Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Sittard
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Hou je van een fysieke uitdaging en een spannende (werk)omgeving? Op zoek naar een stoer beroep? Dan is aankomend medewerker grondoptreden iets voor jou.

 

Als aankomend medewerker grondoptreden word je opgeleid tot aankomend militair bij Defensie. Samen met je collega’s kom je in actie tijdens grondgevechten. Gepantserde rupsvoertuigen of helikopters brengen je naar de plek van actie, waar je werkt met automatische en semiautomatische handvuurwapens, mortieren en antitankwapens. Het werk is onvoorspelbaar; je krijgt dus vaak met onregelmatige werktijden te maken.

 

Toelatingseisen

Je wilt je graag aanmelden voor deze opleiding? Dat kan als je een vmbo-opleiding basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt afgerond. Ook een diploma van de entree opleiding geeft toegang tot de opleiding. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

Fysieke en psychische geschiktheid.

 

Belangrijk om te weten

 • Wij bieden deze opleiding ook op niveau 3 aan, zie Aankomend onderofficier grondoptreden.
 • Het bijwonen van een voorlichtingsavond is een verplicht onderdeel van de intake! Heb je deze avond gemist, dan krijg je na je digitale aanmelding bij Leeuwenborgh/VeVa automatisch een oproep voor een andere mogelijkheid om een voorlichtingsavond bij te wonen.
 • Een positief sportmedisch advies is verplicht (na intake en toelating tot de opleiding), zorg dat je deze voor de start van het schooljaar hebt gedaan. De kosten zijn voor eigen rekening.
 • Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is verplicht. Je ontvangt het aanvraagformulier via Leeuwenborgh waarna jij via je eigen gemeente de aanvraag compleet kunt maken. De kosten hiervoor zijn €41,35 en zijn voor eigen rekening.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.

 

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

De opleiding is karaktervormend, bestaande uit diverse delen theorie, praktijk en sport. In je gedrag en houding laat je zien dat je de voor Defensie geldende waarden en normen naleeft.

Tijdens de theorielessen krijg je militaire basisvaardigheden en leer je veel over de organisatie van de krijgsmacht. Militaire basisvaardigheden bestaan uit onder andere: exercitie, rangen en standen, toepassen van hygiëne, kaart- en kompas lezen en preventieve geneeskunde. De militaire lessen zijn een voorbereiding op de stage.

Tijdens de opleiding volg je de lessen:

 • Militaire basisvaardigheden
 • Fysieke training binnen
 • Fysieke training buiten
 • Fitness
 • Dojo
 • Zwemmen
 • VTV (verplaatsing te voet)
 • Project

Verder krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Je sport ongeveer acht klokuren per week. Naast lessen voor het verbeteren van kracht en conditie, krijg je verplaatsen te voet, zelfverdediging en zwemmen.

 

Welke keuzedelen zijn er?

Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

 

Stages

Gedurende de hele opleiding is er een ritme van drie weken school en één week beroeps praktijkvorming (BPV). Stage bij de verschillende krijgsmachtsdelen is een belangrijk onderdeel die eenieder moet volgen om zo de verschillende leerperiodes in de praktijk uit te voeren. De BPV plekken worden op verschillende locaties door heel Nederland aangeboden. De plaatsing van de BPV-plek wordt bepaald aan de hand van de gekozen krijgsmachtsdeel:

 • Koninklijke Landmacht: pantserinfanterie of luchtmobiele brigade
 • Koninklijke Marine: korps mariniers

Afronding

Met een proeve van bekwaamheid en centraal schriftelijke examens haal je je mbo-diploma aankomend medewerker grondoptreden, niveau 2.

 

Waar ga je verder leren en werken?

Met een afgeronde niveau 2 opleiding kun je solliciteren naar een baan bij Defensie. Tevens kun je een niveau 3 opleiding in een andere richting volgen. Na het behalen van je niveau 3 opleiding solliciteer je ook naar een baan bij Defensie. Naast je baan leer je hier verder bij een van de interne opleidingen van een van de krijgsmachtonderdelen.

Op www.werkenbijdefensie.nl lees je alles over de werk- en leermogelijkheden bij Defensie.