Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Master (EQF 7)
Published:
08/03/2024
Status:
Open
Apply before:
11/03/2024
Hours p/wk:
40

Description:

Jouw stempel drukken op onze tijd? Kom werken bij TNO als Software engineer in Den Haag!

 

Over deze vacature

Tegenwoordig is onze samenleving grotendeels afhankelijk geworden van Positie-, Navigatie- en Tijd (PNT) informatie afkomstig van Global Navigation Satellite Systems (GNSS) zoals het Amerikaanse Global Positioning System (GPS), het Europese Galileo, het Russische GLONASS en het Chinese Beidou. Deze systemen kunnen nauwkeurige schattingen van de positie en tijd leveren, maar vanwege de aard van de zwakke signaalsterkte van GNSS systemen zijn de signalen kwetsbaar voor verstoring. Vooral in militaire context vormen het opzettelijk verstoren van het signaal (jamming) en het opzettelijk imiteren van een GPS satelliet, die foutieve data verstuurt (spoofing) een significante bedreiging voor de operationele effectiviteit. Er is vaak geen geautomatiseerde oplossing om deze bedreigingen te herkennen en tegelijkertijd nauwkeurige PNT-informatie te verstrekken wanneer GNSS niet beschikbaar of gecompromitteerd is.

Geen enkel sensorsysteem is op dit moment in staat om gegarandeerde PNT in zijn eentje te bieden voor alle omstandigheden en scenario's. De krijgsmacht kan daarom niet vertrouwen op één enkele sensoroplossing voor hun PNT-informatie. In plaats daarvan moeten meerdere sensoren worden gebruikt om elkaars sterke punten aan te vullen en redundanties te creëren.

Om onder alle omstandigheden de beschikbaarheid van nauwkeurige PNT-informatie te garanderen, heeft de onderzoeksgroep Autonome Systemen en Robotica (AS&R) van TNO de softwaresuite Timing, Orientation & Positioning Service (TOPS) in ontwikkeling. Met TOPS kan een breed scala aan navigatiesensoren gecombineerd worden, zoals GNSS, traagheidsnavigatiesystemen (INS), op land gebaseerde radionavigatiesystemen, op kaart gebaseerde navigatiesystemen, etc. . De TOPS softwaresuite maakt het mogelijk om innovatieve sensorverwerkingsmethoden te analyseren, te bepalen welke sensoren te combineren en te kopen, om sensorfusie output online en offline te onderzoeken en om navigatieoplossingen te testen en valideren.

 

Wat ga je doen?

Als software engineer PNT kom je primair terecht in een goed gemotiveerd PNT team waarin je gaat meewerken aan het doorontwikkelen van de TOPS softwaresuite. Dit kan zijn in de vorm van uitbreidingen voor specifieke projecten, maar ook projectoverstijgende verbeteringen aan de softwarearchitectuur. Toepassingen zijn er zowel op land, boven en onder water als in de lucht. Je helpt mee aan de continue modernisering van capaciteiten van de Nederlandse krijgsmacht en organisaties die betrokken zijn met Nationale Veiligheid. Zo breng jij de systemen van de toekomst een stap dichterbij.

Binnen het PNT-team ben jij de software engineer die fungeert als linking pin tussen meerdere PNT-projecten. Daarnaast lever je een actieve bijdrage aan de uitvoering van projecten en neem je jouw collega’s mee in de wereld van softwareontwikkeling, inspireert hen en bent vraagbaak.

 

Wat wij van jou verwachten

Je wilt jouw kennis inzetten voor maatschappelijke impact. Als software engineer PNT ben jij een expert als het gaat om softwareontwikkeling en alles wat daarbij komt kijken. Bestaande code bases maak je jezelf snel eigen en je denkt proactief mee over het verbeteren van de architectuur. Daarnaast heb je ook ervaring met configuratiemanagement en het uitrollen van software. Ook heb je ervaring met de interactie met hardware (sensoren) en het werken met embedded systemen. Je weet van aanpakken en bent in staat de balans te vinden tussen een systematische aanpak en een pragmatische werkwijze.

Als software engineer binnen het PNT-team neem je de volgende capaciteiten mee:

 • Een afgeronde master diploma in een technische richting (bij voorkeur (technische) informatica of elektrotechniek) met minimaal 3 jaar relevante werkervaring.
 • Ervaring met C++ toepassingen in real-time systemen.
 • Ervaring met multi platform build systemen (CMake).
 • Ervaring met het aansturen en uitlezen van hardware en bijbehorende communicatieprotocollen (UART, I2C).
 • Ervaring met embedded systemen (verschillende CPU-architecturen, crosscompilatie).
 • Ervaring met transportprotocollen (UDP, ZeroMQ) en Middleware-oplossingen (ROS, DDS).
 • Een gestructureerde werkwijze: jij zorgt dat je code ook voor anderen goed te begrijpen is en houdt documentatie op orde. Zo is onze software onderhoudbaar en uitbreidbaar.

Wat wij jou bieden

Uitdagend én afwisselend werk met serieuze impact. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto (fulltime) maandsalaris tussen € 4.291,- en € 6.700,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld (8%), een dertiende maand (8,33%) en een flexbudget (5,58% + €180), krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Misschien wil je doorgroeien in de richting commercie of consultancy. Of wil je projectmanager worden, jezelf meer verdiepen in duurzame innovaties of carrière maken als technisch expert.

Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een uiterst professionele, innovatieve werkomgeving, met topexperts als collega’s.
 • Mogelijkheid om cursussen, opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken, en coaching als je daar behoefte aan hebt.
 • 33 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Een werkgever die divers talent waardeert en stimuleert, met initiatieven als het Female Leadership Programma, onze Rainbow Community en round tables over inclusiethema’s.
 • Een uitgebreide en flexibele mobiliteitsregeling, inclusief volledige vergoeding van openbaar vervoer voor woon-werk en zakelijke reizen .
 • Gezellige activiteiten met je team en andere TNO'ers. Zo leer je snel veel mensen kennen.
 • Flexibele werktijden, de mogelijkheid om parttime (32 of 36 uur) te werken en de mogelijkheid om thuis te werken.
 • Uitgebreid verhuispakket voor internationale sollicitanten.
 • Een goede pensioenregeling.

Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je verder kunt kiezen.

 

TNO als werkgever

Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen. Lees meer over TNO als werkgever.

Bij TNO stimuleren we een inclusieve werkomgeving, waar jij jezelf kunt zijn. Wat je verhaal ook is en welke unieke eigenschappen je ook meebrengt. Juist door onze unieke krachten en perspectieven te bundelen zijn we in staat om innovaties te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in de samenleving. Meer weten? Lees welke stappen wij zetten op het gebied van diversiteit en inclusie.

 

Hoe ziet het proces eruit?

Reageren kan tot en met 11 maart 2024. De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde staat gepland tussen 26 en 29 maart 2024. In een laatste gesprek bespreken we de arbeidsvoorwaarden die je zelf samenstelt. We streven ernaar de hele procedure binnen vier weken af te ronden.

Een online assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Als je bij ons komt werken vragen wij je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Omdat je ook gaat werken voor opdrachtgevers in het defensie- en veiligheidsdomein is het noodzakelijk dat de AIVD een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) afgeeft.