Keywords:
Electrical Engineering
Edu type:
Formal education
Location:
Zwolle
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Nederland draait op techniek. Denk maar eens aan het inchecken met je ov-chipkaart, het draadloos opladen van jouw eigen smartphone, windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Tijdens de opleiding Elektrotechniek in Zwolle leer je hoe je elektrotechnische apparaten en systemen onderzoekt, ontwerpt en produceert. Passen de woorden creativiteit, duurzaamheid en innovatie helemaal bij jou? Ga dan die uitdaging bij ons aan en draag straks volop bij aan de razendsnelle ontwikkelingen in de techniek.

 

Naast het leggen van een stevige theoretische basis ga je zo snel mogelijk ontwerpen en bouwen. Tijdens de studie kom je regelmatig met bedrijven in contact en voer je echte praktijkopdrachten uit. Zo kun je ontdekken waar jouw passie ligt, zodat je precies weet welke specialisatie je in het derde jaar wilt kiezen.

 

Studieprogramma Elektrotechniek: creatief en innovatief

Creativiteit, innovatie en de zorg om het milieu zijn belangrijke factoren in de Elektrotechniek. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij energiebedrijven en in de auto-industrie die zich steeds meer richt op het ontwerpen en produceren van elektrische auto’s. De techniekbranche bedenkt in dit vakgebied continu oplossingen voor de meest uiteenlopende problemen. Daarom maken we je tijdens je studie ook bedreven in het omgaan met technische ontwikkelingen, die soms razendsnel gaan. De opbouw van de studie is als volgt:

 

In het eerste jaar van de opleiding Elektrotechniek leg je een stevig fundament voor het vervolg van jouw studie. Jij leert belangrijke basisvaardigheden: dingen die je als elektrotechnicus straks echt moet kunnen. Op jouw rooster staan allerlei technische vakken, zoals meettechniek, digitale techniek, analoge techniek en netwerktheorie, maar ook meer algemene, brede vakken als Engels, Nederlands, natuurkunde en wiskunde staan op het programma.

 

Techniek van kookwekkers

Je krijgt niet alleen theorie, maar je gaat ook meteen aan de slag om een schakeling op te bouwen. Zo ontwerp, maak en test je bijvoorbeeld in het eerste semester een digitale kookwekker. Direct een kijkje in de keuken van techniek dus.

 

Samenwerken in DriveXChange

Samen met andere techniekstudenten ontwerp je in het tweede semester van het eerste jaar een sumo-robot. Vervolgens bouw je daar een prototype van. Als elektrotechnicus ben jij verantwoordelijk voor alle hardware en de software van jullie robot. Je leert van alles over sensoren, motoren en accu’s en natuurlijk leer je programmeren. Het project wordt afgesloten met een battle, waarin alle robots de strijd met elkaar aangaan. Maakt jouw team de beste robot?

 

 

Op weg naar je toekomstige beroep

Je ontwikkelt bij ons verschillende competenties. Die hebben te maken met de kennis, vaardigheden en professionele houding die je nodig hebt in je toekomstige beroep. Voor een machinefabriek ontwikkel je bijvoorbeeld de besturing voor een weeginstallatie van een extruder, een machine waarmee plastic buizen worden gemaakt. Je doorloopt diverse stappen: analyseren, ontwikkelen en implementeren. Met zo’n opdracht kun je aan alle competenties werken.

 

Studieloopbaanbegeleiding: kies je eigen studieroute 

Je bepaalt voor een deel zelf je studieroute en kiest je eigen stageplek en afstudeeropdracht. Je bent in goede handen van verschillende begeleiders. Een studieloopbaanbegeleider helpt bij het uitstippelen van je studieroute. Ook bespreek je je studievoortgang en kijk je samen of je nog steeds op de juiste plek zit. Docenten ondersteunen je bij projecten, practica, werkcolleges en wiskundeopdrachten. Je stagebegeleider begeleidt je tijdens je stage.

 

Een gemiddelde studieweek bij Elektrotechniek

Een gemiddelde studieweek bij Elektrotechniek bestaat uit 40 uur, waarvan in het eerste jaar gemiddeld 20-25 contacturen per week, de rest is zelfstudie en werken in projectgroepen. In het tweede jaar en verder wordt de verdeling wat anders, maar blijft de totale studielast per week wel ongeveer gelijk.

 

Onderzoek als rode draad

Gedurende de hele opleiding ben je bezig met het aanscherpen van je beoordelingsvermogen. Je roept niet zomaar wat, maar je ontwikkelt een goed onderbouwde mening. Dat leer je vanuit een onderzoekgerichte benadering van de aangeboden theorie, opdrachten en projecten tijdens je studie. Deze onderzoekende benadering is kernonderdeel van je afstudeeropdracht. Je voert als voorbereiding verschillende onderzoeksopdrachten uit. Op deze manier kun je tijdens je stage, in praktijkopdrachten en in de theoriesemesters al een zinvolle bijdrage leveren aan de organisatie waar jij je opdrachten uitvoert. Je wordt daardoor steeds bedrevener in het snel doorzien van nieuwe situaties.

 

Over de grens

Tijdens de opleiding Elektrotechniek kun je je horizon verbreden door stage te gaan lopen in het buitenland of er een tijdje te gaan studeren. Je leert veel over de cultuur en inwoners van het land, een geweldige ervaring!

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).