Description

The security manager analyses risks and threats from a business perspective and advises and decides on suitable investments in security. This professional mainly advises on a strategic level. He has up-to-date knowledge of methodologies and techniques to analyse threats and risks. A completed education Integrale Veiligheidskunde of Hogere Veiligheidskunde is recommended. 

Note: the description in this job profile is based on the report on the report ‘Beroepenradar Safety & Security’ and the sources mentioned below. The content is not static but dynamic and subject to change and suggestions. Except from an English introductory summary, the job profile is compiled in Dutch because it describes a role within the Dutch Safety and Security domain.

 

Functieomschrijving

De securitymanager is een hoogopgeleide professional op het gebied van beveiliging/security. De securitymanager analyseert vanuit bedrijfsmatig perspectief risico’s en bedreigingen en adviseert en beslist over passende investeringen in security. Deze professional adviseert vooral op strategisch niveau. Hij beschikt over actuele kennis van methodieken en technieken om dreigingen en risico’s te analyseren. Hij is creatief in het bedenken van oplossingen en weet binnen welke juridische (compliance) en bedrijfsmatige kaders deze oplossingen moeten passen. Hij beschikt ook over relevante praktijkervaring en kennis van het veld. Van deze professionals wordt bovendien verwacht dat hij in staat is om veiligheidsnetwerken te onderhouden en een informatiepositie op te bouwen.

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • De securitymanager is in staat op systematische wijze interne en externe dreigingen en risico’s te analyseren binnen de bedrijfsprocessen en de ICT-Infrastructuur van de sectoren van de vitale infrastructuur.
  • De securitymanager is in staat risicoanalyses te vertalen naar plannen of beleid om te komen tot (een pakket van) passende securitymaatregelen.
  • De securitymanager kan zorgdragen voor de effectieve inzet van mensen enmiddelen bij de implementatie van securitymaatregelen en beveiligingsplannen.
  • De securitymanager kan zorgdragen voor de effectieve inzet van IT als beveiligingsinstrument bij de implementatie van securitymaatregelen en beveiligingsplannen.

Eisen

Afgeronde hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde of Hogere Veiligheidskunde. 

 

Professionele ontwikkeling

Als security manager kun je doorgroeien tot CISO, door ervaring die je opdoet in je werkveld. Ook kun je verschillende interne cursussen volgen waardoor je je kan verdiepen in verschillende werkvelden zoals ISO en CISO. 

 

Bronverwijzingen