Zoekwoorden:
Electrical Engineering
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Zwolle
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Weten hoe je de techniek én jezelf (nog) slimmer maakt?

Nederland draait op techniek. Denk maar eens aan het inchecken met je ov-chipkaart, het draadloos opladen van jouw eigen smartphone, windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Tijdens de opleiding Elektrotechniek in Zwolle leer je hoe je elektrotechnische apparaten en systemen onderzoekt, ontwerpt en produceert. Passen de woorden creativiteit, duurzaamheid en innovatie helemaal bij jou? Ga dan die uitdaging bij ons aan en draag straks volop bij aan de razendsnelle ontwikkelingen in de techniek.

 

Ontdek (het in) de opleiding Elektrotechniek

Naast het leggen van een stevige theoretische basis ga je zo snel mogelijk ontwerpen en bouwen. Tijdens de studie kom je regelmatig met bedrijven in contact en voer je echte praktijkopdrachten uit. Zo kun je ontdekken waar jouw passie ligt, zodat je precies weet welke specialisatie je in het derde jaar wilt kiezen.

 

Het startschot in je eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding Elektrotechniek leg je een stevig fundament voor het vervolg van jouw studie. Jij leert belangrijke basisvaardigheden: dingen die je als elektrotechnicus straks echt moet kunnen. Op jouw rooster staan allerlei technische vakken, zoals meettechniek, digitale techniek, analoge techniek en netwerktheorie, maar ook meer algemene, brede vakken als Engels, Nederlands, natuurkunde en wiskunde staan op het programma.

 

Kookwekker

Je krijgt niet alleen theorie, maar je gaat ook meteen aan de slag om een schakeling op te bouwen. Zo ontwerp, maak en test je bijvoorbeeld in het eerste semester een digitale kookwekker. Direct een kijkje in de keuken van techniek dus.

 

Samenwerken in DriveXChange

Samen met andere techniekstudenten ontwerp je in het tweede semester van het eerste jaar een sumo-robot. Vervolgens bouw je daar een prototype van. Als elektrotechnicus ben jij verantwoordelijk voor alle hardware en de software van jullie robot. Je leert van alles over sensoren, motoren en accu’s en natuurlijk leer je programmeren. Het project wordt afgesloten met een battle, waarin alle robots de strijd met elkaar aangaan. Maakt jouw team de beste robot?

 

Welk beroep zet jij op je cv?

Wat denk je van een baan in de embedded technologie, energietechniek of industriële automatisering? Denk aan functies bij energiebedrijven waar je alternatieven voor gas zoekt. Of bij een bedrijf waar je medische apparatuur (zoals een apparaat voor ademanalyse) ontwikkelt. Een paar opties:

  • Software engineer
  • Ontwikkelaar van hardware
  • Projectleider bij een grote installateur
  • Ontwerper van distributienetten
  • Werkvoorbereider
  • Robotprogrammeur

Hier zet jij straks je skills in

Er is op de arbeidsmarkt meer dan ooit behoefte aan hoogopgeleide mensen met technische kennis en skills. De kans is dan ook groot dat je straks met je hbo-diploma op zak direct een baan vindt. Je wordt opgeleid voor een breed vakgebied en met het diploma Elektrotechniek kun je echt iets!

 

Zo kun je nadat je onze opleiding Elektrotechniek met succes hebt afgerond bijvoorbeeld gaan voor embedded technologie en bouw je schakelingen voor in telefoons of medische apparatuur. Of zorg er als energietechneut voor dat Nederland één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten ter wereld heeft en behoudt. Liever als industrieel programmeur aan de slag? Vervul dan een rol in de industriële automatisering, zoals bij het in gebruik nemen van robots.

 

Wat kost studeren?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop (met goede grafische kaart, zie minimumspecificaties) en studiemateriaal, en je bent circa € 75,- kwijt aan componenten en apparatuur in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.

 

Doorpakken én doorleren

De smaak te pakken na Elektrotechniek? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Of wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in één jaar tijd je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

  • Master Electrical Engineering
  • Master Embedded systems
  • Master Sustainable Energy Technology
  • Lerarenopleiding via Kopopleiding