Type:
Permanent employment
Location:
Utrecht
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
08/02/2023
Status:
Open
Apply before:
21/02/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Wil jij jouw tanden zetten in één van de meest uitdagende maatschappelijke vraagstukken? De Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel bij de politie zoekt een teamchef!

 

Wat ga je doen?

Als teamchef C bij de AVIM (Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel) geef je leiding aan een politieafdeling in een domein dat grote uitdagingen kent. Enerzijds met wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen gedwongen op de vlucht voor vervolging, oorlog, mensenrechtenschending en klimaatveranderingen, waarbij mondiale ontwikkelingen rechtstreeks ons werk raken. Binnen de huidige handhavende taken in het vreemdelingendomein wil de AVIM zich aankomende jaren meer gaan toespitsen op specifieke inzet in de bestrijding van criminaliteit binnen dit domein om zo, met oog voor de kwetsbare positie van de vreemdeling, een maatschappelijk effect te bereiken. Deze kijk op ons werk vraagt een andere cultuur binnen het team en geeft daarom veranderkundige uitdagingen. Anderzijds is de afdeling verantwoordelijk voor de opsporing van migratiecriminaliteit en mensenhandel. Een werkgebied waarin de focus steeds meer verschuift van de fysieke naar de online wereld en waarin alleen een strafrechtelijke aanpak niet de grootste impact in de maatschappij maakt. Dit vraagt wendbaarheid van het team. Als teamchef faciliteer je het proces, zet je de koers uit en coach je jouw team (100 fte). Je voert hiertoe ook beheersmatige taken betreffende capaciteit, budgetten, personeel en bedrijfsvoering uit. Je vertegenwoordigt onze eenheid in landelijke gremia en maakt gebruik van dit netwerk.

Jij geeft met oprechte verbinding leiding aan het team, waarbij de ontwikkeling van je team en medewerkers belangrijk is. De focus ligt aankomende periode op het ondersteunen, faciliteren en coachen van de leidinggevenden die de operatie aansturen. Deze leidinggevenden werken samen vanuit hun eigen managementteams. Jij bent diegene die dit samenwerkingsproces op gang brengt en weet te houden. Je zorgt voor balans tussen het werk en de beschikbare capaciteit. Medewerkersparticipatie stel je voorop en door leren en ontwikkelen bouw je aan vakmanschap. In jouw functie ben je onderdeel van het MT Dienst Regionale Recherche (DRR) en werk je nauw samen met de andere teamchefs. Je kijkt over de afdeling heen naar de collectieve belangen van de gehele opsporing in Midden-Nederland. Voorbeelden zijn de landelijke ontwikkelingen binnen het verbeterprogramma van de opsporing (houtskoolschets) en de uitwerking van het programma 'Politie voor iedereen'.

 

Waar ga je werken?

Je gaat werken binnen de Eenheid Midden-Nederland. De politie-eenheid reikt van de Noordoostpolder tot de gemeente Vijfheerenlanden. Midden-Nederland is een veelzijdige regio die zowel een landelijke-, maar met steden als Almere, Amersfoort, Hilversum en Utrecht, ook een stedelijke context kent. Ons doel is een vreedzame samenleving. Dit doen we door onze prioriteit te bepalen aan de hand van de drie strategische lijnen; maatschappelijke rust, ondermijnende criminaliteit en digitale veiligheid. Lijnen waar de AVIM direct zijn bijdrage aan levert.

Binnen de Eenheid Midden-Nederland is de AVIM ingericht binnen de Dienst Regionale Recherche. Deze dienst bestaat uit de afdelingen Generieke-, Thematische-, Specialistische opsporing en de AVIM. Door te werken vanuit de principes Lef, Nieuwsgierigheid, Samen doen en Altijd in beweging werken wij met de andere afdelingen binnen onze eenheid aan deze veiligere samenleving.

 

AVIM bestaat uit twee teams:

  • Team Toezicht, Handhaving en Identificatie (HTI) is met 70 fte het grootste team. Het werk verrichten zij in de gebiedsgebonden politiezorg en zij ondersteunen in het identificatie proces. Hun toezichthoudende en handhavende taken verrichten zij in uniform. Zij werken vanaf de locaties Hilversum en Utrecht.
  • Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM) bestaat uit 30 fte die werken vanuit Utrecht. TMM is een rechercheteam wat complexe opsporingsonderzoeken draait gericht op mensenhandel en migratiecriminaliteit. Denk hierbij aan o.a. aan; seksuele- en criminele uitbuiting en mensensmokkel.

Beide teams werken proactief samen met diverse in- en externe partners. Als teamchef bij de AVIM ben je samen met een collega-teamchef verantwoordelijk voor het hele team.

 

Wie ben jij?

Als teamchef geef je inspirerend leiding en werk je mee aan de strategie van de politie voor de komende jaren. Jij bent een teamchef die mensgericht leiderschap toont en vernieuwing kunt implementeren, hiervoor neem jij denkkracht mee. Diversiteit en inclusie zijn verweven in jouw manier van werken. Je maakt gebruik van de diversiteit in kwaliteiten en talenten van de teamleden en stimuleert samenwerking door waardering te tonen voor de teamprestaties. Bij besluitvorming zorg jij ervoor dat iedereen betrokken is én zich betrokken voelt. Je durft je kwetsbaar op te stellen, maar bent ook in staat om op directe wijze feedback te geven.

Verder heb je een hbo-diploma en een afgeronde leidinggevende-opleiding of aantoonbare ervaring.

 

Wat wij bieden

De standplaats is Utrecht. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week. 

Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd van een jaar. Bij voldoende functioneren wordt de aanstelling na een jaar omgezet in een vaste aanstelling.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 4.505,- en maximaal € 6.369,- (schaal 12 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is teamchef C.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een betrouwbaarheids- en/of veiligheidsonderzoek, een assessment en een instemmingsgesprek met het bestuur en/of Openbaar Ministerie maken mogelijk deel uit van de selectieprocedure.
  • Als leidinggevende bij de politie ben je verbonden met de omgeving vanuit de vraag welk (politie-)werk nodig is, nu en voor de toekomst, verbind je op een zingevende manier mensen aan resultaten en faciliteer je de professionals en het team, zodat iedere medewerker zich gehoord en gezien voelt in het werk wat hij of zij doet, in wie hij/zij is als persoon en in zijn/haar ontwikkeling. Je bent reflectief naar jezelf, je verantwoordt je keuzes, je zorgt voor complementariteit in je team(s) en werkt actief aan een inclusieve en lerende cultuur.