Keywords:
Security, Security Professionals, Security Domain
Edu type:
Formal education
Location:
Eindhoven
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Bevorder de leefbaarheid en veiligheid op straat

 

Vanaf dag één loop je in een uniform. Zo kun je wennen aan de manier waarop 'de burger' naar je kijkt en je aanspreekt als je straks als handhaver toezicht en veiligheid (HTV) aan het werk bent.

 

Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan en fit zijn. Als iemand de regels overtreedt, spreek jij hem of haar aan en schrijf je eventueel een boete uit. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en discipline zijn belangrijk in dit beroep.

 

Je volgt klassikale lessen als wetskennis, mentale kracht en communicatie, maar werkt ook samen aan projecten. Je leert om mensenkennis te ontwikkelen en lichaamstaal te lezen. 

 

Stage loop je bijvoorbeeld bij de afdeling Handhaving van een gemeente, Staatsbosbeheer of het openbaar vervoer. Om dit te kunnen doen, solliciteer je zelf bij een stageplaats waar school mee samenwerkt. Natuurlijk mag je ook zelf op zoek gaan naar een geschikte stageplaats.

 

Wat word je?  

Als handhaver toezicht en veiligheid kun je aan de slag als toezichthouder of handhaver binnen een gemeente, waterschap of instelling als de FIOD. Het is mogelijk om stage te lopen binnen drie domeinen.

  • Domein 1 handhaver in de openbare ruimte. Denk hierbij aan de BOA in een stad of een dorp. 
  • Domein 2 is milieu. De groene BOA die b.v. werkzaam is bij staatsbosbeheer. 
  • Domein 4 is het openbaar vervoer waarbij je werkgebied en bus of trein is maar ook het station.

Je hebt na deze opleiding een mbo niveau 3-diploma behaald, maar ook het BOA-basis certificaat (buitengewoon opsporingsambtenaar) en de HTV-certificaten (praktijkexamens bejegening, waarneming en verslaglegging en een theorie-examen rechts- en wetskennis).