Beschrijving

Een Beveiligingsmonteur (MBV/TBV) is iemand die beveiligingsinstallaties installeert, programmeert, onderhoudt en repareert. Volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) moet een erkend alarminstallatiebedrijf beschikken over goed opgeleide, deskundig en betrouwbaar personeel. De monteurs moeten tevens in het bezit zijn van het certificaat van Veiligheidsmechanica (MBV).

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving 

Een beveiligingsmonteur is iemand die beveiligingsinstallaties monteert, programmeert, onderhoudt en repareert. Een beveiligingsmonteur bezoekt particulieren en bedrijven die behoefte hebben aan beveiligingssytemen zoals anti-braak systemen, toegangscontrole systemen, camera systemen en brandmeldingsinstallaties. Een beveiligingsmonteur bezoekt de klanten en analyseert de veiligheidssituatie van de klant. Aan de hand hiervan geeft de beveiligingsmonteur enkele adviezen aan de klant en bij goedkeuring installeert de beveiligingsmonteur de beveiligingssytemen. De beveiligingsmonteur voert ook onderhoud aan de systemen uit. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Integriteit
  • Omgaan met details
  • Plannen en organiseren
  • Inzicht in omgeving

Eisen

Om Beveiligingsmonteur te worden is een mbo-werk en denk niveau een vereiste. Relevante opleidingen zijn bijvoorbeeld Service Monteur of Elektrotechniek. Een beveiligingsmonteur moet van onbesproken gedrag zijn. 

 

Professionele ontwikkeling

Met de juiste kennis, vaardigheden door het volgen van opleidingen kan een beveiligingsmonteur door groeien naar een beroep als bijvoorbeeld Adviseur Beveiliging. 

 

Bronverwijzingen

 

Bijpassende opleidingen voor Beveiligingsmonteur (MBV/TBV)