Type:
Permanent employment
Location:
Rotterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
21/04/2023
Status:
Open
Apply before:
03/05/2023
Hours p/wk:
36

Description:

De Inlichtingendienst (ID) van Eenheid Rotterdam heeft ruimte voor een collega die inlichtingenbeelden en -analyses opstelt. Ben jij nieuwsgierig, kritisch, analytisch sterk en heb jij vakmatige kennis van het analysevak? Check dan deze uitdagende vacature!

 

Wat ga je doen?

Als strategisch analist houd jij je bezig met het monitoren en coördineren van ontwikkelingen binnen diverse onderzoeken en het signaleren van trends. Je levert diverse analyseproducten op ter verstrekking aan de AIVD. Zo ben je verantwoordelijk voor het opstellen van inlichtingenbeelden en -analyses. Daarnaast houd je totaaloverzicht en geef je presentaties. Je informeert op basis hiervan je leidinggevende en de eenheidsleiding. Je initieert nieuwe onderzoeken en geeft inhoudelijk richting aan onderzoeken. Op basis van regionale, landelijke en internationale ontwikkelingen stuur je bij. Je adviseert gevraagd/ongevraagd het hoofd van de ID met betrekking tot de te volgen inhoudelijke koers. Daarnaast verzorg je beleids- en managementinformatie ten behoeve van de teamleiding. Als strategisch analist bewaak je inhoudelijk of de algemene informatieopbrengsten in overeenstemming zijn met de gestelde doelen. Jouw advisering is er mede op gericht om het informatiegestuurd werken binnen de politie daadwerkelijk vorm te geven.

Je levert kwalitatief hoogwaardige analyses op. Jouw verslaglegging is helder en concreet. Je ontwikkelt zelfstandig en in landelijke werkgroepen verbeteringen in bestaande instrumenten, methodieken en technieken en implementeert vastgestelde verbeteringen. Je gebruikt de professionele ruimte om het analysevak verder te ontwikkelen en over te dragen. Ook werk je intensief samen met de teams binnen de AIVD. Je bent flexibel inzetbaar (flexibele werktijden) om er te kunnen zijn op de momenten dat jouw expertise nodig is. Verder horen piketdiensten bij deze functie.

 

Waar ga je werken?

De eenheden van de politie beschikken over Inlichtingendiensten (ID's). Zij zijn vooruitgeschoven posten van de AIVD. De ID's versterken op lokaal niveau de informatiepositie van de dienst. Het Team Inlichtingendienst Rotterdam maakt deel uit van de Dienst Regionale Informatieorganisatie, maar werkt dus onder het gezag van de AIVD. Het team houdt zich op eenheidsniveau bezig met het signaleren van mogelijke dreigingen tegen de nationale veiligheid. Namens de AIVD houdt het team contact met het lokaal bestuur en de politieorganisatie. Het meldt eigenstandig relevante informatie aan de AIVD en ondersteunt bij onderzoeken. Ook voert het team zelf onderzoeken uit.

 

De taakvelden waarop de AIVD actief is zijn:

 • terrorisme en radicalisering;
 • (cyber)spionage;
 • extremisme links/rechts;
 • bevorderen van veiligheidsbelangen.

De Inlichtingendienst werkt proactief aan de staatsveiligheid en democratische rechtsorde binnen de eenheid. Wij winnen in, bewerken, duiden informatie en zenden dit rechtstreeks naar de AIVD. Met de opgedane informatie kijken wij terug, vooruit en doen voorspellingen.

 

Wie ben jij?

Je bent kritisch, nieuwsgierig en leergierig. Je bent alert op maatschappelijke, politieke en vakinhoudelijke ontwikkelingen en kunt deze kennis vertalen naar eigen functie/organisatie. Vraagstukken kun je ontrafelen en je legt verbanden tussen gegevens. De vraagstukken plaats je tevens in een groter verband en bredere context. Je bent in staat om te anticiperen op de relevantie van gebeurtenissen in de politiek-bestuurlijke context die van invloed zijn op de positie van de organisatie (politie en AIVD). Deze informatie kun jij helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Je werkt vanuit je professionele ruimte en vanuit vertrouwen in en van het team. Je werkt goed samen met collega's uit verschillende disciplines en bent een overtuigende gesprekspartner. Voor collega's ben je een stimulerende coach om samen de vakbekwaamheid te optimaliseren.

 

Bovendien heb je:

 • een hbo-diploma;
 • vakmatige kennis van het analysevak.

Wat wij bieden

De standplaats is Rotterdam. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding tekunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.155,- en maximaal € 5.027,- (schaal 10 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist B.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek A maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • De functie betreft een vertrouwensfunctie.
 • Een vakinhoudelijk gesprek en referentencheck kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.