Heb jij een juridische achtergrond en wil je vanuit deze achtergrond bijdragen aan een veiligere samenleving? Tijdens deze stage bij de unit Defensie & Veiligheid van TNO sla jij de brug tussen de ontwikkeling van nieuwe Artificial Intelligence (AI)-technologieën en de toepassing hiervan door de Politie en de Koninklijke Marechaussee (KMar). Je onderzoekt binnen welke juridische kaders informatie gedeeld mag worden tussen de Politie, KMar en private partijen en hoe kunstmatige intelligentie binnen deze kaders kan worden toegepast voor het bewaken en beveiligen van stedelijk gebied.
Wat ga je doen?
De context waarin Politie en KMar opereren op het gebied van bewaken en beveiligen is aan continue veranderingen onderhevig. Onder andere de aanslagen op Derk Wiersum en Peter R. de Vries hebben ons laten zien dat de veiligheid van de Nederlandse staat en maatschappij niet alleen bij specifieke hoogrisicolocaties, maar ook 'gewoon' op straat geborgd dient te worden. TNO houdt zich dan ook bezig met het ontwikkelen van kennis, tools, methoden en concepten om de Politie en KMar te ondersteunen bij het bewaken en beveiligen in stedelijk gebied.
Onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Adaptief bewaken en beveiligen in stedelijk gebied’ is het ontwikkelen van AI-toepassingen voor het duiden van sensordata, zoals het analyseren van camerabeelden, waardoor in stedelijk gebied een verbeterd situationeel beeld verkregen wordt. Naast de Politie en de KMar kunnen ook private partijen beelden aanleveren. De toegevoegde waarde van de AI-toepassing wordt groter als ook die beelden automatisch geanalyseerd kunnen worden. Daarom willen we in kaart brengen binnen welke juridische kaders informatie gedeeld mag worden voor dit doeleinde. Als stagiair bij TNO ga jij aan de slag met dit vraagstuk: je onderzoekt de juridische kaders waarbinnen AI-technologieën kunnen worden ingezet voor het bewaken en beveiligen van stedelijk gebied en je kijkt tevens naar de operationele toepassing van deze technologieën in samenwerking met de Politie en de KMar.
Wat wij van jou verwachten
We zoeken een enthousiaste WO-student (eind bachelor/master) met een juridische achtergrond en affiniteit met het veiligheidsdomein. Kennis van het Wetboek van Strafvordering, de Wet Politiegegevens en de Gemeentewet is een pré.
Tijdens deze stage werk je binnen een projectteam aan je eigen deelproject; het is dus belangrijk dat je zelfstandig te werk kunt gaan, maar dat je ook goed bent in samenwerken. Naast je collega's van TNO zal je namelijk ook aan de slag gaan met andere partijen, zoals de Politie en de KMar.
De stageperiode begint bij voorkeur op 1 juni 2022 en bedraagt drie maanden, langer is mogelijk in overleg. We vinden het belangrijk om onze stagiairs zo veel mogelijk mee te geven van TNO als organisatie en daarom maken we het (binnen de geldende kaders) voor jou mogelijk om zo veel als jij wilt op locatie te komen werken.
Wat wij jou bieden
Jij wilt werken aan de voorloper van jouw carrière. Een stage geeft de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij wellicht jouw toekomstige werkgever. TNO gaat daarin een stap verder. Je neemt niet alleen een kijkje, jij en jouw kennis zijn essentieel voor onze innovaties. We hechten daarom veel waarde aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Uiteraard word je goed begeleid tijdens je stage, tegelijkertijd geven we je de ruimte om jezelf te ontplooien. Vanzelfsprekend bieden we je een passende stagevergoeding aan.
TNO als werkgever
Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen.
Hoe ziet het proces eruit?
De sollicitatieprocedure verloopt, na de eerste CV selectie, via de betreffende afdeling. TNO draagt zorg voor een passende stageovereenkomst. Mocht je vragen hebben over deze vacature, dan kan je contact opnemen met onderstaande contactpersoon.
Voor deze stagevacature is het noodzakelijk dat de AIVD een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) afgeeft na het uitvoeren van een veiligheidsonderzoek. Houd hierbij in elk geval rekening met een gemiddelde duur van 8 weken. Als je langer dan 6 aaneengesloten maanden in het buitenland bent verbleven of als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kan dit termijn mogelijk langer zijn.
Studenten die niet woonachtig zijn in Nederland kunnen, vanwege Covid-19 en de daaruit voortvloeiende onzekerheid en restricties, op dit moment mogelijk niet aan een stage- of afstudeerplek bij TNO beginnen.
Heeft deze vacature iets bij je losgemaakt?
Dan zien we je reactie graag tegemoet!
Voor meer informatie over de baan of de procedure kun je contact met ons opnemen.
Contactpersoon: Lotte Konings
Telefoonnummer: +31 (0)88-86 62259