Keywords:
research, Policy, Government
Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
31/03/2022
Status:
Open
Apply before:
12/04/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Functie­omschrijving

 

Hoe effectief en efficiënt is het Nederlandse buitenlandbeleid over veiligheid, EU- en ontwikkelingssamenwerking en handel? Jij onderzoekt het samen met je collega’s van de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie. Jullie helpen beleidsmakers en medewerkers bij het formuleren, uitvoeren en verbeteren van beleid en strategie én het afleggen van verantwoording hierover. Kortom: een baan met impact.

 

Als onderzoeker kom je te werken in het cluster Buitenlandse Zaken aan de Rijnstraat 8 in Den Haag en draag je in teamverband bij aan evaluaties en het formuleren van beleidsaanbevelingen. Dat doe je in het bijzonder op het terrein van internationale rechtsorde en mensenrechten, vrede en veiligheid en beleidsbeïnvloeding in de EU. Elk onderzoek wordt begeleid door een interne klankbordgroep en een referentiegroep die grotendeels uit externe leden bestaat.

 

Het interessante aan jouw werk is dat je het onderzoek uitvoert in binnen- en buitenland. Van het departement in Den Haag tot de internationale posten en bij andere instanties die zijn betrokkenen bij de uitvoering van het beleid. En hoewel jouw focus ligt op het onderzoek in jouw cluster, ben je binnen het cluster en directiebreed inzetbaar.

 

Dit ga je doen

  • Je doet samen met de andere leden van het team onderzoek naar beleid, programma’s en uitvoering. Hiervoor analyseer je beleidsontwikkelingen en de praktische impact daarvan.
  • Je houdt interviews, werkt aan literatuurstudie, bezoekt betrokken organisaties en het veld en contracteert consultants om met een zo goed mogelijke onderbouwing te komen voor beleidsaanbevelingen.
  • Je schrijft je bevindingen helder en beleidsgericht op, met oog voor handelingsperspectieven.
  • Je zet actief in op het betrekken van directies en organisaties bij alle fases van het onderzoeksproces.
  • Je ondersteunt initiatieven gericht op communicatie en outreach-marketing.

 

Functie-eisen

  • Je hebt een wo-diploma.
  • Je hebt ervaring met het internationale beleid, met name op het terrein van internationale rechtsorde en mensenrechten, Nederlandse samenwerking met de EU en/of vrede en veiligheid.
  • Je hebt ervaring met het uitvoeren van beleidsevaluaties en onderzoek.
  • Je hebt ervaring met PR of outreach-marketing en communicatie.
  • Je hebt gevoel voor ambtelijke, politieke en bestuurlijke verhoudingen en besluitvormingsprocessen.
  • Je bent analytisch en resultaatgericht en toont initiatief.
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schrijfvaardigheden.

Arbeids­voorwaarden

  • Salaris­niveauschaal: 11
  • Maand­salaris: Min €3.344 – Max. €5.139 (bruto)
  • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
  • Contract­duur: 24 maanden
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

  • We vragen je te solliciteren via de button ‘direct solliciteren’.
  • De selectieprocedure bestaat uit een briefselectie, een Gamebased Assessment, één of meer selectiegesprekken en een veiligheidsonderzoek. Na elke fase bepalen we welke kandidaten doorgaan naar de volgende fase van de selectieprocedure.
  • De selectiegesprekken vinden plaats in april 2022.
  • Voor deze functie wordt tegelijkertijd intern en extern geworven vanwege de kennis en expertise die gevraagd wordt. Interne en externe kandidaten hebben gelijke status in deze procedure.

Wat is een Gamebased Assessment?
Voor deze vacature vragen we je een Gamebased Assessment (GBA) te maken. Wat betekent dat? Met behulp van een GBA speel jij verschillende spellen (games) en kunnen wij zien of jij over de competenties en/of vaardigheden beschikt die nodig zijn om de functie goed te kunnen vervullen. Het leuke is dat jij na het afronden van het GBA ook een mooi rapport krijgt! Nadat je jouw sollicitatie hebt afgerond, ontvang je vanzelf een uitnodiging met een link naar het assessment. Je hebt tot 48 uur na het sluiten van de vacature om het assessment af te ronden.

 

Het resultaat van je assessment wordt na het voltooien van het GBA met het ministerie van Buitenlandse Zaken gedeeld. Je hebt altijd de mogelijkheid om je account te verwijderen, waardoor het resultaat voor ons niet meer zichtbaar is.

 

Meer over jouw toekomstige afdeling

De directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) is ingedeeld in drie clusters:

  • Buitenlandse Zaken (vrede en veiligheid, internationale rechtsorde en mensenrechten, en EU-coördinatie en beïnvloeding)
  • Ontwikkelingssamenwerking
  • Buitenlandse Handel en Investeringen

We beschikken binnen IOB over een staf van ervaren (senior) beleidsonderzoekers en een eigen budget. We voeren ons onderzoek zelfstandig uit en maken voor de uitvoering van evaluaties ook gebruik van externe deskundigen met specialistische kennis.

 

IOB beslist zelf over de invulling van de evaluaties en onderzoeken. Tegelijk houden we waar mogelijk rekening met een breder speelveld. Onze evaluatieprogrammering is gebaseerd op de invulling van de Strategische Evaluatie Agenda, wensen van de politieke leiding, beleidsdirecties en de Tweede Kamer en interne overwegingen (planning, capaciteit, beleidsmatige relevantie). Dit vraagt om een kritische benadering van thema’s, een duidelijke prioritering én aandacht voor korte(re) onderzoeken. Het is ons doel om relevante rapporten met handelingsperspectieven op te leveren die op een moderne, aansprekende manier zijn vormgegeven.