beleidsagenda’s te zetten zodat de aanpak, kansen én risico’s van datagedreven werken een onderdeel van bestuurlijk gesprek zijn. Je onderhoudt in dit verband actief een netwerk van contacten en voert overleg met andere overheden en kennisinstellingen. Het resultaat is dat overheden en kennisinstellingen hun krachten bundelen en datagedreven werken naar een hoger niveau brengen: breed inzetbaar, met duidelijke meerwaarde én bijdragend aan de ontwikkeling van een nieuw ‘digitaal sociaal contract’.

 

De VNG ondersteunt gemeenten ook direct in hun data-ambities. Vanuit jouw rol leg je de verbinding tussen collega’s werkzaam op beleidsdomeinen en experts uit de uitvoering. Je ondersteunt hen bij het ontwikkelen van concrete plannen die je mee kan nemen in je (bestuurlijk) agendasettende werk. Voor cases die zich lenen voor een overheidsbrede aanpak verken je met koplopergemeenten, kennisinstellingen en de Rijksoverheid de kansen van strategische partnerships, coalitievorming of het maken van afspraken over data-deling (datadeal).

 

 

Wat neem je mee:

 • Opleiding: minimaal afgeronde WO of daarmee vergelijkbaar;
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring;
 • Ervaring en netwerk in lokaal en nationaal openbaar bestuur;
 • Uitstekend schrijver in bestuurlijke context;
 • Netwerker met ervaring in agendasetting en belangenbehartiging, opgedaan bij een landelijk opererende organisatie;
 • Relevante actuele kennis van datagedreven werken en publieke waarden;
 • Rolvast en goed in staat grenzen van opdracht te bewaken.

 

Wat bieden wij?

 • Je krijgt een contract voor 1 jaar, met uitzicht op verlenging bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden (detachering behoort tot de mogelijkheden);
 • Jouw salaris bedraagt maximaal € 5.710,80 bruto per maand bij een 36-urige werkweek (VNG- schaal 12). Jouw daadwerkelijke inschaling is afhankelijk van opleiding en werkervaring met daarbij mogelijk plaatsing in een aanloopschaal;
 • Je krijgt 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • Je wordt ingedeeld in het generieke functieprofiel van expertise en advies C. Deze functie behoort in het generieke functiegebouw tot de functiefamilie expertise en advies;
 • Jouw overige arbeidsvoorwaarden zijn grotendeels afgestemd op die van de Rijksoverheid;
 • Bij een detachering blijven je arbeidsvoorwaarden conform je eigen cao/rechtspositie.

 

Wat biedt het werken bij de VNG jou?
We kunnen je nu al vertellen dat geen dag hetzelfde is en dat de week zich niet altijd laat plannen. Je geeft namelijk zelf sturing aan je eigen carrière. De VNG ondersteunt je daarin met de benodigde faciliteiten en stimuleert interne doorstroom. We geven je een grote mate van zelfstandigheid en de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Daar tegenover staat dat je ook verantwoordelijkheid neemt, dat je initiatief toont in het zoeken van verbinding en transparant bent over je aanpak en resultaten.

 

 

Wie zijn wij en waar zijn wij trots op?
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 352 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren. Die vraag stellen we ook aan jou!

Wij zijn trots op de bevlogenheid en betrokkenheid van onze collega’s. Onze collega’s waarderen de VNG ook als werkgever. Dit bleek ook uit het Medewerkers Onderzoek 2019. We werden beloond met twee sterren en het Beste Werkgevers Keurmerk 2019-2020 (Effectory en Intermediair). Als trotspunten kwamen uit het onderzoek naar voren: dienstbaarheid, samenwerking, eigenaarschap, verbinden en de maatschappelijke meerwaarde!

 

 

Goed om te weten
Voor meer informatie kun je terecht bij Roxane Daniels, teamleider Publieke Waarden. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-12210356.

Wil je solliciteren, mail dan je persoonlijke motivatie en cv uiterlijk 24 februari 2021 onder vermelding van vacaturenummer 0.1358 naar werken@vng.nl.

Voor meer informatie over het sollicitatieproces, kun je terecht bij Team HR van de VNG. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 070- 373 8500, optie 3.

De VNG hecht waarde aan het vergroten van diversiteit binnen de organisatie. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten de denkkracht en handelingsperspectieven van de VNG, waardoor we optimaal aansluiten bij de behoeften van onze leden, de gemeenten. Kandidaten die hieraan bijdragen nodigen wij van harte uit om te solliciteren.