Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
30/09/2022
Status:
Open
Apply before:
10/10/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Gaat jouw hart sneller kloppen van het ontrafelen van de werking van phishing panels, ransomware communicatie of Remote Access Trojans om hiermee kansen te creëren voor de bestrijding van cybercrime? Het cybercrimeteam van Eenheid Zeeland – West-Brabant zoekt een senior cybercrimespecialist.

 

Wat ga je doen?

Als senior cybercrimespecialist faciliteer jij in cybercrime-onderzoeken en -interventies. Dit doe je met (nieuwe) opsporingsmethodieken. Daarbij maak je ook gebruik van de meest innovatieve technieken. Omdat jij beschikt over een aantal specialismen, weet je technisch complexe problemen goed te duiden. Jij vertaalt dit in opsporingsmethodieken die op zeer korte termijn inzetbaar zijn. Zo voorzie je jouw collega’s zo goed mogelijk in hun functionele behoeften en maak je voor hen het opsporen eenvoudiger. Tussentijds houd je scherp in de gaten of de behoeften binnen het onderzoek niet veranderen. Je maakt actief deel uit van een opsporingsteam en je takenpakket is daar ook op gericht.

 

Je bent verantwoordelijk voor de technische vertaling van interventiekansen binnen cybercrime-onderzoeken. Denk aan het veiligstellen en onderzoeken van data van gegevensdragers of online communicatieplatformen of data verkregen van (publiek-private) partners. Dat betekent dat je in staat bent om een plan van aanpak te schrijven, dit uit te laten voeren, te sturen en bij te stellen. Je wordt als autoriteit gezien in het vakgebied cybercrime, zowel technisch als in de opsporing. Vanuit die rol zet je jouw specialismes in bij (huis)zoekingen, het veiligstellen van sporen, het vergaren van informatie uit netwerken en het opsporen en verhoren van verdachten. Tegelijkertijd bevorder je hiermee de deskundigheid van de collega’s in de opsporing die op deze thema’s werkzaam zijn.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij het cybercrimeteam in Breda. Voor de aanpak van cybercrime zijn in elke eenheid cybercrimeteams binnen de Dienst Regionale Recherche (DRR) gepositioneerd. De DRR bestaat uit de afdelingen Generieke Opsporing, Thematische Opsporing, Vreemdelingenpolitie en Specialistische Ondersteuning.

 

In nauwe samenwerking met de regionale cybercrimeteams van de negen andere eenheden en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid maakt het team deel uit van een uniek nationaal netwerk. De aanpak van thema’s zoals (bank)phishing, ransomware, BEC-fraude en DDoS aanvallen zijn de core business van het team. Het team heeft daarnaast ook een belangrijke rol binnen het cybercrime netwerk van de eigen eenheid.

 

Het cybercrimeteam is een multidisciplinair operationeel interventieteam waarbinnen specialismen op het snijvlak van digitale expertise, tactische expertise, financiële expertise en intelligence nauw samenwerken zonder schotten tussen de werkvelden. Op offensieve en creatieve wijze verricht het team zelfstandig strafrechtelijke (fenomeen)onderzoeken, als ook andere soorten (publiek-private) interventies, zoals voorkomen en verstoren of het nemen van preventieve maatregelen. In het team is vertrouwen in elkaar de basis en is een veilige werkomgeving een kernwaarde. Er wordt
uitgegaan van de kennis en kunde en professionaliteit van de teamleden. Daarin ligt de kracht van dit dynamisch team dat een focus heeft op het behalen van een zo groot mogelijk effect.

 

Wie ben jij?

Als senior cybercrimespecialist weet je nieuwe (cybercrime) trends te vertalen naar effectieve interventies. Je bent in staat om vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Je komt tot originele, oorspronkelijke en vernieuwende ideeën of oplossingen. Je bent analytisch, herkent in een vroeg stadium mogelijke problemen of kritische situaties en plaatst vraagstukken in een groter verband of bredere context. Anderen kun je overtuigen van bepaalde standpunten en je zorgt voor instemming met bepaalde plannen of ideeën. Je weet wat er speelt in de verschillende onderdelen van de organisatie. Je onderkent de invloed en de gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op andere organisatieonderdelen. Verder stimuleer, motiveer en coach je medewerkers om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen. Je geeft heldere feedback op prestaties en gedrag. Daarbij stel je je kwetsbaar op en laat je blijken dat je openstaat voor feedback en evaluatie van anderen.

 

Bij de recherche moet je snel in actie kunnen komen. Het werk is onvoorspelbaar en soms werk je onder druk met strakke deadlines, met een flexibele 24/7 mentaliteit. Omdat we werken in een snel digitaliserende wereld is het van belang om constant op zoek te blijven naar nieuwe werkwijzen, procedures, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Met het oog op de toekomst verwachten we dat je binnen het team verschillende rollen kunt aannemen. We geven onze mensen alle ruimte voor vernieuwende ideeën en oplossingen en willen op die manier inspelen op de behoefte vanuit de samenleving om in een sterk digitaliserende maatschappij de criminaliteit het hoofd te blijven bieden.

Daarnaast beschik je over:

  • een hbo-diploma*, bij voorkeur in de specialisatie Technische Informatica;
  • kennis van onder andere encryptie, hacking, (inter)netwerkarchitecturen, reverse engineering;
  • kennis van tenminste één programmeer- en/of scripttaal;
  • een rijbewijs B;
  • kennis van de Engelse taal in woord en geschrift;
  • de bereidheid om opleidingen te volgen.

Wat wij bieden

De standplaats is Breda. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.720,- en maximaal € 5.503,- (schaal 11 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist C.

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek P en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.

* Je hebt een (politie)diploma op hbo-niveau (bachelor) of je bent daaraan gelijkgesteld via EVC. Indien je bent opgeleid vóór PO2002 dien je te voldoen aan de afspraken conversietabel PO2002. Of je toont op een van de volgende manieren aan dat je hbo werk- en denkniveau hebt:

  • Je bent aangesteld op een functie op het gevraagde werk- en denkniveau.
  • Je hebt een functie op het gevraagde werk- en denkniveau minimaal twee jaar formeel waargenomen.
  • Je bent minimaal 2 jaar tijdelijk tewerkgesteld op een functie op het gevraagde werk- en denkniveau.
  • Je hebt een formele beoordeling waaruit blijkt dat je een functie op het gevraagde werk- en denkniveau minimaal 2 jaar uitgeoefend hebt.

Dit moet je met een aanstellings-, waarnemings- of tewerkstellingsbesluit dan wel een beoordeling schriftelijk aantonen. Let wel: voor aanstelling op de functie is ook het politiediploma Specifieke Inzet vereist.