Keywords:
Legal, Tax Law, Finance
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Belastingwetten veranderen regelmatig. De wetgever reageert op burgers die proberen belastingheffing te ontwijken, maar probeert soms ook het gedrag van burgers te beïnvloeden. Als student Fiscaal recht richt je je op de achtergronden van een rechtvaardige verdeling van de belastingdruk en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk.

 

 

Belastinggeld rechtvaardig verdelen

In Nederland wordt veel belasting betaald. Omdat de verdeling van de belastingdruk over de burgers rechtvaardig moet zijn, houdt het fiscaal recht zich bezig met de vraag hoe we de belastingdruk het beste over de burgers kunnen verdelen. Als student Fiscaal recht richt je je op de achtergronden van deze rechtvaardige verdeling, en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk.

 

 

Springplank voor maatschappelijke carrière

In de praktijk blijken wetteksten bijvoorbeeld niet altijd duidelijk, waardoor gemakkelijk verschil van mening kan ontstaan tussen de Belastingdienst en de burger. De inhoud van belastingwetten verandert ook regelmatig. En de wetgever moet soms reageren op burgers die proberen belastingheffing te ontwijken. Ook probeert de overheid soms het gedrag van burgers te beïnvloeden, bijvoorbeeld met accijnzen op alcohol en sigaretten. Dit soort onderwerpen komen in de opleiding aan bod en geven je een brede kijk op de wereld. Een rechtenopleiding is daarmee een uitstekende springplank voor een aantrekkelijke maatschappelijke carrière.

 

 

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het 1e half jaar van je opleiding word je begeleid door een mentor (een ouderejaarsstudent) en een tutor (een docent). Zij helpen je wegwijs te worden in de opleiding. Je hebt een vaste mentor en een eigen jaargroep. Zo leer je je studiegenoten goed kennen.

 

 

Meedraaien in de praktijk

Draai al tijdens je studie mee in een advocatenkantoor. Je ontwikkelt de praktische vaardigheden die van academische juristen worden verwacht en je verbreedt en verdiept je juridische kennis. Partners van de Amsterdam Law Firm zijn advocatenkantoren zoals De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens & Loeff, Houthoff Buruma en Spong advocaten, overheidsinstellingen zoals het Openbaar Ministerie, de Rechtbank Amsterdam, en de gemeente Amsterdam en bedrijven, zoals SBS Broadcasting.

 

 

Fiscaal recht iets voor jou?

  • Je hebt je vwo-diploma (ongeacht profiel).
  • Je wilt later gaan werken als bijvoorbeeld belastingadviseur of belastinginspecteur.
  • Je kunt zelfstandig werken en studeren. Fiscaal recht is een wetenschappelijke opleiding, dus je moet veel relevante literatuur lezen.
  • Je bent initiatiefrijk en nieuwsgierig en hebt zelfdiscipline en een kritische houding. 
  • Je bent creatief en flexibel. Dat is belangrijk omdat het belastingrecht voortdurend verandert

 

Waarom de UvA?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor de UvA

 

1. Hoge kwaliteit

De UvA behoort tot de top van Europese universiteiten. Ook maken we deel uit van de League of European Research Universities (LERU) met o.a. de University of Cambridge en University of Oxford.

 

2. Rijke traditie, sterk verweven met de stad

Tolerante, open en internationale academische traditie, teruggaand tot 1632. Toen was de universiteit al nauw verweven met de stad. (Oud-)studenten en medewerkers zijn er sindsdien overal aanwezig.

 

3. Toekomstperspectieven

Amsterdam huisvest talrijke (internationale) bedrijven en instellingen: interessant voor het vinden van een stageplek en een baan. Daarnaast stimuleren we studenten deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma.

 

4. Onderzoeksuniversiteit

Toonaangevend en baanbrekend onderzoek in alle wetenschapsgebieden. Interessant zijn de onderzoeksmasters die de UvA biedt in vrijwel alle disciplines. Dé voorbereiding op een promotietraject.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).