Type:
Internship
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
25/05/2023
Status:
Open
Apply before:
12/06/2023
Hours p/wk:
32

Description:

Of het nu gaat om een kwetsbaarheid die de Nederlands energiesector bedreigt of een beveiligingslek in een door ministeries veelgebruikt content management systeem: zodra er ergens een digitale brand is, start het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) met blussen. Door advies te geven, informatie te delen en haar partners te vertellen hoe ze kunnen handelen om hun digitale weerbaarheid te verhogen. Zo is het NCSC een cruciale organisatie voor de digitale veiligheid van Nederland. Dus saai is je stage bij het Nationaal Cyber Security Centrum nooit! Elke dag leer jij weer iets nieuws.

 

Functieomschrijving

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) helpt de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein verbeteren. Dat doen we via samenwerkingen tussen bedrijfsleven, overheid en wetenschap. Het NCSC ondersteunt de Rijksoverheid en organisaties met een vitale functie met expertise en advies, response op dreigingen en het versterken van de crisisbeheersing. Daarnaast voorzien we burger, overheid en bedrijfsleven van informatie en advies voor bewustwording en preventie. NCSC is daarmee het centrale meld- en informatiepunt voor ICT-dreigingen en -veiligheidsincidenten.

De organisatie van het NCSC staat aan de vooravond van grote verandering. Door veranderende wetgeving gaan steeds meer organisaties behoren tot de doelgroep van de organisatie. Daarnaast is afgelopen najaar bekend gemaakt dat het NCSC op termijn zal samengaan met het Digital Trust Center (DTC) en CSIRT-DSP. Beide ontwikkelingen leiden tot een grote organisatieverandering en –ontwikkeling waar de organisatie zich op voorbereidt.

 

Tijdens jouw stage werk je actief mee met je communicatiecollega’s van het NCSC. Afhankelijk van je ervaring en interesse kun je jezelf ontwikkelen in diverse disciplines binnen corporate communicatie, interne communicatie en risico- en crisiscommunicatie. Belangrijke actuele aandachtsgebieden zijn (door)ontwikkeling van sociale media, het onderhouden en actualiseren van de website, en het opzetten en uitvoeren van interne communicatieplannen. Je hebt regelmatig contact met je communicatiecollega’s van de afdeling Communicatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal CrisisCentrum (NCC). De communicatiefuncties van het NCSC (inclusief deze stageplek) maken onderdeel uit van deze eenheid.

 

Het precieze pakket aan taken en onderwerpen wordt afgestemd op de kennis en talenten van de meest overtuigende kandidaat voor de stage. In beginsel gaat het om een meewerkstage, maar dit kan aangepast worden naar een afstudeerstage. Enthousiast geworden? Vertel in je sollicitatie waar je goed in bent en enthousiast van wordt, en wat je hier hoopt te leren.

 

Functie-eisen

  • Je bent een derde- of vierdejaars hbo- of wo-student op het gebied van journalistiek en media of communicatie(wetenschappen). Volg jij een andere studie? Overtuig ons in je motivatiebrief van jouw geschiktheid.
  • Je bent voor 5 maanden (aaneengesloten) 32-40 uur per week beschikbaar. De periode beslaat september t/m Januari. Eventueel kan deze periode worden aangepast op basis van jouw studieplanning.
  • Je hebt affiniteit met politiek-bestuurlijke en complexe omgevingen, en met verschillende vormen van (overheids)communicatie.
  • Je schakelt snel en makkelijk, en bent leergierig en creatief.
  • Je bent bovendien in staat de theorie in praktijk te brengen; een doener die denkt.
  • Je pakt kansen en durft je stage een eigen vorm te geven.

Arbeids­voorwaarden

  • Dienst­verband Meeloopstage
  • Minimaal aantal uren per week 32
  • Maximaal aantal uren per week 40

Bijzonderheden

Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het Nationaal Cyber Security Centrum van groot belang. Om die reden maakt een veiligheidsonderzoek op niveau B deel uit van het sollicitatieproces. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en neemt minimaal acht weken in beslag. Meer informatie over het onderzoek vind je op https://www.aivd.nl/onderwerpen/veiligheidsonderzoeken.

Een assessment en/of vaardigheidstest kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, net als het opvragen van referenties en het inzetten van een (online) screening.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.