Type:
Permanent employment
Location:
Rotterdam
Education:
Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
16/11/2020
Status:
Open
Apply before:
25/11/2020
Hours p/wk:
36

Description:

Wil jij als specialist digitale opsporing een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van verschillende vormen van criminaliteit door het vinden en veilig stellen van digitale sporen? Voor meerdere afdelingen binnen de Eenheid Rotterdam zijn wij op zoek naar enthousiaste specialisten digitale opsporing. Jouw bijdrage kan cruciaal zijn binnen de diverse opsporingsonderzoeken.

 

 

Wat ga je doen?
Je verricht digitaal onderzoek. Daartoe verzamel je digitale gegevens, stelt ze veilig, maakt ze leesbaar en stelt ze beschikbaar. Deze gegevens haal je uit netwerken, online omgevingen en uit in beslag genomen goederen, waaronder laptops, smartphones en (auto)computers. Aan de hand van digitale sporen ben je direct betrokken bij het vinden van bewijsmateriaal dat bijvoorbeeld kan leiden tot de aanhouding van een verdachte. Het veiligstellen van digitale sporen is steeds crucialer voor een zaak. Soms ga je mee met een doorzoeking in een woning of bedrijf. Daarnaast ben je de aangewezen persoon om te komen tot een verdieping van de verkregen digitale data. Deze analyse start je na het samen formuleren van een goede onderzoeksvraag.

 

In een snel digitaliserende wereld is het van belang om als specialist digitale opsporing constant op zoek te blijven naar nieuwe werkwijzen, procedures, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Hierbij adviseer je je collega´s en de teamleiding – gevraagd en ongevraagd - om tot een goede besluitvorming te kunnen komen. Opsporingswerk is onvoorspelbaar en vaak werk je onder grote druk met strakke deadlines. Zo moeten soms grote hoeveelheden data in korte tijd onderzocht worden. Daarnaast richt je je vanuit je expertise op de ontwikkeling van je collega’s en je deelt je kennis en ervaring hierover. Tenslotte vervul je een schakelfunctie naar het Team Digitale Opsporing in de Eenheid en naar externe deskundigen (bij bijvoorbeeld het NFI).

 

 

Waar ga je werken?
We zoeken zeven specialisten digitale opsporing voor de Eenheid Rotterdam die verdeeld zullen worden over verschillende districtsrecherches (DR), waaronder ook de Zeehavenpolitie, en de Afdeling Generieke Opsporing van de Dienst Regionale Recherche (DRR).

 

- De zeven districtsrecherche afdelingen binnen de Eenheid Rotterdam leveren een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid binnen de districten en de eenheid, door verdachten van misdrijven met grote impact op te sporen en aan te bieden aan het Openbaar Ministerie. De districtsrecherche levert ook ondersteuning aan de basisteams ten behoeve van de probleemgerichte aanpak van veel voorkomende criminaliteit (stelselmatigheid van verdachten, seriematigheid in delicten, criminele jeugdgroepen, etc.). De districtsrecherche zet naast of in plaats van wetgeving waarin stafbare feiten worden genoemd ook in op betekenisvolle interventies vanuit (maatschappelijke) partners. In alle gevallen is zij gericht op langdurige en structurele oplossingen om (herhaling van) criminaliteit te voorkomen. De zeehaven kent relatief weinig aangiftecriminaliteit door het ontbreken van woonwijken en een hoge mate van beveiliging. De haven heeft wel aantrekkingskracht voor georganiseerde criminaliteit, organisatiecriminaliteit en cybercriminaliteit.

 

- De Afdeling Generieke Opsporing van de Dienst Regionale Recherche (DRR) houdt zich bezig met de eenheidsbrede aanpak van ondermijnende criminaliteit en high impact delicten. De DRR zet zich in op onderzoeken met grote maatschappelijke impact waarbij onder andere specialistische kennis cruciaal is.

 

Binnen deze bovengenoemde afdelingen kun je komen te werken waarbij je allerlei verschillende criminaliteitsvormen tegen zal komen (ondermijning, excessief geweld, high impact en/of veel voorkomende criminaliteit).

 

 

Wie ben jij?
Je hebt een passie voor IT, techniek en het uitvoeren van digitaal forensische onderzoeken. Ook ben je enthousiast, leergierig en onderzoekend van aard. Je bent weerbaar, kunt een stevige gesprekspartner zijn op verschillende niveaus en schrikt niet van een stevige werkdruk. Je onderscheidt gemakkelijk hoofd- en bijzaken en brengt informatie uit diverse bronnen met elkaar in verband. Analyses vertaal je in concrete oplossingen en je bent communicatief vaardig. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren in begrijpelijke taal. Bovendien ben je innovatief, toon je initiatief, signaleer je kansen en ben je alert op trends en ontwikkelingen. Samenwerken is je op het lijf geschreven. Je vindt het geen probleem om onregelmatig te werken en piketdiensten te draaien.

 

Daarnaast beschik je over:

  • een relevant hbo-diploma;
  • brede IT-kennis die je weet om te zetten naar de politiepraktijk;
  • de bereidheid (interne) opleidingen te volgen.
  • Geef in motivatie aan of je affiniteit of eerdere ervaring hebt met bepaalde criminaliteitsvormen of veiligheidsthema’s.